Asset Management Money Conferences 2009

Τους τρόπους και τις προοπτικές εμπλοκής των θεσμικών επενδυτών στην διαχείριση των ασφαλιστικών ταμείων και τις προϋποθέσεις αυτές εξέτασαν οι παράγοντες της αγοράς κατά την διάρκεια του συνεδρίου Asset Management Money Conference 2009, που συνδιοργάνωσαν η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (ΕΘΕ) και η Money Conferences, υπό την αιγίδα της Ένωσης Εισηγμένων Εταιριών, του ΣΜΕΧΑ και του Συνδέσμου Επενδυτών & Διαδικτύου που διεξήχθη στις 8 Απριλίου 2009 στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental.
Χορηγοί του Asset Management Money Conference 2009 ήταν οι: Εθνική Asset Management, Alapis, Creta Farm, Motor Oil, Finvent.
Η έναρξη του συνεδρίου έγινε από τον κ. Άρη Ξενόφο, Πρόεδρο της ΕΘΕ, και τον Πρόεδρο της Money Conferences, κ. Κωνσταντίνο Ουζούνη, ενώ στην συνέχεια ο απερχόμενος Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Αλέξιος Πιλάβιος τόνισε την ανάγκη να αναλάβουν οι ΑΕΔΑΚ κυρίαρχο ρόλο στην διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, προκρίνοντας τις επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια ως την καλύτερη λύση διαχείρισης των αποθεματικών, κάτι που ήδη έχει εφαρμοστεί από το ΙΚΑ με μεγάλη επιτυχία.
  «Αποδόσεις καλύτερες των χρηματιστηριακών δεικτών είχαν τα ελληνικά αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία – αλώβητα από την κρίση – ανταποκρίθηκαν στο ακέραιο σε κάθε αίτηση ρευστοποίησης επενδύσεων ή άλλη υποχρέωσή τους»
 Ο γενικός τίτλος του συνεδρίου ήταν «Θεσμική Διαχείριση & Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης». Αναφερόταν, δηλαδή, σε δύο θεμελιώδεις τομείς της ελληνικής οικονομικής πραγματικότητας, την επαγγελματική διαχείριση κεφαλαίων και το σύστημα των κοινωνικών ασφαλίσεων, και σκοπό είχε να διερευνήσει αν και πώς αυτοί μπορούν να συνδυασθούν αρμονικά και να ωφελήσουν αλλήλους.
Εξέχοντες και κατά τεκμήριο επιτυχημένοι παράγοντες από τους δύο αυτούς τομείς κατέθεσαν την εμπειρία, τις απόψεις και την εποικοδομητική διαφωνία τους. Μαζί με τους εκπροσώπους των δύο πλευρών, τη συζήτηση εμπλούτισαν με την πολύτιμη εμπειρία τους θεσμικοί παράγοντες και στελέχη του ακαδημαϊκού και του επιχειρηματικού κόσμου. Οι ομιλητές συνέβαλαν ώστε το συνέδριο να παράσχει απαντήσεις σε επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν την αγορά, την Πολιτεία, και το κοινό – επενδυτές και ασφαλιζόμενους. Φιλοδοξία δε των διοργανωτών είναι, πλέον:
> οι απαντήσεις που προέκυψαν από την πλούσια συζήτηση να καταστούν χρήσιμα εργαλεία στα χέρια κάθε ενδιαφερομένου, για τη λήψη σημαντικών οικονομικών αποφάσεων,
> καθώς επίσης στα χέρια των ανθρώπων που μεσολαβήσουν προκειμένου τα πορίσματα του προβληματισμού που αναπτύχθηκε να φθάσουν στους τελικούς ενδιαφερομένους. Ο λόγος για τους ανθρώπους του δικτύου διάθεσης των προϊόντων της θεσμικής διαχείρισης, οι οποίοι κατέχουν κομβικό ρόλο στο όλο σύστημα των επενδύσεων και ευχής έργον είναι οι γνώσεις τους επί όλο και περισσότερων ζητημάτων της αγοράς να εμπλουτίζονται και να αναβαθμίζονται καθημερινά.
