Baden Baden: Οι μεγάλοι κίνδυνοι και τα παιχνίδια κερδοσκοπίας

της Ελενας Ερμείδου

Τι συζητούν οι αντασφαλιστές στο Baden-Baden;

Το, ‘αν’ και το ‘πώς’ είναι δύο λέξεις που κυριαρχεί στο λεξιλόγιο των αντασφαλιστών. «Αν έλθουμε αντιμέτωποι με μεγάλους αναδυόμενους κινδύνους, πώς θα τους διαχειριστούμε, ως αντασφαλιστές;». Ερώτημα που τέθηκε σε όλους του κύκλους συζητήσεων στο Baden Baden. Οι cyber κίνδυνοι όπως έγραψε δύο ημέρες πριν το IW βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα των αντασφαλιστών.

Baden Baden: Cyber risk, τοπ κίνδυνος για τους αντασφαλιστές

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Intelligence Insurance Survey για τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τους αντασφαλιστές,  το 52% των ερωτηθέντων απάντησε ότι τους ανησυχούν  οι νέοι αναδυόμενοι κίνδυνοι όπως οι cyber κίνδυνοι.

Zητείται ασπίδα προστασίας για τριπλό χτύπημα

Δεύτερος μεγάλος κίνδυνος σύμφωνα τις απαντήσεις των ερωτηθέντων (21%) είναι το θέμα της κερδοφορίας, που όπως εξηγήσαμε χτες σε σχετικό δημοσίευμα του IW εξαρτάται από τα τιμολόγια και τα επιτόκια. Να σημειωθεί ότι ναι μεν, η Munich Re, αλλά και άλλες αντασφαλιστικές προιονίζουν αυξήσεις και hard τιμές, οι τιμές παραμένουν soft με εξαίρεση τις ΗΠΑ και άλλες γεωγραφικές περιοχές όπου αναφέρθηκαν ισχυρές φυσικές καταστροφές και όγκος ζημιών.

Baden Baden: Ερχονται αλλαγές στην τιμολόγηση των συμβάσεων

Ενας άλλος αναδυόμενος κίνδυνος για τον κλάδο (12%) είναι η έλλειψη ταλαντούχων ανθρώπων για να δουλέψουν.  Φαίνεται ότι απουσιάζει το καλό management από το κλάδο το οποίο θα λειτουργήσει καταλυτικά στην προσέλκυση ταλέντων. Το ίδιο πρόβλημα να σημειώσουμε σε μεγαλύτερο βαθμό αντιμετωπίζει και η Ελλάδα.

Ένα ποσοστό της τάξης 9% αναφέρθηκα σε άλλους λοιπούς κινδύνους ενώ ένα ποσοστό 6% μίλησε για τους κινδύνους που απορρέουν από τις Εξαγορές & Συγχωνεύσεις (M&A) υπό την έννοια ότι δεν περνά ούτε μία εβδομάδα που να υπάρξουν παιχνίδια κερδοσκοπίας.

Τέλος ένα ποσοστό 38% αναφέρει ότι ο κλάδος έχει υπερκαλυφθεί με τα insurtech.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*