K. Βοτσαρίδης: Τροχοπέδη ο ασφαλιστικός αναλφαβητισμός

συνέντευξη στον Βάιο Κρόκο

Τις πτυχές γύρω από τον κλάδο περιουσίας και τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε κατοικίες και επιχειρήσεις περιέγραψε σε συνέντευξή του στο iw ο κ. Κωνσταντίνος Π. Βοτσαρίδης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος & διευθυντής Αποζημιώσεων της Interlife ΑΑΕΓΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι το κόστος, αλλά ο ασφαλιστικός αναλφαβητισμός που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το γεγονός ότι παραμένουμε ανασφάλιστοι και σε αυτόν τον τομέα, περιγράφοντας τις ξεχωριστές λύσεις που προσφέρει η εταιρεία.

Μεταξύ άλλων, όπως σημείωσε ο κ. Βοτσαρίδης, μέσω των συμπράξεων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μπορούν να δοθούν επαρκή κίνητρα στις ασφαλιστικές εταιρείες με την καθιέρωση ενός συνεργατικού συστήματος συνδιαχείρισης ζητημάτων της κοινωνίας, όπως το φλέγον θέμα των φυσικών καταστροφών.

iw? Έντονος παραμένει ο προβληματισμός για την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές. Παραμένουμε ανασφάλιστοι;

απ. Τα τελευταία χρόνια, τα φαινόμενα των φυσικών καταστροφών παρουσιάζονται με μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση στη χώρα μας, δεδομένης και της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο, παρά την επαναληψιμότητα, κάθε φορά βρισκόμαστε προ εκπλήξεως, ανήμποροι πολλές φορές να προστατεύσουμε τις περιουσίες μας, ακόμη και τις ζωές μας.

Οι φονικές καταστροφές των τελευταίων ετών, όπως η πυρκαγιά στο Μάτι, οι πλημμύρες στη Μάνδρα και οι έντονες κλιματικές διακυμάνσεις, ωθούν όλο και περισσότερους πολίτες να αμυνθούν και να θωρακιστούν μέσω της ασφάλισης.

Ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών παραμένει ανασφάλιστη, οι τάσεις δείχνουν πως όλο και περισσότεροι στρέφονται τα τελευταία χρόνια προς την ιδιωτική ασφάλιση, ώστε να προστατευτούν από τις φυσικές καταστροφές. Παρατηρούμε με αισιοδοξία την αυξημένη ροή πολιτών που επιλέγει να ασφαλιστεί και ευελπιστούμε ότι στο μέλλον η ασφάλιση της περιουσίας, είτε πρόκειται για κατοικία είτε για επαγγελματική στέγη, θα έχει ανοδική πορεία.

iw? Απαιτείται περαιτέρω ενημέρωση προς τους πολίτες; Είναι προσιτό το κόστος ασφάλισης κατοικίας; Ποιες βασικές και ποιες εξειδικευμένες καλύψεις παρέχετε;

απ. Δυστυχώς, το ποσοστό ασφαλιστικού αναλφαβητισμού στη χώρα μας παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Ο κυριότερος λόγος που οι πολίτες της χώρας δεν επιλέγουν να ασφαλιστούν δεν σχετίζεται με το εισόδημά τους ούτε προκύπτει ως απόρροια της οικονομικής κρίσης, αλλά ως έλλειψη ασφαλιστικής ενημέρωσης.

Γι’ αυτό και απαιτείται συγχρονισμένη προσπάθεια της Πολιτείας και των ασφαλιστικών εταιρειών για τη σωστή ενημέρωση των πολιτών, ώστε να κατανοήσουν τη σπουδαιότητα και, πολλές φορές, την αναγκαιότητα της ασφάλισης.

Το μέσο κόστος ασφάλισης περιουσίας είναι προσιτό. Για παράδειγμα, η Interlife Ασφαλιστική παρέχει ασφαλιστικά προϊόντα ασφάλισης κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές, που ξεκινούν από 1 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ετησίως.

Προγράμματα όπως τα Flexa και Complet (ασφάλεια ενυπόθηκης κατοικίας), καθώς και το OIKOS (Basic, Premium, Extra & Super) δημιουργήθηκαν και παρέχουν τις απαραίτητες καλύψεις, όπως π.χ. πυρκαγιά, κεραυνό, καπνό, έκρηξη κ.λπ. (Basic), πυρκαγιά, κεραυνό, καπνό, πλημμύρα, καταιγίδα, σπάσιμο σωλήνων, τρομοκρατικές ενέργειες κ.λπ. (Premium), όλα τα παραπάνω συν ζημίες από χιόνι, παγετό, χαλάζι, κλοπή, αστική ευθύνη, έξοδα αποκομιδής, βραχυκύκλωμα, θραύση κρυστάλλων, έξοδα προσωρινής στέγασης, νέες άδειες, μελέτες, ζημίες από πτώση δένδρων, στύλων ΔΕΗ, λέβητα θέρμανσης, ηλιακού θερμοσίφωνα, θραύση ειδών υγιεινής, έξοδα μετακόμισης κ.ά. (Extra & Super).

Η ασφάλιση της περιουσίας μπορεί να γίνει είτε με την επιλογή από μέρους του πελάτη μεμονωμένων καλύψεων και τη δημιουργία ενός πακέτου που εξυπηρετεί τις δικές του ανάγκες είτε με την επιλογή ενός από τα ολοκληρωμένα προγράμματα της εταιρείας, με τα πιο ανταγωνιστικά ασφάλιστρα της αγοράς.

iw? Η χώρα επιδιώκει να βρεθεί σε αναπτυξιακή τροχιά. Οι επενδύσεις φέρνουν και νέους κινδύνους. Πείτε μας δυο λόγια για τις αναδυόμενες επιχειρηματικές απειλές (π.χ. logistics, ΑΠΕ/φωτοβολταϊκά, ξενοδοχεία, τουρισμό, τρόφιμα κ.ά.).

