έλεγχος σακχάρου

Έλεγξε πόσο «γλυκός» είσαι!

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη καθιερώθηκε κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου για να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τον πληθυσμό σχετικά με τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης της συγκεκριμένης νόσου.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης σύμφωνα με τον διεθνή ορισμό είναι μια μεταβολική διαταραχή πολλαπλής αιτιολογίας, η οποία χαρακτηρίζεται από χρόνια υπεργλυκαιμία, λόγω διαταραχών του μεταβολισμού των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών και η οποία είναι αποτέλεσμα ανεπάρκειας στην έκκριση ή τη δράση της ινσουλίνης ή και τα δύο. Ο ρόλος της ινσουλίνης είναι να βοηθά τον οργανισμό να χρησιμοποιεί την γλυκόζη του αίματος σαν πηγή ενέργειας για τα κύτταρα. Η γλυκόζη προέρχεται κυρίως από την πέψη διαφόρων τροφών όπως το ψωμί, το ρύζι, οι πατάτες, η ζάχαρη και τα γλυκά.

Tι περιλαμβάνει ο προληπτικός έλεγχος;

Τα οργανικά συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν είναι: η πολυουρία, η πολυδιψία και η ανεξήγητη απώλεια βάρους. Εργαστηριακά, ελέγχονται τα επίπεδα σακχάρου του οργανισμού μέσα από εξετάσεις επιλογής που είναι η μέτρηση του σακχάρου ορού και του σακχάρου ούρων, καθώς και ο προσδιορισμός της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης που αποτυπώνει τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος που παρουσίαζε ο οργανισμός τους τρεις προηγούμενους μήνες. Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται με πρωινή αιμοληψία μετά από 8ωρη νηστεία. Στην περίπτωση που έχει ήδη διαγνωστεί Διαβήτης, ο ασθενής πρέπει σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό να παρακολουθεί συστηματικά τον οργανισμό του για την πρόληψη πιθανών επιπλοκών της νόσου.

Τα καλά νέα…

Η Affidea, έχοντας ως πάγια επιδίωξη την εμπέδωση της αξίας της Πρόληψης στην Yγεία, προσφέρει για όλο τον μήνα ΝΟΕΜΒΡΙΟ και ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ τη δυνατότητα να ελέγξετε τα επίπεδα σακχάρου του οργανισμού σας σε συμβολική τιμή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*