ΕΛΙΝΥΑΕ: Συμβουλές πρόληψης ατυχημάτων στο σπίτι τα Χριστούγεννα

Συμβουλές για την πρόληψη ατυχημάτων στο σπίτι  τα Χριστούγεννα παρέχει το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής Ασφάλειας της Εργασίας, με στόχο να αποφευχθούν όσο το δυνατόν δυσάρεστες εκπλήξεις τις γιορτινές ημέρες.

 Τα Χριστούγεννα είναι από τις πιο όμορφες και αγαπημένες γιορτές του χρόνου, παραπέμπουν σε παιδικές αναμνήσεις και ο ερχομός τους προκαλεί αισθήματα χαράς και ανυπομονησίας κυρίως στα μικρά παιδιά.

Η διακόσμηση των σπιτιών κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, συμβάλλει στη δημιουργία γιορτινής ατμόσφαιρας, με το χριστουγεννιάτικο δέντρο να κυριαρχεί. Ωστόσο, η εορταστική ατμόσφαιρα μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε εφιάλτη από μια απροσεξία που είναι πιθανό να θέσει σε κίνδυνο την περιουσία σας, ή ακόμα και τη ζωή σας. Για παράδειγμα, οι πολλές ηλεκτρικές συνδέσεις που υπάρχουν στα σπίτια κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων (λαμπάκια, διακοσμητικά φωτιστικά, κ.α), αποτελούν κίνδυνο για πρόκληση πυρκαγιάς ή ηλεκτροπληξίας και τα μικρά διακοσμητικά αντικείμενα, κίνδυνο κατάποσης από μικρά παιδιά.

Για να αποφύγουμε τις δυσάρεστες εκπλήξεις, συγκεντρώσαμε και παραθέτουμε στη συνέχεια, ορισμένες χρήσιμες συμβουλές και καλές πρακτικές που μπορούμε κατά περίπτωση να εφαρμόσουμε για την πρόληψη ατυχημάτων στο σπίτι την περίοδο των Χριστουγέννων και αφορούν στα Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια και φωτιστικά, τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, τις πρίζες και τα καλώδια, το χριστουγεννιάτικο δέντρο, τα διακοσμητικά κεριά και τις εστίες θερμότητας.

Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια και φωτιστικά

  • Χρησιμοποιείτε πάντα φωτιστικά και διακοσμητικά προϊόντα που φέρουν πιστοποίηση καταλληλότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σήμανση CE)

 

  • Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή για την τοποθέτηση των φωτιστικών, καθώς κάποια είναι κατασκευασμένα για εσωτερική και άλλα για εξωτερική χρήση.

 

  • Επιθεωρείτε τουλάχιστον μια φορά το χρόνο τα φωτάκια των χριστουγεννιάτικων δέντρων πριν τα τοποθετήσετε, έστω κι αν τα έχετε μόλις αγοράσει. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν φθορές, καμένες λάμπες, χαλαρές ενώσεις ή γυμνά εκτεθειμένα καλώδια με ελεύθερα σύρματα και ελέγξτε τα διάφορα φις για καλή προσαρμογή με την πρίζα για την αποφυγή σπινθηρισμών.

 

  • Αν σκοπεύετε να στολίσετε με φωτιστικά και εξωτερικούς χώρους του σπιτιού σας, φροντίστε να το κάνετε πάντα κατά τη διάρκεια της μέρας για να μπορείτε να εντοπίζετε τυχόν φθορές στις καλωδιώσεις ή υγρασία που μπορεί να έχει εισχωρήσει στις επαφές. Αν τα φωτιστικά και οι καλωδιώσεις έχουν επαφή με μεταλλικά αντικείμενα (κιγλιδώματα, κολώνες, κ.α) μην τα ανάψετε, μέχρι να βεβαιωθείτε ότι λειτουργούν με ασφάλεια ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.
  • Μην αφήνετε τα φωτιστικά να ακουμπούν σε εύφλεκτα υλικά όπως χαρτιά, υφάσματα, βαμβάκι, κ.α. Η πρόκληση φωτιάς είναι συνήθως αποτέλεσμα βραχυκυκλώματος ή υπερθέρμανσης από τα λαμπάκια.
  • Προτιμήστε για λόγους ασφαλείας τα λαμπάκια με μετασχηματιστή στην τροφοδοσία, που λειτουργούν με χαμηλή τάση (12 ή 24 Volts).
  • Επιλέξτε Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια και φωτιστικά τεχνολογίας LED. Τα οφέλη σε σχέση με τους κοινούς λαμπήρες (πυράκτωσης) είναι πολλαπλά: εκπέμπουν ελάχιστη ώς μηδαμινή θερμότητα, έχουν αισθητά μεγαλύτερη φωτεινότητα, πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής (πάνω από 20.000 ώρες), είναι άθραυστα, κατασκευασμένα από ανθεκτικό πλαστικό και καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια.

