insurance europe logo

Insurance Europe: Θετική η οδηγία της ΕΕ για τις πλημμύρες

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Θετικά αποτιμά σε πρώτη φάση η Insurance Europe, η Ένωση των (αντ)ασφαλιστικών εταιρειών της ΕΕ, την κοινοτική οδηγία για τις πλημμύρες (Floods Directive). Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Insurance Europe ανταποκρίθηκε στην διαβούλευση της Κομισιόν για τον έλεγχο καταλληλότητας  (fitness check) της οδηγίας.

 

Η Οδηγία για τις πλημμύρες είχε συνολικά θετική επίπτωση στην αύξηση του βαθμού ετοιμότητας της Ευρώπης για την αντιμετώπιση των αυξημένων πλημμυρών, ειδικά όσον αφορά στην κατανόηση του σχετικού κινδύνου και στον περιορισμό του. Ενώ η Οδηγία πέτυχε να ενθαρρύνει μια προσέγγιση διαχείρισης του κινδύνου, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Για παράδειγμα, είναι αναγκαίο να ενσωματωθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε όλες τις «εστίες» πλημμυρών κατά την ανάπτυξη των μοντέλων αντιμετώπισης της συγκεκριμένης φυσικής καταστροφής. Επιπροσθέτως, οι χρήσεις γης και ο πολεοδομικός σχεδιασμός στις χώρες-μέλη της ΕΕ πρέπει να ενσωματωθούν καλύτερα στα πλαίσια διαχείρισης του κινδύνου πλημμυρών, ως αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης.

 

Η Insurance Europe επισημαίνει ακόμα πως, με δεδομένο ότι οι περισσότερες ζημίες από πλημμύρες προκαλούνται από καταρρακτώδη βροχόπτωση, τόσο οι πλημμύρες λόγω βροχών όσο και λόγω υπερχείλισης ποταμιών πρέπει να μοντελοποιηθούν και να εξεταστούν εντός του συνολικού πλαισίου διαχείρισης των κινδύνων από πλημμύρες. Η ασφάλιση μπορεί εξάλλου να διαδραματίσει θετικό ρόλο δια της ενίσχυσης των μέτρων πρόληψης και δια της αποκατάστασης των ζημιών μετά το συμβάν. Επιπλέον, οι χώρες-μέλη μπορούν να αναλάβουν πρόσθετες πρωτοβουλίες για να ενθαρρύνουν τους πολίτες να αποκτήσουν την κατάλληλη κάλυψη έναντι πλημμυρών και άλλων φυσικών καταστροφών από ασφαλιστική εταιρεία της χώρας τους.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*