Τις τέσσερις συνεδρίες στις οποίες εξειδικεύθηκε το γενικό θέμα του συνεδρίου συντόνισαν οι δημοσιογράφοι: Νίκος Σακελλαρίου, Ανδρέας Αναστασίου, Γιώργος Παπανικολάου και Δημήτρης Κοντογιάννης.
 Φορείς κοινωνικής ασφάλισης & επαγγελματική διαχείριση
Στην πρώτη ενότητα, ο κ. Κ. Παπαθανασίου, Πρόεδρος του Οργανισμού Ασφαλίσεως Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), έδωσε έμφαση στην πρόσφατο νόμο 3586/2007 και στην άμεση ενεργοποίηση αυτού, τονίζοντας ότι ο νόμος αυτός παρέχει ευκαιρίες αξιοποίησης της περιουσίας των ταμείων. Εν αντιθέσει με τον κ. Α. Πιλάβιο, που υπογράμμισε πως η ευθύνη διαχείρισης δεν πρέπει να μείνει στα διοικητικά συμβούλια των ασφαλιστικών οργανισμών, ο κ. Παπαθανασίου τόνισε ότι οι τελευταίοι πρέπει να αναθέσουν την διαχείριση της περιουσίας τους σε ΑΕΔΑΚ.
Ο κ Φ. Ταμβακάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Trust, συμφώνησε με τον προηγούμενο ομιλητή, τονίζοντας ότι πρέπει άμεσα να δοθεί η διαχείριση των αποθεματικών σε ΑΕΔΑΚ.
Ο κ. Ι. Κυριακόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΕΔΑΚ των ασφαλιστικών ταμείων, υπογράμμισε στην ομιλία του ότι η εταιρεία του έχει επιτύχει τις υψηλότερες αποδόσεις μεταξύ όλων των ΑΕΔΑΚ, και ότι γι’ αυτό οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να αισθάνονται ικανοποιημένοι. Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι υπό έκδοση υπουργική απόφαση θα δώσει την δυνατότητα επιλογής και νέων αμοιβαίων κεφαλαίων, όπως τη σύσταση ενός αμοιβαίου κεφαλαίου Ευρωζώνης.
Σχετικά με το θέμα της ακίνητης περιουσίας, υπογραμμίστηκε από τους ομιλητές ότι τα ταμεία πρέπει να εκμεταλλευτούν την μεγάλη ακίνητη περιουσία μέσω συνεργασιών με ΑΕΔΑΚ εκμετάλλευσης ακίνητης περιουσίας ή με την ίδρυση δικής τους ΑΕΔΑΚ.
 1ος και 2ος πυλώνας ασφάλισης: η εμπειρία της Ελλάδας
Στη δεύτερη ενότητα, ο Δρ Μ. Νεκτάριος, Αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, τόνισε ότι στην Ελλάδα δεν έχει ολοκληρωθεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ότι ακόμα και αν κάνουμε καλή διαχείριση το ασφαλιστικό πρόβλημα δεν θα λυθεί παντελώς, επειδή διακυβεύονται μεγάλα συμφέροντα, υπογραμμίζοντας ότι τα επαγγελματικά ταμεία δεν δημιουργήθηκαν για να λύσουν το όλο πρόβλημα, αλλά για να λειτουργήσουν συμπληρωματικά.
Ο κ. Κ. Τζινιέρης, Πρόεδρος Δ.Σ. Επαγγελματικού Ταμείου Οικονομολόγων (Ε.ΤΑ.Ο), τόνισε ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη να γίνει η διαχείριση των αποθεματικών ταμείων από εταιρείες διαχειριστών και όχι να αφήνεται στην διοίκηση, συμπληρώνοντας ότι ο ρόλος της πολιτείας στα επαγγελματικά ταμεία είναι ανύπαρκτος, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα το θεσμικό πλαίσιο.
Από την πλευρά του ο κ. Γ. Ρωμανιάς, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Παρατηρητηρίου Απασχόλησης και επιστημονικός σύμβουλος του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, μίλησε για την ανάγκη της θεσμικής ολοκλήρωσης του φορολογικού καθεστώτος και των επαγγελματικών ταμείων στο σύνολό τους, υπογραμμίζοντας ότι αν παραμείνει το παρόν θεσμικό πλαίσιο ο θεσμός αυτός δεν έχει μέλλον. Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Ρωμανιάς τόνισε ότι τα επαγγελματικά ταμεία με καμιά μορφή δεν υποκαθιστούν τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης.