Ώστόσο, ακόμα και τα λαμπάκια LED μπορεί να υπερθερμανθούν, σε περίπτωση ηλεκτρικού σφάλματος ή άλλης αστοχίας. Συνεπώς, είναι μια καλή συνήθεια να κλείνετε τα διακοσμητικά φώτα εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, κάθε φορά που φεύγετε από το σπίτι ή πηγαίνετε για ύπνο.

 Χριστουγεννιάτικα στολίδια 

  • Σε σπίτια που υπάρχουν μικρά παιδιά, τοποθετήστε τα στολίδια που αποτελούνται από μικρά κομμάτια, είναι αιχμηρά ή εύθραυστα στο πάνω μέρος του δέντρου σε σημεία που δεν τα φτάνουν, ώστε να αποφύγετε τον κίνδυνο κατάποσης ή τραυματισμού.
  • Μη χρησιμοποιείτε στολίδια που μοιάζουν με καραμέλες ή γλυκά, γιατί τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να τα ξεχωρίσουν από τα πραγματικά.
  • Τα περισσότερα στολίδια και παιχνίδια που παράγουν μουσική, κίνηση ή φως, περιέχουν μπαταρίες. Πρόκειται συνήθως για μικρές μπαταρίες, τις οποίες πολύ εύκολα ένα μικρό παιδί μπορεί να καταπιεί. Για να αποφύγετε τέτοια περίπτωση, προτιμήστε προϊόντα που οι μπαταρίες τους προστατεύονται με καπάκι που ασφαλίζει με βίδες, σε σημείο που δεν έχει εύκολη πρόσβαση ένα παιδάκι.

Πρίζες και καλώδια

  •  Οι πρίζες και τα πολύπριζα θα πρέπει να μην έρχονται σε επαφή με εύφλεκτα υλικά ή να βρίσκονται κοντά σε εστίες θερμότητας (τζάκια, θερμάστρες, κ.α)
  • Μην υπερφορτώνετε τις πρίζες με πολλές συνδέσεις, που έχουν μεγάλες απαιτήσεις ισχύος, καθώς μπορεί να προκληθεί υπερθέρμανση, βραχυκύκλωμα και πυρκαγιά.
  • Τα καλώδια που τοποθετούνται σε εξωτερικό χώρο, θα πρέπει να προστατεύονται από τις καιρικές συνθήκες (βροχή, χιόνι, υγρασία) και οποιαδήποτε μηχανική καταπόνηση.
  • Μην τοποθετείτε ηλεκτροφόρα καλώδια κάτω από χαλιά, μοκέτες κ.λ.π. Μπορεί να φθαρούν χωρίς να το αντιληφθείτε ή να δημιουργηθεί βραχυκύκλωμα με κίνδυνο πυρκαγιάς.

Χριστουγεννιάτικο δέντρο

  • Εάν προμηθευτείτε τεχνητό χριστουγεννιάτικο δέντρο, βεβαιωθείτε ότι φέρει πιστοποίηση, πληροί όλες τις κατάλληλες προδιαγραφές και είναι κατασκευασμένο από βραδυφλεγή υλικά. Εάν επιλέξετε να στολίσετε αληθινό έλατο, διαλέξτε ένα που να είναι φρέσκο, ώστε να διατρέχει μικρότερο κίνδυνο να πιάσει φωτιά. Για τον ίδιο λόγο διατηρήστε το νωπό, προσθέτοντας νερό στη βάση που το έχετε τοποθετήσει, ή ακόμα καλύτερα, τοποθετήστε το σε γλάστρα μαζί με τη ρίζα και το χώμα του, ώστε να μπορείτε να το ποτίζετε και να το κρατάτε υγρό.
  • Τοποθετήστε το χριστουγεννιάτικο δέντρο τουλάχιστον 1 μέτρο μακριά από το τζάκι ή άλλες συσκευές θέρμανσης και σε σημείο που να μην εμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητες, αλλά και την έξοδο από το σπίτι σε περίπτωση κινδύνου.
  • Τοποθετήστε το δέντρο σε μία γωνία του σπιτιού, ώστε να μην είναι πανταχόθεν ελεύθερο, αν έχετε μικρό παιδί. Για τον ίδιο λόγο, φροντίστε το δέντρο να είναι πολύ καλά στερεωμένο. Έτσι ελαχιστοποιείτε την πιθανότητα να αναποδογυρίσει το δέντρο και να προκαλέσει τραυματισμό ή πυρκαγιά. Ο κίνδυνος ανατροπής υπάρχει και στην περίπτωση ύπαρξης κατοικίδιου: ειδικά οι γάτες λατρεύουν να σκαρφαλώνουν στο δέντρο ή να παίζουν με τα επικρεμάμενα στολίδια.
  • Τα παιδιά ενθουσιάζονται στη θέα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου και δεν θα πρέπει ποτέ να τα αφήνετε να παίζουν χωρίς επιτήρηση κάτω από αυτό. Βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν πρόσβαση σε αναπτήρες, σπίρτα, καλώδια, πρίζες και φωτάκια.
  • Φροντίστε να αποσυνδέετε πάντα τα φωτιστικά του χριστουγεννιάτικου δέντρου  πριν φύγετε από το σπίτι ή πριν πάτε για ύπνο.
  • Προσοχή στις σκάλες! Ένας μεγάλος αριθμός ατυχημάτων την περίοδο πριν τα Χριστούγεννα αφορά πτώσεις από σκάλα, κατά τη διάρκεια του στολισμού του δέντρου. Συνεπώς, μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από ένα δευτερο άτομο, ειδικά αν κρεμάτε φωτάκια σε εξωτερικό χώρο και μάλιστα σε μεγάλο ύψος.

