Πως αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες το ΓεΣΥ…

Βρισκόμαστε ήδη στον 4ο μήνα εφαρμογής του ΓεΣΥ με τις συζητήσεις να δίνουν και παίρνουν ακόμα καθημερινά. Λειτουργεί σωστά ή όχι; Εξυπηρετεί τον κόσμο όπως ‘’υποσχέθηκε’’ ή όχι; Υπουργείο Υγείας και ΟΑΥ διαμηνύουν ότι όλα βαίνουν καλώς ενώ συχνά προχωρούν σε κάποιες διαφοροποιήσεις ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν. Η αντίθετη πλευρά φυσικά προτάσσει τα διάφορα προβλήματα λειτουργίας, τους μικρούς αριθμούς κυρίως των ειδικών γιατρών και άλλα θέματα δυσλειτουργίας.

Την εβδομάδα που προηγήθηκε ο ΠτΔ ενημερώθηκε από Υπ. Υγείας και ΟΑΥ για την μέχρι τώρα πορεία του ΓεΣΥ και άπαντες εξέφρασαν την αποφασιστικότητα τους για συνεχιστεί η εφαρμογή του ΓεΣΥ με βάση την αρχική του φιλοσοφία.

Παράλληλα ο ΠτΔ συναντήθηκε με ΠΙΣ, ΠΑΣΙΝ, ΕΝΙΚ και Πλατφόρμα Ιδιωτών γιατρών ούτως ώστε να συζητηθεί η κοινή τους πρόταση. Συζητήθηκε επίσης και το θέμα της ένταξης Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ ενόψει και της εφαρμογής της Β’ Φάσης με την ενδονοσοκομειακή φροντίδα που θα αρχίσει την 1/6/2020. Για το θέμα αυτό αρχίζει διάλογος ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές.

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι όμως της όλης ιστορίας είναι και οι ασφαλιστικές εταιρείες. Πώς αντιμετωπίζουν την πρώτη αυτή περίοδο εφαρμογής του ΓεΣΥ; Είχαν απώλειες στις ασφάλειες Υγείας; Για την ώρα φαίνεται ότι δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα αφού όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αλλά αυξήθηκαν οι ασφάλειες υγείας τους τελευταίες μήνες παρά το γεγονός ότι υπήρχε ενημέρωση για την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Η Offsite επικοινώνησε με τον Γενικό Διευθυντή του Παγκύπριου Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Ανδρέα Αθανασιάδη ο οποίος μας μίλησε αναλυτικά για το θέμα ενώ αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα των ασφαλιστικών εταιρειών στις ασφάλειες Υγείας.

Αυξητική τάση στις ασφάλειες υγείας λίγο πριν το ΓεΣΥ

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασιάδη λοιπόν οι ακυρώσεις που προέκυψαν ήταν αναμενόμενες ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το πρώτο εξάμηνο του 2019 και ενώ το ΓεΣΥ ήταν προ των πυλών, υπήρξε αυξητική τάση στις ασφάλειες υγείας. 

‘’Οι ακυρώσεις καθώς και η αγορά νέων ασφαλιστικών συμβολαίων στον κλάδο Υγείας είναι κάτι το οποίο συμβαίνει καθημερινά.  Οι επιπλέον ακυρώσεις ήταν σε κάποιο βαθμό αναμενόμενες όμως λαμβάνοντας υπόψη τα παραδείγματα από το εξωτερικό ξέραμε ότι η ιδιωτική ασφάλιση δεν θα εξαφανιστεί μετά την εφαρμογή ενός Γενικού Συστήματος Υγείας.   Αντιθέτως, οι μέχρι στιγμής αριθμοί δείχνουν μια αύξηση στον κλάδο υγείας η οποίος ξεπερνά το 10% (μέχρι το τέλος του 2018) ενώ τα προκαταρκτικά αποτελέσματα για το 2019 δείχνουν ότι η τάση αυτή συνεχίζεται και στο πρώτο μισό του έτους.  Ως εκ τούτου, εάν υπήρξε κάτι που να επηρέασε σημαντικά τις ασφάλειες υγείας αυτό ήταν μια αύξηση μεγαλύτερη από την αύξηση των υπολοίπων κλάδων’’.

