Ηλεκτρονικό εμπόριο και κάρτες: Περίοδο προσαρμογής παρέχει η ΤτΕ

Περίοδο προσαρμογής αποφάσισε να παράσχει η ΤτΕ αναφορικά με την υλοποίηση των απαιτήσεων του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2018/389 για την αυστηρή εξακρίβωση της ταυτότητας του πελάτη στις συναλλαγές ηλεκτρονικού εμπορίου με κάρτες

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤτΕ

Η 2η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις πληρωμές (PSD2), που ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία με τον ν. 4537/2018, και ο κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμός (ΕΕ) 2018/389 για την αυστηρή εξακρίβωση της ταυτότητας του πελάτη και τα κοινά και ασφαλή ανοικτά πρότυπα επικοινωνίας (RTS on SCA and CSC) υποχρεώνουν τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών (πιστωτικά ιδρύματα, ιδρύματα πληρωμών, ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος, έμποροι, σχήματα καρτών) να υιοθετήσουν από τις 14.9.2019 λύσεις αυστηρής εξακρίβωσης της ταυτότητας του πελάτη (Strong Customer Authentication – SCA), με σκοπό την ασφαλή online πρόσβαση στους λογαριασμούς και την εκκίνηση ηλεκτρονικών πληρωμών από τους πελάτες.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, αναγνωρίζοντας την πολυπλοκότητα των απαιτούμενων αλλαγών στην κατηγορία των συναλλαγών με κάρτες σε περιβάλλον e-commerce και λαμβάνοντας υπόψη τη φύση και τον αριθμό των εμπλεκόμενων μερών (σχήματα καρτών, πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών, πάροχοι υπηρεσιών πληροφορικής, έμποροι, χρήστες υπηρεσιών πληρωμών), θα παράσχει σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς μία σύντομη, σταδιακή και ελεγχόμενη περίοδο προσαρμογής στις συγκεκριμένες απαιτήσεις πέραν της προθεσμίας της 14.9.2019. Η περίοδος προσαρμογής αφορά αποκλειστικά και μόνο την κατηγορία των συναλλαγών με κάρτες σε περιβάλλον e-commerce. Η απόφαση αυτή της Τράπεζας της Ελλάδος αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου πρόκλησης ανεπιθύμητων δυσλειτουργιών στον ευαίσθητο τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου και λαμβάνεται ύστερα και από την πρόσφατη Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) της 21.6.2019, η οποία παρέχει τη δυνατότητα στις εθνικές αρχές να παρατείνουν τη σχετική προθεσμία.

Λαμβάνοντας υπόψη τη διασυνοριακή φύση αυτού του είδους πληρωμών, η Τράπεζα της Ελλάδος θα υιοθετήσει το χρονοδιάγραμμα που θα προσδιοριστεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από την ΕΑΤ (κατόπιν συλλογής και επεξεργασίας επιμέρους εθνικών στοιχείων) και θα ανακοινωθεί το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Δικαίωμα χρήσης της περιόδου προσαρμογής θα έχουν οι εποπτευόμενοι από την Τράπεζα της Ελλάδος οργανισμοί που θα υποβάλουν στην Τράπεζα της Ελλάδος αναλυτικό σχέδιο μετάπτωσης, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που θα ανακοινωθεί από την ΕΑΤ. Το σχέδιο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πρωτοβουλίες ενημέρωσης των εμπόρων και των χρηστών (καταναλωτών και επιχειρήσεων).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*