Κρατάτε γερά μικρό καλάθι για τους πυλώνες ασφάλισης

της Έλενας Ερμείδου

Ας δει η ασφαλιστική αγορά τι μπορεί να κάνει από μόνη της και πώς μπορεί να πείσει ότι η ασφάλιση δεν είναι για τους πλούσιους, γιατί το «μεγάλο καλάθι» που «κράτησε στα χέρια της» μετά τις εκλογές φαίνεται να γέμισε πολύ απότομα από λόγια και να έσπασε, όπως είχε προβλέψει το IW.gr και το περιοδικό Insuranceworld.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, στη Γενική Συνέλευση της ΕΑΕΕ τον περασμένο Φεβρουάριο, δήλωσε ξεκάθαρα τις προθέσεις του. Οριοθέτησε τον πρώτο πυλώνα ασφάλισης, τον δεύτερο και τον τρίτο πυλώνα ασφάλισης. Επίσης, περιέγραψε, κατά την ομιλία του, για όσους θυμούνται, το πώς μπορούν οι τρεις πυλώνες να συνεργαστούν μεταξύ τους προς όφελος των ασφαλισμένων.

Η ασφαλιστική αγορά, γνωρίζοντας τις προθέσεις αυτές, όταν εξελέγη η Νέα Δημοκρατία, βγήκε με σιγουριά που… τρόμαζε. Όλα ήταν ευοίωνα, αφού έβλεπε να γίνεται πράξη ένα όνειρο πολλών ετών. Οι πυλώνες ασφάλισης στην Ελλάδα! Ποιος θα το πίστευε;

Κάποιες ομιλίες άλλων πολιτικών της νέας κυβέρνησης, αν τις άκουγε κανείς προσεκτικά, οδηγούσαν σε μερικά συμπεράσματα τα οποία, διακριτικά, δεν συμπεριλάμβαναν τους πυλώνες. Δεν υπήρξε εντελώς ξεκάθαρος πολιτικός λόγος για τους πυλώνες. Και από αυτή την στήλη το είχα γράψει αρκετές φορές. Ολοι έδιναν τις ερμηνείες τους, έδωσα και εγώ την δική μου.

Το δημόσιο σύστημα ασφάλισης και σύνταξης είναι ανεπαρκές, αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Μια τέτοια τοποθέτηση νομιμοποιεί κάθε ομιλητή. Πρέπει όμως η ασφαλιστική αγορά ή η κυβέρνηση να μιλά για χρόνια προβλήματα διαλέγοντας λόγια που τους νομιμοποιούν;

Νομίζω ότι δεν μπορούμε ούτε από την πλευρά της κυβέρνησης, ούτε από την πλευρά της ασφαλιστικής αγοράς να λέμε λόγια. Καλύτερα να γίνουν έργα και μετά ειπωθούν τα λόγια.

“Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κίνηση αλλαγής. Δεν διακρίνεται ισχυρή βούληση με το παρόν σχήμα”, έγραψε το περιοδικό Insuranceworld, διακρίνοντας διαφορετικές απόψεις και έχοντας ακούσει κάποιες παρασκηνιακές τοποθετήσεις.

Ας «κρατά» η αγορά γερά το «μικρό καλάθι» με τα δικά της «προϊόντα» του τρίτου κυρίως πυλώνα, και αν γεμίσει, στην αγορά πουλάνε και μεγαλύτερα καλάθια.

Διαβάστε:

H Ασφαλιστική Αγορά, όλων μας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*