Ξεπέρασε το φράγμα των 5τρισ. η παραγωγή παγκοσμίων ασφαλίστρων

της Ελενας Ερμείδου 

Ξεπέρασε για πρώτη φορά η παραγωγή των παγκοσμίων ασφαλίστρων το φράγμα των 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2018, ισοδυναμώντας με το 6% του ΑΕΠ. Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στην πολύ ισχυρή ανάπτυξη του κλάδου κατά ζημιών, ειδικότερα στην Κίνα αλλά και σε άλλες αναδυόμενες οικονομίες, καθώς επίσης και σε μερικές από τις ήδη ανεπτυγμένες αγορές, σύμφωνα με την μελέτη Sigma του Ινστιτούτου της Swiss Re. Η ίδια μελέτη προβλέπει περαιτέρω αύξηση της παραγωγής καθοδηγούμενη από τις αναπτυσσόμενες αγορές 3% το 2019/20.

Η παραγωγή ασφαλίστρων ζωής θα αυξηθεί κατά 2,9%, άνω του ετησίου μέσου όρου που διαμορφώνεται στο 0,6% για τα τελευταία 10 χρόνια. Η παραγωγή ασφαλίστρων κατά ζημιών εκτιμάται ότι θα γράψει ανάπτυξη περίπου 3%, με οδηγό την Ασία και τις ανεπτυγμένες αγορές.

Η Κίνα θα είναι η χώρα η οποία θα συνεισφέρει περισσότερο στην ανάπτυξη του κλάδου ζωής και γενικών ασφαλίσεων για τα επόμενα δύο έτη με το μερίδιο της στην παραγωγή των παγκοσμίων ασφαλίστρων να φτάνει στο 20% μέχρι το 2029, αυξημένο κατά 11% συγκριτικά με σήμερα. Η Κίνα σύμφωνα με τις ενδείξεις φαίνεται να ξεπερνά τις ΗΠΑ και να παίρνει τα πρωτιά ως η μεγαλύτερη αγορά ασφαλειών στο κόσμο στα μέσα του 2030. Στην Κίνα ο κλάδος σημείωσε ανάπτυξη 12% κυρίως λόγω της ζήτησης που σημειώθηκε στα προσωπικά ατυχήματα και στην υγεία.

Η παραγωγή ασφαλίστρων κατά ζημιών σημείωσε ανάπτυξη  3% το 2018, ξεπερνώντας το φράγμα του ιστορικού μέσου όρου  2,2% καθώς οι αναπτυγμένες αγορές κατέβασαν ταχύτητα και οι αναδυόμενες σημείωναν ανάπτυξη .

Η παραγωγή ασφαλίστρων κατά ζημιών στις αναπτυσσόμενες αγοράς σύμφωνα με τις προβλέψεις της Swiss Re θα αυξηθεί κατά 1,8% με χαμηλότερους ρυθμούς από το 2018 αλλά πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο. Η κερδοφορία στο κλάδο, ωστόσο θα βρίσκεται υπό ασφυκτικούς κλοιούς. Εχει υπάρξει βελτίωση στις συνθήκες του underwriting conditions αλλά ακόμα παραμένουν οι συνθήκες soft στην αγορά.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*