Διακοσμητικά κεριά

  • Αν ανάβετε κεριά στο χώρο σας, πρέπει πάντα να τα τοποθετείτε σε σταθερές  βάσεις (όχι πάνω σε πλαστικά ή άλλα εύφλεκτα υλικά), ή κατάλληλα κηροπήγια, σε απόσταση από κουρτίνες, ρεύματα αέρα καθώς και σημεία όπου έχουν πρόσβαση μικρά παιδιά ή κατοικίδια.
  • Ποτέ μην αφήνετε κεριά αναμμένα όταν λείπετε από το σπίτι ή κοιμάστε.
  • Μην τοποθετείτε τα κεριά κάτω από ράφια ή άλλες επιφάνειες και αφήστε απόσταση τουλάχιστον 10 εκατοστών μεταξύ δύο κεριών.
  • Ποτέ μη χρησιμοποιείτε αναμμένα κεριά για να διακοσμήσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο, και βεβαιωθείτε ότι κάθε αναμμένο κερί στο χώρο είναι τοποθετημένο μακριά από τα κλαδιά του δέντρου.
  • Διατηρείτε το μήκος του φυτιλιού το πολύ έως 1 εκατοστό, ώστε μην δημιουργείται μεγάλη φλόγα.

Εστίες θερμότητας

  • Πριν φύγετε από το σπίτι σας, ελέγξτε αν υπάρχουν οικοσυσκευές σε λειτουργία ή τυχόν ξεχασμένα σκεύη μαγειρέματος πάνω σε αναμμένες εστίες.
  • Αποφεύγετε να τοποθετείτε καθρέπτες πάνω από το τζάκι, κοντά σε θερμάστρες κ.λ.π. Έχει αποδειχθεί ότι προσελκύουν τα άτομα, με αποτέλεσμα να πλησιάζουν πολύ κοντά, χωρίς να το αντιλαμβάνονται. Υπάρχει έτσι κίνδυνος να πιάσουν φωτιά τα ρούχα τους. Μην ξεχνάτε πως τα παιδιά ενθουσιάζονται και εντυπωσιάζονται μπροστά στη θέα της φωτιάς, γι αυτό και αρέσκονται να παίζουν με αυτή, μη γνωρίζοντας τους κινδύνους.
  • Κανένας κανονισμός, προς το παρόν τουλάχιστον, δε σας υποχρεώνει να διαθέτετε πυροσβεστήρα στο σπίτι. Μπορεί, όμως, να σας προσφέρει πολλά σε μια δύσκολη στιγμή. Αν τον προμηθευτείτε, διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και συντήρησης που αναγράφονται σε αυτόν.
  • Συνιστάται να εφοδιάσετε το σπίτι σας με ανιχνευτές καπνού οροφής, οι οποίοι σας παρέχουν σε περίπτωση φωτιάς, έγκαιρη προειδοποίηση με ηχητικό ή και φωτεινό σήμα, ώστε να προλάβετε να αντιδράσετε, ιδιαίτερα αν η φωτιά εκδηλωθεί κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ κοιμάστε.

Ας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε οι γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να κυλήσουν όμορφα, ήρεμα και ευχάριστα για όλους.

Καλές γιορτές!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*