απ. Οι αναδυόμενες επιχειρηματικές απειλές και, όσον αφορά εμάς, οι νέες ασφαλιστικές καλύψεις αφορούν π.χ. εταιρείες ΑΠΕ, μεταφορές, logistics, επιχειρήσεις στον χώρο του τουρισμού και του εμπορίου. Οι καλύψεις αυτές περιλαμβάνουν όλους τους νέους κινδύνους (π.χ. κυβερνοπειρατεία, φυσικές καταστροφές κ.ά.).

Όσον αφορά ειδικότερα τις ΑΠΕ, η Interlife ήταν από τις πρώτες εταιρείες που δημιούργησαν προγράμματα για τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις (π.χ. σε ταράτσες) με πλήρη κάλυψη από το στάδιο της λειτουργίας και, βέβαια, της αστικής ευθύνης έργου και εργοδότη.

Στον χώρο του τουρισμού, οι αναδυόμενες απειλές αφορούν πάσης φύσεως τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία που χρήζουν κάλυψης από τα βασικά (φωτιά, πλημμύρα κ.λπ.), τις προηγμένης τεχνολογίας ψηφιακές υποδομές, την αστική ευθύνη εργαζομένου και εργοδότη, τις αυξανόμενες φυσικές καταστροφές.

Η Interlife έχει δημιουργήσει ειδικά πακέτα για την ασφάλιση τουριστικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων εμπορίου, προγράμματα ασφάλισης μεταφορών κ.ά.

Τέλος, για τις εμπορικές επιχειρήσεις προσφέρουμε το πρόγραμμα Emporio (Basic, Standard, Super), που μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες του σύγχρονου επαγγελματία.

iw? Τι κίνητρα θα μπορούσε να παρέχει η Πολιτεία; Πού εντοπίζετε δυνατότητες συμπράξεων (ΣΔΙΤ);

απ. Μέσω των συμπράξεων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μπορούν να δοθούν επαρκή κίνητρα στις ασφαλιστικές εταιρείες με την καθιέρωση ενός συνεργατικού συστήματος συνδιαχείρισης ζητημάτων της κοινωνίας.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να παράσχουν την τεχνογνωσία και το ανθρώπινο δυναμικό τους στη διάθεση της κοινωνίας, επωφελούμενες, ταυτοχρόνως, και οι ίδιες οικονομικά και παραγωγικά.

Οι δυνατότητες των ΣΔΙΤ εντοπίζονται στην Υγεία, στην αγροτική οικονομία και στην ασφάλιση περιουσίας.

Στην Υγεία με τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και κράτους, στον δεύτερο ασφαλιστικό πυλώνα, προκειμένου να αναβαθμιστεί η παρεχόμενη περίθαλψη και συνταξιοδότηση, στην αγροτική οικονομία με την προστασία των αγροτών σε περιπτώσεις καταστροφών των καλλιεργειών τους και την άμεση αποζημίωση και αποκατάσταση των ζημιών τους και, τέλος, στην ασφάλιση περιουσίας, προκειμένου να θωρακιστούν οι πολίτες από τα ανεξέλεγκτα στοιχεία της φύσης, ώστε σε περίπτωση απώλειας της περιουσίας τους, να μπορούν να ξαναχτίσουν τις ζωές τους σχεδόν αμέσως.

Μέσω ΣΔΙΤ (Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), οι ασφαλιστές είναι δυνατόν να προσφέρουν την τεχνογνωσία και τα εργαλεία τους για την αξιολόγηση των κινδύνων, την προώθηση ασφαλιστηρίων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, την παροχή συμβουλών στις κυβερνήσεις κατά τη λήψη των επενδυτικών τους αποφάσεων.

Οι ασφαλιστές μπορούν να παρέχουν ασφαλιστική κάλυψη για μεσαίου μεγέθους ζημίες, η κυβέρνηση περιορίζει την έκθεσή της και οι ασφαλιστές αναλαμβάνουν κινδύνους σε επίπεδο που είναι εντός των δυνατοτήτων τους. Οι κυβερνήσεις ενδέχεται, επίσης, να διαχειρίζονται προγράμματα αντασφάλισης ή ακόμη και συνασφάλισης. Είναι δυνατόν να απαιτούν από την ιδιωτική αγορά να αναλαμβάνει και να πληρώνει ένα ποσοστό του κινδύνου, π.χ. συμφωνίες ποσοστιαίας εκχώρησης. Οι κυβερνήσεις είναι δυνατόν να λειτουργούν ως αντασφαλιστές τελευταίου βαθμού, αναλαμβάνοντας κινδύνους πάνω από ένα ορισμένο επίπεδο ζημίας, λόγω καταστροφών, π.χ. αντασφάλιση υπερβάλλοντος κεφαλαίου (excess of loss) ή περιορισμού ζημιάς (stop-loss).

Τέτοιου είδους ΣΔΙΤ θα μπορούσαν να λειτουργήσουν για την κάλυψη ζημιών από φυσικές καταστροφές, με την ομαδοποίηση διαφορετικού τύπου κινδύνων (π.χ. πυρκαγιά, πλημμύρα, καταιγίδα, σεισμός).

One comment

  1. μπεεεεεεεεεεεεεε

    1€ το τετραγωνικό με απαλλαγή €600 σε φυσικές καταστροφές είναι κοροϊδία…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*