Ασφαλιστικές εξαιρέσεις στον κανόνα (;)

Από εκεί που στην ατζέντα της αγοράς, των φορέων, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών ήταν τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα, τα ακούγαμε και τα διαβάζαμε σχεδόν κάθε εβδομάδα, τώρα είναι, και ακούμε για τις συμβάσεις που πρέπει να υπογράψουν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, πράκτορες, μεσίτες, συντονιστές πρακτόρων, αλλά που ακόμα δεν έχουν στα χέρια τους.

Ακούσαμε για συμβάσεις μη συμβατές με κάποιες διατάξεις του νόμου , αλλά ακούσαμε και για τα “πολύ καλά κείμενα” που έχει δώσει μία ασφαλιστική που τελευταία βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας και των εξελίξεων. Δικαίως όσοι συνεργάζονται καμαρώνουν.

Ολες οι ασφαλιστικές δεν είναι ίδιες, ούτε ένα μέγεθος χωράει σε όλους όπως λέγαμε τότε για το Solvency II, όμως ο νόμος και οι διατάξεις που διέπουν την Οδηγία για την Διανομής Ασφαλιστικών Προϊόντων είναι ένας και οι διατάξεις πολύ συγκεκριμένες.

Η ερμηνεία είναι δύσκολη και οι παρερμηνείες εύκολες, διερωτάται ο Ανασφάλιστος; Κάποιοι μας είπαν για ασφαλιστικές με δύσκολα δίκτυα. Αληθεύει άραγε αυτό, ίσως να θέλει και ψάξιμο να δούμε τι συμβαίνει.

Ο μήνας Σεπτέμβριος μας λένε δεν έχει μόνο την συνάντηση των Αντασφαλιστών και όλων των ενδιαφερομένων στην Υδρα στις 25-27 Σεπτεμβρίου. Θα μελετηθούν καταστάσεις και θα προηγηθούν πολλά σχετικά με την ασφαλιστική διαμεσολάβηση στην εγχώρια αγορά μέχρι να αμβλυνθούν κάποιες διαφορές.

Ο Ανασφάλιστος ‘ρίχνει το βάρος’ για την ώρα στην θερινή ραστώνη, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι τα πράγματα για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση πιο ξεκάθαρα δεν μπορεί να είναι από ότι σήμερα. Γιατί αν δεν ισχύει αυτό και δεν οφείλεται στην θερινή ραστώνη, τότε γιατί μιλάμε για αγαστές συνεργασίες, κοινό συμφέρον και ανάπτυξη.

Μπορεί η ασφαλιστική να δίνει κείμενα που δεν συνάδουν με την νομοθεσία. Τι είναι συμβόλαιο με πολλές εξαιρέσεις;

Ο Ανασφάλιστος πάντως συνεχίζει να διερωτάται αλλά και να πιστεύει ότι όλα αυτά θα εξομαλυνθούν στις επόμενες ημέρες και στην Υδρα θα συζητάμε για κάποια άλλα θέματα που ακούγεται ότι θα ειπωθούν εκεί, στα γνώριμα πηγαδάκια της Υδρας.

Το καλό με αυτή την αγορά είναι ότι έχει τα μάτια της πάντα ανοικτά, τα αυτιά και το ‘στόμα’ της να διεκδικήσει το δίκιο της.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*