 Η αγορά των Αμοιβαίων Κεφαλαίων
Στην τρίτη ενότητα, όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι τα αμοιβαία κεφάλαια σε περίοδο κρίσης παρέχουν προοπτικές κερδοφορίας στους επενδυτές, τονίζοντας ωστόσο ομόφωνα την ανάγκη επαγγελματικής διαχείρισης, υπογραμμίζοντας ότι οι επαγγελματίες διαχειριστές τηρούν συγκεκριμένους κανόνες διαφάνειας και υπόκειται σε αυστηρό θεσμικό έλεγχο. Στην συνέχεια της συζήτησης τονίστηκε ότι οι διαχειριστές στην Ελλάδα τα πήγαν καλύτερα του διεθνούς μέσου όρου, αναφέροντας ότι κατά την περίοδο της κρίσης των ημερών μας, τα αμοιβαία κεφάλαια στην Ελλάδα είχαν εκροές κεφαλαίων της τάξης του 60%.
Ωστόσο, οι Έλληνες επενδυτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τις (καλύτερες του δείκτη) αποδόσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων, καθώς και από τη συνεπή ανταπόκρισή τους σε κάθε αίτηση ρευστοποίησης και κάθε άλλη υποχρέωσή τους. Ο κ. Δ. Λιναράς, Γενικός Διευθυντής της ΑΤΕ ΑΕΔΑΚ, υποστηρίζοντας τις επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια, τόνισε ότι ο επενδυτής δεν είναι εύκολο να χάσει από αυτά, καθώς τα εν λόγω επενδυτικά προϊόντα διαθέτουν αυστηρή εποπτεία της κεφαλαιαγοράς. Κλείνοντας το τρίτο πάνελ, ο κ. Π. Καράσσο, Γενικός Διευθυντής Alpha Asset Management ΑΕΔΑΚ, έκανε αναφορά στα ETFs, υπογραμμίζοντας πλεονεκτήματά τους, όπως διαφάνεια, χαμηλό κόστος και ευκολία συναλλαγής.
 Η διαχείριση περιουσίας στην Ελλάδα
Στην τέταρτη ενότητα, οι ομιλητές του πάνελ, Άρης Ξενόφος, Πρόεδρος της ΕΘΕ και Διευθύνων Σύμβουλος της EFG Eurobank ΑΕΔΑΚ, Α. Καρυτινός, Γενικός Διευθυντής Ακίνητης Περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας, Κ. Πέππας, Διευθ. Διαχείρισης & Επενδυτικών Συμβουλών Θεσμικών & Ιδιωτών, Εθνική Asset Management, και Δ. Τσοπανάκος, Διευθ. Διεθνών Δραστηριοτήτων & Ανάπτυξης Εργασιών της Finvent, υπογράμμισαν ότι η δομή σε συνδυασμό με την συντηρητικότητα αποτέλεσαν τους παράγοντες για τους οποίους η αγορά του asset management κινήθηκε ικανοποιητικά στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι η εν λόγω αγορά έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Ωστόσο, τόνισαν ότι πρέπει να καλλιεργηθεί κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης μεταξύ των επενδυτών. 

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν, επίσης, στην αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, συμφωνώντας ότι βρισκόμαστε εν αναμονή στοιχείων του πρώτου τριμήνου, για να πάρουμε μια έστω ενδεικτική εικόνα της αγοράς, και υπογραμμίζοντας ότι ναι μεν υπάρχουν τάσεις για μειώσεις ενοικίων, αλλά οι αποδόσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων επενδύσεων σε ακίνητα έχουν τάσεις ανοδικές. Ως αποτέλεσμα υπάρχει διάσταση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης που καθιστά την αγορά στάσιμη. Συγκεκριμένα, τονίστηκε ότι η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα περιμένει την «επομένη ημέρα» και ότι το μέλλον στην αγορά ακινήτων είναι το leasing.