AM Best: Σταθερές οι προοπτικές του αντασφαλιστικού κλάδου διεθνώς

Κρίσιμος παράγοντας οι βελτιωμένες συνθήκες τιμολόγησης στις αντασφαλίσεις περιουσίας και ατυχημάτων

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Σταθερές διατήρησε τις προοπτικές για τον παγκόσμιο κλάδο αντασφαλίσεων η ΑΜ Best, ενώ η περίοδο ανανεώσεων των συμβολαίων (renewals) του Ιανουαρίου 2020 βρίσκεται προ των πυλών.

Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο οίκο αξιολόγησης, οι βελτιωμένες συνθήκες τιμολόγησης στις αντασφαλίσεις περιουσίας-ατυχημάτων αποτελούν κρίσιμο παράγοντα, όπως και η διαφοροποίηση μεταξύ των δραστηριοτήτων ζωής και των γενικών αντασφαλίσεων από πλευράς κερδοφορίας.

Οι βασικότεροι παράγοντες που στηρίζουν την σταθερή προοπτική του κλάδου είναι οι καλύτερες συνθήκες για τα ασφάλιστρα –λόγω των υψηλότερων ζημιών από φυσικές καταστροφές- και η συνεχής πίεση στα επιτόκια, η οποία –κατά την ΑΜ Best- μπορεί να οδηγήσει σε πιο πειθαρχημένη ανάληψη κινδύνων (underwriting) καθώς και σε ευθυγράμμιση μεταξύ των παραδοσιακών και των εναλλακτικών κεφαλαίων.  Ο περιορισμός της «κατανάλωσης» κεφαλαίων και της μεταβλητότητας των κερδών για τους παραδοσιακούς αντασφαλιστές εξαιτίας της αυξημένης χρήσης εναλλακτικών κεφαλαίων, σε συνδυασμό με τις νέες ευκαιρίες μεταβίβασης κινδύνων και την κινητικότητα στον τομέα εξαγορών και συγχωνεύσεων αποτελούν προσφέρουν σημαντικές αναπτυξιακές ευκαιρίες.

Η ΑΜ Best θεωρεί ότι οι «δοξασμένες ημέρες» των υψηλών ασφαλίστρων μάλλον έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί με δεδομένες τις υψηλές ροές κεφαλαίων στον αντασφαλιστικό κλάδο, επισημαίνοντας ότι η τιμολόγηση δεν συμβάδισε με τις μεταβαλλόμενες δυναμικές των κινδύνων. Παρατηρεί επίσης ότι αν και τα εναλλακτικά κεφάλαια προκαλούν διαταραχή όσον αφορά την επίδρασή τους στην τιμολόγηση, συμβάλλουν στην σταθεροποίηση των κερδών επωμιζόμενα ένα μέρος των κινδύνων από τους ισολογισμούς των αντασφαλιστικών εταιρειών.

Η μείωση τόσο των κερδών όσο και της μεταβλητότητας των ιδίων κεφαλαίων έχει χαμηλώσει τον πήχη αναφορικά με τις απαιτήσεις κεφαλαιακής απόδοσης που έχουν οι επενδυτές από τους παραδοσιακούς ομίλους . Μια απόδοση ιδίων κεφαλαίων 8-10%, προσαρμοσμένη στους κινδύνους, φαίνεται εύλογη, σχολιάζει η ΑΜ Best που προσθέτει ότι η ζήτηση για γενικές αντασφαλίσεις αυξήθηκε φέτος καθώς οι πρωτασφαλιστές αντέδρασαν στα πρόσφατα ζημιογόνα συμβάντα, ενώ τα κρατικά ταμεία επιμερισμού κινδύνων (risk pools) όπως το αμερικανικό NFIP (National Flood Insurance Pool) απέκτησαν μεγαλύτερη κάλυψη, συμβάλλοντας στην βελτίωση του περιβάλλοντος τιμολόγησης.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*