γγιατρός συζητά με γυναίκα σε διάδρομο νοσοκομείου

Λιτός ο προϋπολογισμός υγείας για το 2019

Τις δικές τους ενστάσεις για τον Προϋπολογισμό της Υγείας εκφράζουν οι γιατροί.

Με ανακοίνωση του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ξεκαθαρίζει πως είναι «ο πρώτος προϋπολογισμός μετά την έξοδο από τα μνημόνια, ο οποίος όμως εξακολουθεί  να χαρακτηρίζεται από τις μνημονιακές δεσμεύσεις των προηγούμενων ετών».

Συνολικά για τον ΠΙΣ, ο προϋπολογισμός χαρακτηρίζεται από συνεχιζόμενη λιτότητα, από μεγάλες επιβαρύνσεις κάθε φορολογούμενου πολίτη, καθώς επίσης και την έλλειψη προοπτικής.

«Το “μεγάλο” πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% μέχρι το 2022, είναι ένα πλεόνασμα το οποίο αφαιρεί εισοδήματα από τις τσέπες των εργαζόμενων πολιτών και έτσι μειώνει τις προσδοκίες για τη βελτίωση κάθε δραστηριότητας», υποστηρίζει ο Σύλλογος, που υπογραμμίζει πως η μεγάλη αναλογία των έμμεσων φόρων σε σχέση με τους άμεσους φόρους 1,5 προς 1 «σηματοδοτεί μεγάλη αδικία για τον μικρομεσαίο Έλληνα πολίτη και συνέχιση της φτωχοποίησής του».

Προϋπολογισμός Υγείας

Για τους Γιατρούς η Υγεία θα έπρεπε να είχε εξαιρεθεί από τις μνημονιακές περικοπές. Έτσι, ο προϋπολογισμός της παραμένει πάρα πολύ μικρός, γύρω στο 5% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος κυμαίνεται γύρω στο 7% και τα όρια ασφάλειας κάθε συστήματος υγείας, όπως έχει επισημανθεί, βρίσκεται στο 6%.

Καταγράφοντας τα δεδομένα ο ΠΙΣ σημειώνει ότι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας για το 2019 είναι 3,139 δισ. ευρώ από 2,897 που ήταν το 2018.

Ακόμη:

  • Οι δημόσιες επενδύσεις είναι στα 60 εκ. ευρώ, πολύ μικρές για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της λειτουργίας των δημόσιων δομών υγείας.
  • Για τα Νοσοκομεία θα διατεθούν το 2019, 1.154 εκατομμύρια ευρώ από 1.219 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2018.
  • Η κρατική χρηματοδότηση για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη ενισχύεται με 35 εκ. ευρώ, πλην όμως μειώνεται κατά 65 εκ. ευρώ από τα Δημόσια Νοσοκομεία, ενώ δεν προβλέπονται κονδύλια για νέες προσλήψεις.
  • Στη πρωτοβάθμια Φροντίδα υγείας εγγράφεται στον προϋπολογισμό χρηματοδότηση από την κοινωνική ασφάλιση ύψους 14 εκατομμύρια ευρώ.
  • Η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ παραμένει στο ποσό των 100 εκατομμυρίων. Ο προϋπολογισμός δαπανών του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 6, 183 δις. ευρώ.
  • Οι δαπάνες ιατρικών επισκέψεων στα 75 εκατομμύρια ευρώ, οι δαπάνες διαγνωστικών εξετάσεων από τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια στα 302 εκατομμύρια ευρώ και η φαρμακευτική δαπάνη στα 2,2 δις ευρώ.

«Το γενικό συμπέρασμα του προϋπολογισμού υγείας σηματοδοτεί τη διατήρηση αυξημένων δαπανών ιδιωτικής περίθαλψης, με αναλογία δημόσιων προς ιδιωτικές δαπάνες  60% προς 40%», σημειώνει ο ΠΙΣ.

Εκτιμά, δε, ότι οι πολίτες συνεχίζουν να επιβαρύνονται υπέρμετρα, με αποτέλεσμα να στερούνται φάρμακα και εξετάσεις.

«Πρέπει επιτέλους στον τομέα της οικονομίας, που για τα επόμενα χρόνια η ζωή προβλέπεται να είναι δύσκολη, οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να συνεννοηθούν, προκειμένου να μην βιώσουμε περαιτέρω φτωχοποίηση της κοινωνίας, μετανάστευση του πλέον αξιόμαχου προσωπικού και ελάττωση των επενδύσεων που φέρνουν νέες δουλειές για τους εργαζόμενους, με ανάπτυξη και προοπτική για τη χώρα», σημειώνεται.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*