Τα καλά και κακά νέα για τους cyber κινδύνους

Της Ελενας Ερμείδου

Για πρώτη φορά μετά από πέντε συναπτά έτη, οι cyber κίνδυνοι δεν βρίσκονται στην πρώτη θέση σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Κοινότητα των Αναλογιστών, SOA σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς.  Αυτά είναι τα καλά νέα, τα κακά είναι ότι ασφάλεια έναντι των cyber κινδύνων παραμένει, ακόμα και σήμερα μεγάλο πρόβλημα

Οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή μετατόπισαν τους cyber κινδύνους καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στην ετήσια έρευνα των Αναδυόμενων Κινδύνων των Διαχειριστών Κινδύνων του Καναδικού Ινστιτούτου Αναλογιστών, (CIA) των Αναλογιστών Περιουσίας και Ατυχημάτων  (CAS), και την Κοινότητας των Αναλογιστών (SOA).

Τα αποτελέσματα της έρευνα βασίζονται σε απαντήσεις που δόθηκαν σε 267 ερωτηματολόγια από διαχειριστές κινδύνων παγκοσμίως τον Νοέμβριο του 2018. Η έρευνα δείχνει ότι οι διαχειριστές κινδύνου βλέπουν (12%) στην κλιματική αλλαγή ως τον μεγαλύτερο τοπ κίνδυνο, τους cyber κινδύνους  (11,6%), ως δεύτερο κίνδυνο και την χρηματοοικονομική μεταβλητότητα (11,2%) ως τρίτο μεγαλύτερο κίνδυνο.

Στην έρευνα οι αναδυόμενοι κίνδυνοι ακολουθούν την ίδια σειρά ήτοι οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή στην πρώτη θέση  (22,2%), οι cyber κίνδυνοι στην δεύτερη θέση, (14,8%), ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονται οι κίνδυνοι από την τεχνολογία(13.2%). Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι περισσότεροι κίνδυνοι συνδέονται με την νέα τεχνολογία.

Η Ευρώπη έχει την χαμηλότερη διείσδυση σε ασφαλιστήρια συμβόλαια κατά των cyber κινδύνων ωστόσο η εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων αναμένονταν να ωθήσει τις πωλήσεις των cyber ασφαλιστηρίων.

Σύμφωνα με την έρευνα στην πλειοψηφία τους τα συμβόλαια cyber καλύψεων πωλούνται αυτόνομα καθώς οι ασφαλιστές εκτιμούν ότι κατά αυτόν τον τρόπο οι καλύψεις θα είναι περισσότερο αποτελεσματικές. Ωστόσο μέχρι σήμερα οι ασφαλιστές είναι εκτεθειμένοι σε κινδύνους που δεν γνωρίζουν και ακόμα δεν είναι σε θέση να δώσουν τις καλύψεις έναντι των κινδύνων που ζητούν οι επιχειρήσεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*