back to top
6.4 C
Athens
Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025

Οι θέσεις της Insurance Europe για την Motor Insurance Directive

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Η κοινοτική οδηγία περί ασφάλισης οχημάτων (Motor Insurance Directive-MID) έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό εργαλείο για την προστασία των οδηγών και έχει συμβάλει στο να γίνει πραγματικότητα η ελευθερία κίνησης των ανθρώπων εντός της ΕΕ, αναφέρει η Insurance Europe, ο σύνδεσμος των (αντ)ασφαλιστικών εταιρειών της ΕΕ, σε κείμενο όπου αναλύει τις θέσεις της αναφορικά με την πρόταση της Κομισιόν για αναθεώρηση της MID που χρονολογείται από το 2009.

- Advertisement -

Η Insurance Europe υποστηρίζει απόλυτα τη θέση της Κομισιόν ότι τα αυτόνομα οχήματα περιλαμβάνονται στο πεδίο ισχύος της MID, ενώ διάκειται θετικά στην πρόταση της Κομισιόν να χρησιμοποιήσει την πρόοδο της τεχνολογίας –σε τομείς όπως πχ η αναγνώριση αριθμού πινακίδας- για την πάταξη του φαινομένου των ανασφάλιστων ΙΧ.

Η Insurance Europe συμφωνεί εξάλλου σε μεγάλο βαθμό με την αρχή πίσω από τον μηχανισμό που προτείνει η Κομισιόν, για παρέμβαση των Εγγυητικών Ταμείων σε περίπτωση αφερεγγυότητας μιας ασφαλιστικής εταιρείας. Όμως, ο μηχανισμός αυτός δεν θα πρέπει να περιορίζεται στις ασφαλιστικές εταιρείες που παρέχουν διασυνοριακές υπηρεσίες στη βάση της ελευθερίας διακίνησης εργαζομένων, αλλά και σε αυτές που λειτουργούν στη βάση της ελευθερίας εγκατάστασης.

- Advertisement -

Πλην όμως, η πρόταση της Κομισιόν δεν είναι αρκετά σαφής όσον αφορά το πεδίο εφαρμογής ης Οδηγίας. Ατυχήματα που προκύπτουν από αγροτικές, κατασκευαστικές, βιομηχανικές δραστηριότητες ή από μηχανοκίνητο αθλητισμό δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής της MID. Επιπροσθέτως, συσκευές που ομοιάζουν περισσότερο με ποδήλατα παρά με μηχανοκίνητα οχήματα –όπως τα ηλεκτρικά ποδήλατα με μέγιστη ταχύτητα τα 25 χλμ./ώρα- πρέπει να παραμείνουν εκτός της εφαρμογής της οδηγίας.

Τέλος, οι προτάσεις της Κομισιόν για την τυποποίηση των δηλώσεων ιστορικού αποζημιώσεων είναι βαθιά ανησυχητικές, στο μέτρο που απαιτούν μεγάλες επενδύσεις από πλευράς των ασφαλιστικών εταιρειών, χωρίς ξεκάθαρα πρακτικά οφέλη για τους καταναλωτές, όπως προκύπτει από την μελέτη αξιολόγησης επιπτώσεων της ίδιας της Κομισιόν.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Insurance Europe στο Βερολίνο

H Εκτελεστική Επιτροπή της Insurance Europe, η πλέον ισχυρή ένωση ασφαλιστικών εταιριών στο κόσμο

Insurance Europe: Προτεραιότητα στη νομοθεσία για την πρόσβαση πρόσβαση σε δεδομένα αυτοκινήτων

Η Insurance Europe, μαζί με εννέα άλλες ενώσεις καταναλωτών, βιομηχανίας και κινητικότητας, έστειλαν επιστολή στην Ursula von der Leyen

Tελευταίες εξελίξεις και χρονοδιάγραμμα για την Οδηγία Ris

Mέσω εγκυκλίου, η ΕΑΕΕ ενημερώνει για τις τελευταίες εξελίξεις σε επίπεδο νομοθετικής διαδικασίας για την ψήφιση της πρότασης οδηγίας RIS

Συντάξεις: Πώς θα αυξήσετε τον αριθμό των ατόμων που αποταμιεύουν

Ο ρόλος των ασφαλιστών εκτείνεται πέρα από τις απλές προσφορές και πωλήσεις προϊόντων.

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Εντυπωσιακές επιδόσεις για το 2024

Με κέρδη προ φόρων ύψους € 6,21 εκ. αυξημένα κατά 21,3% σε σχέση με τα αντίστοιχα κέρδη του 2023 τα οποία ανήλθαν σε € 5,12 εκ. έκλεισε το έτος

Allianz Trade: Πόσο θα κοστίσουν οι δασμοί Τράμπ σε Ευρώπη και Κίνα

Σε αναστολή μπήκαν οι δασμοί στο Μεξικό και το Καναδά, ποιοι θα δεχτούν το μεγαλύτερο πλήγμα μετά την επιβολή των δασμών

Allianz: Σε σταθερή βάση το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα – “Aγκάθι” το δημογραφικό

Οι μεταρρυθμίσεις που ακολούθησαν την κρίση του ευρώ έχουν θέσει το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα σε σταθερή βάση.

Σεμινάριο ΕΙΑΣ για τις ασφαλίσεις μεταφορών και ευθύνης μεταφορών

Η εμπορική δραστηριότητα, διεθνής και εγχώρια, επιστρέφει σε γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης, μετά την πρόσκαιρη κάμψη της

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Γ. Στουρνάρας στα Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ: Οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις έχουν διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος

Η θεσμική ομιλία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, στην εκδήλωση «Επιχειρηματικά Βραβεία Χρήμα 2024» είχε θέμα «Πρόοδος, Προκλήσεις και Προτάσεις Πολιτικής για την Ελληνική Οικονομία»

Δρ. Χρήστος Νούνης στα Βραβεία ΧΡΗΜΑ: Η Ευρώπη είναι υποανάπτυκτη στην αξιοποίηση των κεφαλαιοποιητικών πυλώνων

Σύντομο χαιρετισμό παρέθεσε ο Δρ. Χρήστος Νούνης, Πρόεδρος, Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.)

Φαίη Μακαντάση, hrw24: O “δημογραφικός χειμώνας” στην Ελλάδα

Τα Επιχειρηματικά Βραβεία ΧΡΗΜΑ αναγνωρίζονται από την επιχειρηματική και επενδυτική κοινότητα ως ένας καταξιωμένος θεσμός ετήσιας αξιολόγησης

Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 14 Φεβρουαρίου

Συνολικά 72.730.000 ευρώ θα καταβληθούν σε 62.425 δικαιούχους από τις 10 έως τις 14 Φεβρουαρίου 2025 στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών

Τιμητική βράβευση της Υδρογείου Ασφαλιστικής από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία

Το πρόγραμμα επεκτείνεται και για το 2025, στηρίζοντας ακόμη περισσότερους ογκολογικούς ασθενείς από την επαρχία