Οι δύο όψεις του νομίσματος της ασφαλιστικής αγοράς

της Ελενας Ερμείδου

Η αγορά όντως έκανε βήματα. Προχώρησε αρκετά όταν τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα και θα συνεχίσει. Αλλαγές συντελέστηκαν. Αυτό φαίνεται από την μεγάλη εικόνα αλλά και από τις επιδόσεις και τους αριθμούς.Οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος που ανέφερε και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, είναι το ‘θησαυροφυλάκιο της ασφαλιστικής αγοράς’.

Καταρχήν βελτιώνεται η ωριμότητα της αγοράς στο τρόπο που αντιμετωπίζει και λύνει τα προβλήματα της. Το κακό παρελθόν φαίνεται να κλείνει και να μπαίνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, για την ιστορία για το μέλλον είναι διαφορετικό. Οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος η ενίσχυση της διακυβέρνησης και του ανθρώπινου δυναμικού και η  διαχείριση των κινδύνων και των κεφαλαίων ακολουθούν τον ίσιο δρόμο, βελτιώνονται και φέρουν θετικά αποτελέσματα.

Η αξιολόγηση του κινδύνου γίνεται ορθά, με διαφάνεια και ξεκάθαρα. Η Φερεγγυότητα για την αγορά έχει μεγάλη αξία και το έχει καταλάβει. Είναι απόλυτα πλέον κατανοητές οι πρόνοιες και οι απαιτήσεις της.

Η μετεξέλιξη δε, των ασφαλιστικών καλύψεων που παρατηρείται γύρω μας λειτουργεί θετικά για την αγορά. Απαιτούν λιγότερα κεφάλαια και έτσι συμβάλλουν και ενισχύουν την φερεγγυότητα της. Οι μειωμένες κεφαλαιακές απαιτήσεις ζητούν χαμηλότερα ασφάλιστρα.

Όμως η αγορά παραμένει στο 2%. Ο κινητήρας είναι δυνατός, το καύσιμο δεν επαρκεί για τρέξει.

Πρέπει να βρεθούν οι ισορροπίες. Αλλωστε και πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε την ασφαλιστική αγορά να δώσει λύσεις και φτηνά ασφάλιστρα ώστε να μπορέσει να περάσει στην αγορά και στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Οι μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται μόνο από έναν αλλά από όλους που ζητούν μία θέση στην αγορά.

Το θησαυροφυλάκιο είναι ακόμα κλειδωμένο. Δεν είναι εύκολη υπόθεση να ανοίξει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*