Διαφοροποιήσεις στις καλύψεις για να συμπληρώνουν το ΓεΣΥ

Σε ερώτηση εάν υπάρχουν κάποιες προβλέψεις για το μέλλον με την εφαρμογή πλέον και του ΓεΣΥ, ο κ. Αθανασιαδης ανέφερε ότι το μόνο σίγουρο είναι ότι  η ασφάλιση υγείας θα συνεχίσει να υπάρχει αφού το ΓεΣΥ δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο των αναγκών των πολιτών. Θα γίνει όμως μας είπε μια φυσιολογική διαφοροποίηση στον κλάδο με την εισαγωγή νέων ασφαλιστικών προϊόντων τα οποία θα συμπληρώνουν το ΓεΣΥ.

΄΄Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος τι θα γίνει, πέρα από το ότι η ασφάλιση υγείας θα συνεχίσει να υπάρχει.  Αυτό είναι απαραίτητο, αφού το ΓεΣΥ δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο των αναγκών των πολιτών.  Από εκεί και πέρα θα υπάρξει μια φυσιολογική διαφοροποίηση στον κλάδο με την εισαγωγή νέων ασφαλιστικών προϊόντων τα οποία θα συμπληρώνουν το ΓεΣΥ ενώ ενδεχόμενα κάποια είδη συμβολαίων να μειωθούν.  Γεγονός παραμένει ότι όσο προσφέρονται ιατρικές υπηρεσίες από ιδιώτες ιατρούς εκτός του ΓεΣΥ, τόσο θα συνεχίσουν να υπάρχουν και ασφαλιστικά συμβόλαια τα οποία θα καλύπτουν τις υπηρεσίες αυτές.  Επιπλέον, εάν καταστεί δυνατό να προσφέρονται συμπληρωματικές/αναβαθμισμένες υπηρεσίες εντός του ΓεΣΥ, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα ετοιμάσουν προϊόντα τα οποία θα καλύπτουν τις υπηρεσίες αυτές.  Στο παρών στάδιο όμως, τα ασφαλιστικά συμβόλαια συνεχίζουν να λειτουργούν όπως και στο παρελθόν, με τους ιατρούς οι οποίοι δεν έχουν ενταχθεί εντός του ΓεΣΥ.’’

Ανάλογα με την ζήτηση και η προσφορά

‘’Οι ασφαλιστικές εταιρείες κινούνται πάντα με γνώμονα τις ανάγκες της αγοράς’’, τονίζει ο Αθανασιάδης.  ‘’Οι καλύψεις που περιλαμβάνονται στα ασφαλιστικά προϊόντα είναι αυτές που ζητούν οι πελάτες και ο μεγάλος ανταγωνισμός στη βιομηχανία ωθεί συνεχώς την αγορά σε προσφορά ποιοτικών και ανταγωνιστικών ασφαλιστικών προϊόντων.   Ως εκ τούτου, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο να παρακολουθούν τις ανάγκες της αγοράς και αναλόγως να προσαρμόζουν την προσφορά έτσι ώστε να καλύπτει τη ζήτηση’’.

‘’Είμαστε πάντα δίπλα στους πολίετς. Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν εναντιώνονται στην εφαρμογή του ΓεΣΥ’’

Στο καταληκτικό του σχόλιο, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών αναφέρει ότι οι γνώμονας των εταιρειών είναι παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση του πολίτη. Τονίζει παράλληλα ότι δεν είναι ενάντια στην εφαρμογή του ΓεΣΥ. Οι ασφαλιστικές όμως θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

‘’Η ασφαλιστική βιομηχανία έχει σταθεί κοντά στους πολίτες μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης προσφέροντας τους ανακούφιση εκεί που αυτή ήταν πιο αναγκαία.   Με γνώμονα πάντα την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και την εξυπηρέτηση του πολίτη οι ασφαλιστικές εταιρείες παραμένουν κοντά στους ασφαλισμένους και καλύπτουν τις όποιες ανάγκες τους.  Οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν εναντιώνονται στην εφαρμογή ενός Γενικού Συστήματος Υγείας, αφού ο ανταγωνισμός αποτελεί πάγιο στοιχείο της ασφαλιστικής βιομηχανίας.  Η εφαρμογή του ΓεΣΥ θα δώσει τη δυνατότητα για δημιουργία νέων ασφαλιστικών προϊόντων εντός του ΓεΣΥ ενώ ο ιδιωτικός τομέας θα συνεχίσει να λειτουργεί προσφέροντας τη δυνατότητα για συνέχιση των ασφαλιστικών συμβολαίων όπως τα ξέρουμε’’.

Πηγή: Σωτήρης Νικηφόρος, offsite.com.cy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*