Χ. Φυτέα: Γερά τα θεμέλια του ελεύθερου δικτύου

Τρεις είναι οι κύριες επιδιώξεις των ελεύθερων δικτύων, δηλώνει η Χριστίνα Φυτέα, συντονίστρια ασφαλιστικών πρακτόρων, ιδιοκτήτρια του Ασφαλιστικού Γραφείου ΠΑΡΟΝ, μέλος του ΔΣ του ΠΣΣΑΣ: η αναβάθμιση των υποδομών, η επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό και η στρατηγική προσέγγισης νέων επαγγελματιών.

Αναφερόμενη στα πλεονεκτήματα των ανοικτών δικτύων, μας εξηγεί ότι είναι σπουδαίο να μη δεσμεύεται ο διαμεσολαβών στην προώθηση ασφαλιστικών προγραμμάτων, να λειτουργεί ανεξάρτητα υπέρ του καταναλωτή, προσφέροντας επιλογές που καλύπτουν τις ανάγκες του.

στην Έλενα Ερμείδου 

  • Τι θα είχατε να δηλώσετε για το παρόν και το μέλλον των ελεύθερων δικτύων;

 Το παρόν των ασφαλιστικών δικτύων στην ελεύθερη διαμεσολάβηση αποτελεί μια περίοδο αναβάθμισης του επαγγελματικού μας ρόλου και κάθετης ανάπτυξης. Ήδη, μέσω όλων των αλλαγών που έχουν πραγματοποιηθεί, το ελεύθερο δίκτυο έχει επαναπροσδιορίσει τη θέση του και έχει βάλει γερά θεμέλια για το «αύριο».

Ένα μεγάλο ποσοστό των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην ελεύθερη διαμεσολάβηση έχουμε κάνει την παραδοχή πως η εκπαίδευση, η οργάνωση και η εξειδίκευση αποτελούν τους σημαντικότερους μοχλούς ανάπτυξής μας. Έχουμε κατανοήσει και προσαρμοστεί άμεσα στις θεσμικές και νομοθετικές εξελίξεις, όπως για παράδειγμα στον Γενικό Κανονισμό για τα Προσωπικά Δεδομένα (GDPR), και στη νέα Οδηγία για τη Διανομή Ασφαλιστικών Προϊόντων (IDD), αφού ο κοινός στόχος είναι να εστιάσουμε αποκλειστικά σε εκείνα τα σημεία που θα αποτελέσουν για όλους μας την «επόμενη ημέρα».

Οι νέες τεχνολογίες, για παράδειγμα –και δεν αναφέρομαι περιοριστικά στα άρτια μηχανογραφικά συστήματα, αλλά στην αυτοματοποίηση, στις «ευφυείς» διασυνδέσεις, στα δίκτυα πέμπτης γενιάς–, θα μας οδηγήσουν στον μετασχηματισμό στον οποίο χρειάζεται να πάμε.

Πάνω από όλα όμως, πάνω και από την αλλαγή του επιχειρησιακού μας μοντέλου, που σαφώς αναφέρεται στην ανάπτυξη και στην ευημερία του κάθε Οργανισμού ξεχωριστά, το μέλλον μας εξαρτάται απόλυτα από την ικανότητά μας να εμπεδωθεί στον πολίτη η αξία και η αναγκαιότητα της ασφάλισης.

  • Ποια είναι τα πλεονεκτήματά τους έναντι των κλειστών δικτύων;

Είναι αδιαπραγμάτευτα σπουδαίο να μη δεσμεύεσαι να προωθείς τα ασφαλιστικά προγράμματα μιας εταιρείας, να λειτουργείς ανεξάρτητα, ελεύθερα και απόλυτα αντικειμενικά υπέρ της προστασίας του καταναλωτή και να προσφέρεις μια σειρά επιλογών που ανταποκρίνονται σε κάθε είδους ανάγκη του. Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι το γεγονός πως διαμορφώνει μια διαφορετική επιχειρηματική κουλτούρα, εξαιτίας της αλληλεπίδρασης με πολλούς και διαφορετικούς επιχειρηματικούς οργανισμούς.

