Baden Baden: Ερχονται αλλαγές στην τιμολόγηση των συμβάσεων

Της Ελενας Ερμείδoυ

Στο τρίπτυχο επιτόκια, αποδόσεις, ανανεώσεις εστίασε την προσοχή η Munich Re την 3η ημέρα του συνεδρίου του Baden Baden. Το φαινόμενο των χαμηλών επιτοκίων θα παραμείνει στην αγορά, η ανάγκη για θετικές αποδόσεις στον κλάδο είναι μεγάλη και αυτά τα δύο στοιχεία είναι που θα κατευθύνουν τις ανανεώσεις των συμβάσεων τον προσεχή Ιανουάριο.

Τα τιμολόγια των αντασφαλίστρων είναι πολύ πιθανόν σύμφωνα με την μεγαλύτερη αντασφαλιστικής της Γερμανίας να πάρουν την ανιούσα στην αγορά της Ευρώπης κατά την περίοδο των ανανεώσεων τη 1η Ιανουαρίου.

Ηδη λαμβάνοντας υπ’ όψιν την τάση τους τελευταίους 8 μήνες, παρατηρείται μία τάση σταθεροποίησης από τον περασμένο Απρίλιο, Ιούνιο καθώς και τελευταία τον Ιούλιο 2019. Η τάση αυτή προβλέπεται να συνεχιστεί με τις τιμές να ανεβαίνουν.

Σε καμία περίπτωση η Munich Re δεν βλέπει κάθοδο τιμών, θα πρέπει να σημειωθεί.

Και, ενώ η Ευρώπη δεν έγινε μάρτυρας φυσικών καταστροφών υψηλού κόστους όπως η Ασία και οι ΗΠΑ, οι τιμές στην Ευρώπη επωφελούνταν από την οικονομική μεταβλητότητα, την αύξηση της ζήτηση για (αντ)ασφαλίσεις και τον τρόπο που γίνονταν το underwriting.

H συνολική τιμολόγηση ωστόσο θα πρέπει να επανεξεταστεί , λόγω των χαμηλών επιτοκίων αναφέρει η Munich Re. Τα αρνητικά επιτόκια σε ένα μακροπρόθεσμο χαρτοφυλάκιο θα πρόσθεταν 10 ποσοστιαίες μονάδες στο δείκτη ζημιών και εξόδων προς τα ασφάλιστρα (combined ratio).

Τα χαμηλά επιτόκια θα παραμείνουν στην αγορά, η τιμολόγηση θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε οι αντασφαλιστικές να γράψουν κέρδη, ενώ χρειάζεται να υπάρξουν αποδόσεις επί των ίδιων κεφαλαίων  (RoE), επισημαίνει η Munich Re. Είναι νωρίς να αξιολογηθεί επακριβώς η τυφώνας Hagibis, ωστόσο πυροδοτεί τις εξελίξεις.

Μιλώντας για το οικονομικό έτος 2019, η Munich προβλέπει ότι θα ξεπεράσεις τους στόχους που είχε θέσει, μετά από τα ισχυρά αποτελέσματα που έγραψε το 3ο τρίμηνο 2019, υπογραμμίζοντας ότι το μερίδιο της στην αγορά των cyber κινδύνων έχει φτάσει στο περίπου στο 9%. Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις της Ευρωπαϊκή αγορά των cyber κινδύνων, βλέπει ετήσια ανάπτυξη 37% μεταξύ 2018 με 2025.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*