Υγεία: Ερχονται μηχανισμοί προπληρωμένων συμβολαίων

της Ελενας Ερμείδου

Θέμα χρόνου είναι να καταλήξει η υγεία βαρίδι στην Ελλάδα, αν τον μηχανισμό της δεν τον πλαισιώσει με γρανάζια, όπως είναι τα προπληρωμένα συμβόλαια αγοράς υγείας και δεν δοθεί βάρος στην σχέση: ιατρού – ασφαλιστή – ασθενούς. Σήμερα το 40% των δαπανών υγείας, ήτοι τα 5,5 δισεκ. ευρώ προέρχονται από παραπληρωμές, ενώ το κράτος παθητικά ακολουθεί τις αποφάσεις των ιατρών και των καταναλωτών, οι οποίες μπλοκάρουν κάθε εξυγίανση. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε το πάνελ του Ελληνοαμερικάνικου Επιμελητηρίου με θέμα οι «Ιατροασφαλιστικές Συμβάσεις ως μέσο Ελέγχου Κόστους των Υπηρεσιών Υγείας» στο συνέδριο Health World 2018.

Στην Ελλάδα δόθηκε μεγάλη έμφαση στον ιατροκεντρικό χαρακτήρα των υπηρεσιών υγείας και όχι στην σχέση ιατρού – ασφαλιστή – ασθενούς δήλωσε ο Καθηγητής Πρόεδρος Επιτροπής Ασφαλιστικών και Εργασιακών Θεμάτων στο Ελληνο – Αμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο και Διαχειριστής – Εταίρος Κρεμαλής Δικηγορική Εταιρία Κωνσταντίνος Κρεμαλής, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι το σύστημα αυτό παράγει κινδύνους, οδηγώντας πολύ εύκολα σε ακραίες εξτρεμιστικές καταστάσεις.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) Γενικός Επιχειρησιακός & Διοικητικός Διευθυντής του Ιατρικού Αθηνών Βασίλης Μπαρδής τόνισε πως διαπιστώνεται στασιμότητα στις ιατροασφαλιστικές συμβάσεις, συμπληρώνοντας ότι έλεγχος κόστους δεν υπάρχει, δεν διακρίνεται καταμερισμός δαπανών, ελέγχεται το σύνολο των δαπανών και όχι το κόστος, ενώ απουσιάζει το κοινωνικό κριτήριο.

Το σύστημα υγείας της Ελλάδας είναι σε μεγάλο βαθμό πίσω, δεν προσαρμόζονται οι διαδικασίες στις μελλοντικές ανάγκες, ενώ στις συμβάσεις με του ιατρούς δεν υπάρχει διαφάνεια και οικονομική ηθική. Ο ίδιος τόνισε ότι απαιτείται η υποβολή ισολογισμού ποιότητας στις ιατρικές συμβάσεις. Παρατήρησε τέλος ότι μείωση δαπανών δεν υπάρχει, καθώς η δαπάνη έχει μεταφερθεί στον ιδιωτικό τομέα.

Ο Διευθυντής Ανάπτυξης Εξωνοσοκομειακών Υπηρεσιών Ομίλου Affidea Θανάσης Λοπαταζίδης έδωσε μεταξύ άλλων έμφαση στο τρόπο αποζημίωσης με βάση τα αποτελέσματα και παράλληλα έκανε λόγο για το πλαίσιο λειτουργίας των των ασφαλιστικών σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις. Τόνισε το ρόλο της τεχνολογίας στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, τον ρόλο των Insurtech, startups,  την στροφή στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τις τάσεις που διαγράφονται παγκοσμίως, όπως είναι η εξαγορά μεγάλης ασφαλιστικής από την CVS, η εξαγορά από ασφαλιστική ενός διαμεσολαβητή στην αγορά φαρμάκων, την είσοδο τριών μεγάλων παικτών στο χώρο: της JP Morgan, της Amazon και Berkshire.

Ο Πρόεδρος στην Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) Γρηγόρης Σαραφιανός διατύπωσε η Ελλάδα δεν έχει κανένα στρατηγικό σχέδιο για τη υγεία, διευκρινίζοντας ότι εάν το κράτος δεν λειτουργήσει σαν επιχειρηματίας το πρόβλημα δεν θα λυθεί. Εξήρε το ρόλο των ασφαλιστικών, ωστόσο δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος στις μορφές συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα τα αποκαλούμενα ΣΔΙΤ καθώς η κακή εικόνα της κρατικής υγείας θα λειτουργήσει αρνητικά ως προς τις ασφαλιστικές και τους ασφαλισμένους.

Ο Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) Γιάννης Κυριόπουλος κατέκρινε τις παραπληρωμές στην υγεία στην Ελλάδα που φτάνουν τα 5,5 δισεκ. ευρώ, κρίνοντας ως απαραίτητο μέτρο για την εξυγίανση της υγείας τις συμβολαιακές αγορές. Με τον μηχανισμό αυτό εξήγησε θα αποκατασταθούν οι στρεβλώσεις και θα διευρυνθούν οι υπηρεσίες.

Η χύμα δαπάνες στην υγεία περιορίζουν τις ευκαιρίες με αποτέλεσμα η περίθαλψη στην υγεία να βαίνει μειούμενη.

Οι ιδιωτικές κλινικές τόνισε το πάνελ δεν είναι βιώσιμες, το τοπίο των ιδιωτικών κλινικών στην Ελλάδα είναι ρευστό και οι αλλαγές θα γίνουν πολύ βίαια στο κλάδο και στους ιατρούς.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*