SIRC: Ο κλάδος μένει εντός αγοράς υπό προϋποθέσεις

Της Ελενας Ερμείδου

Ο ασφαλιστικός κλάδος θα μείνει εντός αγοράς, αν ανταποκριθεί στις ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς, αλλάζοντας τον τρόπο λειτουργίας του, και αν κατέβει  με λύσεις που συνδέονται με όλο το οικοσύστημα. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγήθηκε πάνελ από το Διεθνές Συνέδριο SIRC που γίνεται στην Σιγκαπούρη και στο οποίο συμμετείχε η Allianz, και η Swiss Re, η Guy Carpenter, Trust Re και GIC Re.

Φ. Μιχάλη: Η Allianz κινητοποιεί την διασπορά επενδύει στην καινοτομία

Σύμφωνα με την Allianz και την Swiss Re όλοι οι ενδιαφερόμενοι και οι χαράκτες πολιτικής έχουν κοινό συμφέρον.

Οι άγνωστοι κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο αποζητούν λύσεις και καλύψεις. Στο πλαίσιο αυτό καλούνται να συμμετέχουν από ασφαλιστικές μέχρι επόπτες αλλά και όλη η επιχειρηματική κοινότητα. Οι ασφαλιστικές θα παραμείνουν οι πρωταγωνιστές της αγοράς υπό την προϋπόθεση ότι θα αποτιμήσουν το ρίσκο και θα καθορίσουν τα θεμελιώδη.

Εξετάζοντας τα ζητήματα, η πλειοψηφία της αγοράς εκτιμά ότι ασφαλιστές και αντασφαλιστές θα έρθουν πιο κοντά στο μέλλον. Σύμφωνα με την Guy Carpenter η συνεργασία μεταξύ ασφαλιστών και αντασφαλιστών θα δώσει πρόσβαση σε διαφορετικές αγορές και την δυνατότητα σχεδιασμού νέων προϊόντων.  Στο ίδιο μήκος κύματος και η Trust Re η οποία στηρίζει την ανάπτυξη της στην συνεργασία των δύο κλάδων.

Ο ρόλος των μεσιτών ασφαλίσεων σύμφωνα με το πάνελ δεν θα πάψει να υφίστανται. Οι συναλλαγές θα μειωθούν όμως οι αξίες των συναλλαγών θα αυξηθούν, σύμφωνα με την GIC Re, η οποία αποδέχεται την σημασία της μεσιτείας και της διαμεσολάβησης.

Το πάνελ τόνισε την ανάγκη σχεδιασμού καινοτόμων λύσεων και πρωτοποριακών υπηρεσιών υπογραμμίζοντας ότι πριν 10 χρόνια ο στόχος της αγοράς ήταν η προστασία των υλικών στοιχείων, ωστόσο σήμερα ισχύει το αντίθετο. Η αγορά θα πρέπει να επικεντρωθεί στην προστασία των άϋλων περιουσιακών στοιχείων, και όχι μόνο. Προϋπόθεση για να παραμείνει η αγορά ενεργή είναι να αναπτυχθούν υπηρεσίες που ενισχύουν το ρόλο της πρόληψης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*