Ταυτόχρονα, ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής που δραστηριοποιείται στην ελεύθερη διαμεσολάβηση έχει το δικαίωμα να συμμετέχει σε μια σειρά εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων αναγνωρισμένων φορέων, μπορεί να εφαρμόσει τη δική του στρατηγική marketing και branding, σύμφωνα με την κουλτούρα και τη φιλοσοφία του, και το σπουδαιότερο όλων είναι ότι μπορεί να είναι αποδέκτης, εάν το επιθυμεί, πραγματικά της ορθής καθοδήγησης και υποστήριξης της εξέλιξής του από σπουδαίους συντονιστές ασφαλιστικών πρακτόρων που αποφάσισαν και εκείνοι να δραστηριοποιηθούν στην ελεύθερη διαμεσολάβηση και έχουν να επιδείξουν μια εξαιρετικά επιτυχημένη επαγγελματική πορεία.

  •  Κρίνετε ότι πρέπει να υπάρξουν επιχειρηματικές αλλαγές;

Τα ανεξάρτητα δίκτυα πωλήσεων έχουν αλλάξει ήδη μορφή, έχουν εκσυγχρονιστεί και έχουν αποκτήσει μια άλλη, πιο ισχυρή και καινοτόμο, προσέγγιση.

Βασική επιδίωξή τους είναι η υλοποίηση και η αναβάθμιση όλων των απαραίτητων υποδομών, όπως οι τεχνολογικές πλατφόρμες που αναλύουν τα δεδομένα και υποστηρίζουν τη μείωση του κόστους και η δημιουργία δομών ανάπτυξης, υποστήριξης και λειτουργίας για το σύνολο των εργασιών.

Επιπροσθέτως, η επένδυση στο ανθρώπινο διοικητικό δυναμικό είναι βασική προϋπόθεση ώστε οι ανεξάρτητοι ασφαλιστικοί οργανισμοί να μπορέσουν με προγραμματισμένα βήματα να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν.

Ιδιαίτερη, ωστόσο, βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στη στρατηγική προσέγγισης νέων, ταλαντούχων επαγγελματιών, που με το ήθος τους, τον σεβασμό, την άρτια εκπαίδευσή τους, τη διάθεσή τους, το πάθος τους, αλλά και τη σωστή καθοδήγηση, θα αποτελέσουν τις βάσεις για ένα υπέρλαμπρο μέλλον για την ανεξάρτητη ασφαλιστική διαμεσολάβηση.

  • Πόσο σας ευνοεί το επιχειρηματικό περιβάλλον;

Το επιχειρηματικό περιβάλλον, όπως έχει διαμορφωθεί έως αυτήν τη στιγμή, δυστυχώς, είναι ακατάλληλο και ασφυκτικό. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες για να μπορέσουμε να ανακάμψουμε και να αρχίσουμε να κινούμε τα «γρανάζια» της οικονομικής «μηχανής», θα πρέπει να τονωθούμε με μια σειρά «πολυβιταμινών» που θα περιλαμβάνουν: μείωση της φορολογίας, φορολογικά κίνητρα, εξωστρέφεια και καλό κλίμα υπέρ του επιχειρείν και των επενδύσεων.

Αυτό σαφώς και δεν γίνεται από τη μια ημέρα στην άλλη, χρειάζεται χρόνο, αλλά πάνω από όλα διάθεση και επιμονή.

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην ασφαλιστική αγορά, και ιδιαίτερα στο δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα, δημιουργούν μια ιδιαίτερα θετική επιχειρηματική συγκυρία, με πολλές δυνατότητες διείσδυσης και ανάπτυξης στον συγκεκριμένο τομέα.

Όσοι εστιάσουμε με σύστημα και μεθοδικότητα, προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, είναι βέβαιο ότι θα αποκομίσουμε τα μέγιστα, κάτω από τις παρούσες συνθήκες.

Η «επόμενη ημέρα» είμαι απολύτως σίγουρη ότι θα μας βρει ακόμη πιο δυνατούς, με ακόμη περισσότερη αυτοπεποίθηση και διάθεση για την ανάδειξη του σπουδαίου μας ρόλου και την καταξίωση του κλάδου μας.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*