Thomas Cook:  Στα 800 εκατ. δολάρια το «φέσι» στους τελικούς πελάτες

 

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Αίσθηση προκαλούν νέα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας και που αποδεικνύουν το δυσβάσταχτο βάρος για πολλούς κλάδους από την κατάρρευση του ταξιδιωτικού ομίλου Thomas Cook. Σύμφωνα με το βρετανικό Insolvency Service, το κόστος των αγορασμένων ταξιδιωτικών πακέτων που ακυρώθηκαν (χωρίς αποζημίωση), ανέρχεται σε 585 εκατ. στερλίνες (περί τα 800 εκατ. δολάρια). Οι εμπορικοί πιστωτές του ομίλου όπως τα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία, αεροδρόμια, προμηθευτές υπηρεσιών εστίασης των ναυλωμένων αεροπλάνων κλπ. «φεσώθηκαν» με ποσό 885 εκατ. στερλινών.

Οι συνολικές υποχρεώσεις του Thomas Cook Group υπολογίζονται σε 9 δις, στερλίνες. Μεγάλο μέρος των οφειλών αυτών είναι προς άλλες εταιρείες του ομίλου, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων των οποίων η λειτουργία έχει παύσει. Το Insolvency Service ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να υπολογίσει πόσο θα είναι το ύψος των χρεών που θα αποπληρωθούν μετά την εκκαθάριση του ομίλου.

Ορισμένα από τα 300.000 ταξιδιωτικά πακέτα που ακυρώθηκαν ήταν καλυμμένα βάσει του προγράμματος Atol. Ωστόσο, η Πολιτική Υπηρεσία της Μ. Βρετανίας (CAA ανακοίνωσε ότι ένας στους τρεις από τους πρώτους που κατέθεσαν αίτηση αποζημίωσης δεν πληρώθηκαν στην προβλεπόμενη προθεσμία των 60 ημερών. Η CAA επισημαίνει ότι επιδιώκει να καταβάλει τις αποζημιώσεις «το ταχύτερο δυνατό», ισχυρίζεται όμως ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι πληρωμές δεν μπορούν να προχωρήσουν επειδή απαιτείται η υποβολή πρόσθετων στοιχείων από τους δυνητικά δικαιούχους.

«Είναι απαράδεκτο και ανεύθυνο για τις εταιρείες να επιβραβεύουν πρακτικές κακοδιοίκησης, με την καταβολή παχυλών μπόνους σε στελέχη που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους έναντι στους εργαζομένους και τους πιστωτές», δήλωσε η Βρετανίδα υπουργός Βιομηχανίας Andrea Leadsom, προσθέτοντας ότι «Η κυβέρνηση αυτή είναι αποφασισμένη να ενισχύσει τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης και να διασφαλίσει ότι οι φορολογούμενοι και οι εργαζόμενοι είναι καλύτερα προστατευμένοι όταν οι επιχειρήσεις κηρύττουν στάση πληρωμών».

Πολλοί πελάτες της Thomas Cook κατέφυγαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διαμαρτυρηθούν για την μη καταβολή αποζημιώσεων. «Μέρα 67, ακόμα χωρίς αποζημίωση», «τιτίβισε» ο Dale Edwards. “Εχω στείλει e-mail τα φορές. Δεν μου έχουν απαντήσει, δεν με έχουν αποζημιώσει και δεν μου έχουν ζητήσει πρόσθετα στοιχεία. Τι συμβαίνει ;» διερωτάται η Sarah Aves.

«Είναι μια ηχηρή υπενθύμιση για τις τεράστιες οικονομικές συνέπειες που είχε η κατάρρευση της  Thomas Cook για εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες που είδαν τα σχέδιά τους για τις διακοπές τους, τον γάμο τους κλπ. να συντρίβονται», σχολίασε ο Rory Boland, εκδότης ταξιδιωτικού περιοδικού. «Μακροπρόθεσμα, οι κυβερνήσεις πρέπει να δουν τι μέτρα μπορούν να πάρουν για να διασφαλίσουν ότι οι πελάτες δεν θα μείνουν ακάλυπτοι όταν χρεοκοπούν ταξιδιωτικοί όμιλοι ή αεροπορικές εταιρείες».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*