Υπέρβαση στη συνταγογράφηση παιδικών εμβολίων

Αυξημένα αντανακλαστικά επιδεικνύουν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΕΟΠΥΥ απέναντι σε παραβατικά φαινόμενα που συμβαίνει να παρατηρούνται, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα υγείας, κι αφορούν ως επί το πλείστον φάρμακα. Συχνά, βέβαια, από τις εξηγήσεις των γιατρών που καλούνται σε απολογία προκύπτει πως η συνταγογραφική τους συμπεριφορά τελικά είχε αιτιολογική βάση.

Αυτό ισχυρίζεται και η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής (ΕΛΠΕΔΑΤΤ) σε επιστολή της προς τον Οργανισμό, με την οποία ζητά επιείκεια για μέλη της που υπερέβησαν κατά 1-3 δόσεις τα συνιστώμενα όρια στη συνταγογράφηση κάποιων εμβολίων.

«Σας παρακαλούμε μην εξαντλείτε την αυστηρότητά σας στη συνταγογράφηση των εμβολίων. Πιστεύουμε ότι, όπως και εμείς, και η δική σας πρόθεση είναι να μπορέσουμε να καλύψουμε εμβολιαστικά όλα τα παιδιά της χώρας μας, στο υψηλότερο δυνατό ποσοστό» αναφέρει σχετικά.

Οι παιδίατροι εξηγούν ότι πολλοί συνηθισμένοι λόγοι μπορεί να τους αναγκάσουν να υπερβούν το συνιστώμενο αριθμό δόσεων εμβολίων. Λόγου χάρη:

  • Όταν ο παιδίατρος για ιατρικούς λόγους θεωρήσει ότι θα πρέπει να κάνει λιγότερες ή περισσότερες δόσεις από τις συνιστώμενες.
  • Όταν το εμβόλιο καταστραφεί για λόγους κακής μεταφοράς, συντήρησης ή ανασύστασης από τους γονείς, αλλά και από τον παιδίατρο κάποιες φορές.
  • Όταν την ώρα του εμβολιασμού, μετά από έντονη αντίδραση του παιδιού λόγω φόβου και πόνου, έχουμε την καταστροφή του εμβολίου, λόγω αποτυχημένης έγχυσης.

«Είμαστε βέβαιοι ότι, αν θα κάνετε έλεγχο, θα διαπιστώσετε ότι μεταξύ των άλλων ειδικοτήτων οι παιδίατροι κάνουν τη μικρότερη παραπεμπτικογραφία και συνταγογράφηση σε εξετάσεις και φάρμακα» προσθέτει η ΕΛΠΑΙΔΑΤΤ.

Καλεί, παράλληλα, τον ΕΟΠΥΥ να ελέγξει μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τον αριθμό των εμβολίων που έχουν συνταγογραφηθεί για όλα τα παιδιά της χώρας σε ένα χρόνο.

«Αν ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ μικρότερος από τον αριθμό των δόσεων των εμβολίων που συνολικά πρέπει να κάνουν τα παιδιά της χώρας μας για την ηλικία τους, τότε θα πρέπει να ανησυχούμε όλοι μας, αφού αυτό μπορεί να βάζει σε κίνδυνο εμφάνισης επικίνδυνων νοσημάτων που τα εμβόλια προστατεύουν. Η πρόσφατη εμπειρία με την ιλαρά στη χώρα μας, με πάνω από 2.500 κρούσματα, πολλές εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις μονάδες εντατικής, τρεις θανάτους και πολλές σοβαρές επιπλοκές, αποδεικνύουν περίτρανα τις ανησυχίες μας» καταλήγει.