Στην Αθήνα οι πρώτοι χώροι ιατρικώς εποπτευόμενης χρήσης

Με τη δημιουργία των πρώτων χώρων ιατρικώς υποβοηθούμενης χρήσης γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών ο δήμος Αθηναίων, επιδιώκοντας να υπογραμμίσει την ανάγκη για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων με στόχο την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.

«Η δημιουργία κλειστών χώρων ιατρικώς εποπτευόμενης χρήσης, η οποία έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε μεγαλουπόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι και το Άμστερνταμ, δεν θα μειώσει απλώς τη δημόσια χρήση ναρκωτικών, θα μειώσει τον θάνατο στον δρόμο και θα δώσει στους ανθρώπους που βρίσκονται στο έσχατο στάδιο εξάρτησης την τελευταία ελπίδα ένταξης σε κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης» τονίζει ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης.

Διαβάστε επίσης: Η οικονομική κρίση αλλάζει το “χάρτη” των εξαρτήσεων

Το έργο με την επονομασία «Δίκτυο Άμεσης Παρέμβασης Για Χρήστες Ουσιών» υλοποιείται στη βάση 2ετούς προγραμματικής συμφωνίας με την Περιφέρεια Αττικής, το ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ, και θα δημιουργηθεί σύντομα  στις περιοχές του Πεδίου του Άρεως και στα περίχωρα της οδού Πανεπιστημίου (Βιβλιοθήκη, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Προπύλαια), καθώς επίσης και σε σημεία που πιθανόν να προκύψουν από μετακινήσεις των χρηστών στα όρια του δήμου Αθηναίων. Από την πλευρά του, ο δήμος Αθηναίων αναλαμβάνει τη διασύνδεση με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του που αφορούν στην κάλυψη αναγκών (π.χ. σίτιση, ιματισμός, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προνοιακά επιδόματα), στην παραπομπή σε άλλους φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών, καθώς και σε υπηρεσίες/δομές των συμβαλλομένων μερών.

Τον τελευταίο χρόνο ο δήμος Αθηναίων έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών για την κινητοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων και, κυρίως, της κυβέρνησης, προκειμένου να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης της δημόσιας χρήσης και διακίνησης ναρκωτικών.

Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, προχώρησε στη συγκρότηση πρωτοβουλίας από κοινού με γνωστούς Αθηναίους ζητώντας από τον πρωθυπουργό την ανάληψη δράσεων σε τρεις κατευθύνσεις:

  • χορήγηση υποκατάστατων μόνο από τα νοσοκομεία και όχι από δομές στο κέντρο της πόλης
  • δημιουργία δομών εποπτευόμενης χρήσης και
  • άμεση δράση της Ελληνικής Αστυνομίας για την καταστολή της δημόσιας εμπορίας ναρκωτικών.

Ακόμη, ο δήμος Αθηναίων έχει συνάψει Συμφωνητικό Συνεργασίας με τον ΟΚΑΝΑ με τίτλο «Ίδρυση και Λειτουργία Δομών Αστέγων του ΟΚΑΝΑ στο Δήμο Αθηναίων» με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για τη δημιουργία και λειτουργία Υπνωτηρίου δυναμικότητας 90 κλινών.

«Η Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων σχεδιάζει και υλοποιεί έργα και δράσεις με επίκεντρο τις εξαρτήσεις, σε συνδυασμό κατά περίπτωση με την αστεγία, καθώς το 50% των αστέγων της πόλης αντιμετωπίζει προβλήματα εξάρτησης σε ουσίες», αναφέρει σχετικά η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας Μαρία Στρατηγάκη.

Παράλληλα, ο δήμος Αθηναίων λειτουργεί, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Αθηνά Υγεία», το οποίο υλοποιεί πλήθος ενημερωτικών δράσεων για μαθητές/-τριες, φοιτητές/-τριες, γονείς εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες υγείας, εστιάζοντας το ενδιαφέρον του κυρίως στο στάδιο της πρόληψης.

Διαβάστε επίσης: Η πρόληψη πηγαίνει Θησείο

Τέλος, στο στάδιο του σχεδιασμού βρίσκεται το έργο «Ασφαλές Καταφύγιο», με στόχο τη στέγαση και παροχή εξατομικευμένων υποστηρικτικών υπηρεσιών στις περισσότερο ευάλωτες κατηγορίες αστέγων δρόμου, όπως τα άτομα διπλής διάγνωσης ενεργής χρήσης και σοβαρής ψυχικής πάθησης, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*