back to top
15.6 C
Athens
Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2025

Φορολογικές ελαφρύνσεις, ο ΕΝΦΙΑ και οι ασφαλιστές

Φορολογικές ελαφρύνσεις και μείωση του συντελεστή εισφορών κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες θα έχουμε μέσα στο 2019 τονίζει σε συνέντευξη του στο Insuranceworld.gr o κος Γιώργος Σιδέρης διευθύνων σύμβουλος της Logica Φοροτεχνικής, λογιστής – φοροτεχνικός Α’ τάξης. Το 2019 υπογραμμίζει θα έχει ενδιαφέρον ακόμα και από φορολογικής άποψης λόγω πληθώρας εκλογικών αναμετρήσεων. 

Στην Ελενα Ερμείδου

- Advertisement -
  • Να περιμένουμε αλλαγές στην φορολογία φέτος, θα υπάρξουν εκπλήξεις πιστεύετε; Ποιοι τομείς πιστεύετε ότι χρειάζονται μεταβολές;

 

Σίγουρα η φετινή χρονιά έχει αρκετό ενδιαφέρον ακόμα και από φορολογικής άποψης. Ας μην ξεχνάμε ότι λόγω της πληθώρας των εκλογικών αναμετρήσεων που αναμένονται, διαφαίνεται πως ο προσανατολισμός των κυβερνώντων στρέφεται  στην παροχή αρκετών ελαφρύνσεων μετά από όλα αυτά τα δύσκολα μνημονιακά χρόνια που έχουμε βιώσει τόσο σε επίπεδο επιχειρηματικότητας όσο και σε επίπεδο ευρύτερης οικονομίας.

- Advertisement -

Στο πλαίσιο αυτό έχουμε τη μείωση του φόρου επιχειρήσεων κατά 1%, ο οποίος από 29% έπεσε στο 28%, ενώ μια καλή εξέλιξη για τους επαγγελματίες  που απασχολούν προσωπικό κάτω των 25 ετών είναι η μείωση της καταβαλλόμενης εργοδοτικής εισφοράς του κλάδου σύνταξης κατά 50 % από 1/1/2019.

 

  • Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι ασφαλιστές τι να περιμένουν;

 

Αυτό που φαίνεται ότι ενδιαφέρει άμεσα έναν μεγάλο αριθμό ελεύθερων επαγγελματιών, άρα και ασφαλιστών, είναι η μείωση του συντελεστή ασφαλιστικών εισφορών κατά 7 μονάδες, ο οποίος από 27,28% βρίσκεται πλέον στο 20,28%.

Ας μην ξεχνάμε όμως ότι ανάσα αναμένεται να φέρει η ρύθμιση των 120 δόσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη, γεγονός που θα ελαφρύνει πολύ τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.

Από την άλλη πλευρά θα ήθελα να επισημάνω προς τους επιτηδευματίες πόσο σημαντική είναι η  ορθή επιλογή  της νομικής μορφής της επιχείρησης τους, λόγω της πολύ μεγάλης φορολογίας και των εισφορών που πρέπει να αποδίδουν. Για παράδειγμα, στην περίπτωση της ΙΚΕ δεν υπολογίζονται ασφαλιστικές εισφορές μερισμάτων.

Σε αυτό το σημείο λοιπόν θέλω να τονίσω ότι είναι πολύ σημαντικό οι ασφαλιστές κι οι επιτηδευματίες εν γένει να γνωρίζουν και να αξιοποιούν την εκπεσιμότητα που προβλέπουν οι φορολογικές διατάξεις.

 

  • Ο ΕΝΦΙΑ έχει γίνει διάσημος. Εκτός από τις βαριές επιπτώσεις που έχει στους απλούς φορολογούμενος τι άλλες έχει, εννοώ στα επαγγελματικά ακίνητα, στις ασφαλιστικές που το επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει ποσοστό ακινήτων; Τι θα μπορούσαν να προσέξουν περισσότερο, μήπως θα υπάρξουν αλλαγές;

 

Σίγουρα ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος που ήρθε για να μείνει. Πράγματι οι ασφαλιστικές εταιρείες, λόγω του χαρτοφυλακίου τους επηρεάζονται άμεσα από όποιες μεταβολές προγραμματίζονται και θεσμοθετούνται, καθώς το ποσοστό ακινήτων που διαθέτουν είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Αυτό λοιπόν που θα πρέπει να λάβουν περισσότερο υπόψη τους είναι ότι λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών σε κάποιες περιοχές θα επηρεαστεί ο ΕΝΦΙΑ που θα βγει τον επόμενο χρόνο.

 

  • Πιστεύετε ότι θα υπάρξουν φορολογικά κίνητρα το 2019, ποια μπορεί να είναι αυτά;

 

Ήδη υπάρχουν κίνητρα στις επιχειρήσεις που προχωρούν σε προσλήψεις νέων έως 30 ετών, καθώς και μακροχρόνια ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Ο.Α.Ε.Δ..

Συγκεκριμένα,  οι εργοδοτικές εισφορές για τη δημιουργία νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα α) των φυσικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, β) των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων προσαυξημένες κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) και μέχρι το 14πλάσιο του κατώτατου μισθού άγαμου μισθωτού άνω των είκοσι πέντε (25) ετών ανά θέση εργασίας.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση μετατροπής συμβάσεων μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης ή συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή έργου, σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Στις περιπτώσεις πρόσληψης νέων εργαζομένων το φορολογικό κίνητρο δίδεται για 5 έτη συμπεριλαμβανομένου του έτους πρόσληψης.

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Νέο επίδομα ασθενείας στους ελεύθερους επαγγελματίες

Πότε αναμένεται να ξεκινήσει η καταβολή του και πώς θα υπολογίζεται

Όλη η αλήθεια για τις αμοιβές των διαμεσολαβητών – Πώς αυξήθηκαν τα έσοδα των νομικών προσώπων

Υπολείπονται των αυξήσεων 40% στα ασφάλιστρα οι αυξήσεις 18,4% στα εισοδήματα των διαμεσολαβητών με ατομικές επιχειρήσεις

Μοχλός ανάπτυξης (;) το Δικαίωμα Συμβολαίου, όπως οι φόροι για το κράτος

Μήπως οι ασφαλιστικές δεν βλέπουν να έρχεται η ανάπτυξη που περίμεναν;

Ν. Κεραμέως: «Ενσωματώσαμε πάνω από 45 προτάσεις φορέων και πολιτών στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο»

H υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας και στην επικείμενη αύξηση 250 ευρώ στις χαμηλές συντάξεις

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Atradius Greece εγκαινιάζει τη σειρά «Atradius Expert Talks» – Βίντεο

Στο πρώτο βίντεο, ο Χ. Παναγιωτόπουλος, Διευθυντής Υπηρεσιών Κινδύνου, θέτει το ερώτημα: «Τελικά τι πρέπει να αξιολογούμε; Αριθμούς ή ανθρώπους;»

Επιθεώρηση Χρυσολόγου: Ο άνθρωπος στο επίκεντρο, με εξατομικευμένες υπηρεσίες και καλύψεις

Για τον Χρ. Χρυσολόγου, κύρια υποχρέωση της ομάδας του είναι η ανάλυση ασφαλιστικών αναγκών και η αιτιολογημένη συμβουλή σε κάθε ενδιαφερόμενο

Οι συλλογικές συμβάσεις βγαίνουν… από τα μνημόνια – Βίντεο

Οι τρεις άξονες της νέας Κοινωνικής Συμφωνίας και τα επόμενα βήματα

H Τεχνητή Νοημοσύνη ενισχύει την Εθνική Άμυνα και την Πολιτική Προστασία

Στον στρατηγικό ρόλο της ΑΙ αναφέρθηκε ο καθηγητής του ΟΠΑ και εταίρος της EY Χρήστος Ταραντίλης στο πλαίσιο του πρόσφατου GenAI Summit

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Στον ΓΔ του Χρηματιστηρίου Αθηνών η INTERLIFE

Στα 5,78 ευρώ η τιμή κλεισίματος της μετοχής (ΙΝΛΙΦ) την ημέρα ανακοίνωσης των αλλαγών

Ασφάλιση φυσικών καταστροφών: Το τρίπτυχο επιτυχίας της Allianz

Για την Allianz, η υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση φυσικών καταστροφών δεν λύνει το πρόβλημα

Η Atradius Greece εγκαινιάζει τη σειρά «Atradius Expert Talks» – Βίντεο

Στο πρώτο βίντεο, ο Χ. Παναγιωτόπουλος, Διευθυντής Υπηρεσιών Κινδύνου, θέτει το ερώτημα: «Τελικά τι πρέπει να αξιολογούμε; Αριθμούς ή ανθρώπους;»

Η άνθηση της τεχνητής νοημοσύνης πιέζει τα όρια των data centers

Η Coface διερωτάται αν βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός κρίσιμου σημείου συμφόρησης

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά ωριμάζει… πέρα από τους αριθμούς!

Η νέα αναφορά της ΕΑΕΕ για την παραγωγή ασφαλίστρων 9μήνου δίνει σαφή εικόνα της δυναμικής που αναπτύσσεται