back to top
14.4 C
Athens
Παρασκευή 27 Μαρτίου 2026

Mega Deal: H ΑΧΑ εξαγοράζει την XL Group έναντι 15,3 δισ. δολ. 

Με ένα mega deal ξεκίνησε η εβδομάδα για την παγκόσμια ασφαλιστική βιομηχανία, αφού ο γαλλικός ασφαλιστικός όμιλος AXA ανακοίνωσε την εξαγορά του (αντ)ασφαλιστικού ομίλου XL Group με έδρα τις Βερμούδες έναντι 15,3 δισ. δολ.  Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά από ευρωπαϊκή ασφαλιστική στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η οποία καθιστά την AXA τον μεγαλύτερο “παίκτη” διεθνώς στις γενικές ασφαλίσεις για εταιρείες.

Η ΑΧΑ θα προσφέρει 57,60 δολάρια/μετοχή για την XL, τιμή που ενσωματώνει premium 33% στην τιμή κλεισίματος της μετοχής της XL την Παρασκευή. Η εξαγορά ακολουθεί αρκετές εβδομάδες φημολογίας για την τύχη της XL μετά την εξαγορά της Validus Holdings (ενός ακόμα ομίλου με έδρα τις Βερμούδες) από την AIG  στις αρχές του 2018 έναντι 5,6 δισ. δολ. Η γερμανική Allianz είχε εμφανιστεί τότε ως ένας από τους “μνηστήρες” της XL και δεν αποκλείεται να κατατεθεί προσφορά ανταγωνιστικής αυτή της ΑΧΑ στη συνέχεια.

- Advertisement -

Με την ολοκλήρωση του deal, ο εκτελεστικός διευθυντής της XL Greg Hendrick θα γίνει διευθύνων σύμβουλος ενός ενιαίου σχήματος που θα περιλαμβάνει τις Axa Corporate Solutions και Axa Art. Ο επικεφαλής της XL Mike McGavick θα γίνει αντιπρόεδρος του κλάδου εταιρικών γενικών ασφαλίσεων και θα λειτουργήσει ως ειδικός σύμβουλος του CEO της AXA  Thomas Buberl για θέματα ενοποίησης των δυο εταιρειών.

Οπως δήλωσε ο κ. Buberl, “Η XL έχει το σωστό γεωγραφικό αποτύπωμα, στελέχη εγνωσμένης εμβέλειας και είναι γνωστή για τις καινοτόμες λύσεις που προσφέρει στους πελάτες της. Ο συνδυασμός των δραστηριοτήτων μας στις γενικές ασφαλίσεις για εταιρείες θα ενισχύσει τη θέση μας στις μεγάλες εταιρίες, ιδίως στις εξειδικευμένες καλύψεις και την αντασφάλιση και θα βελτιώσει έτι περαιτέρω την ήδη ισχυρή θέση της ΑΧΑ στην ασφάλιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων”.

- Advertisement -

Ο Mike McGavick της XL τόνισε ότι το “deal συνιστά μια εξεπέραστη ευκαιρία να επιταχύνουμε τη στρατηγική μας και να της δώσουμε νέες διαστάσεις”.

Η ΑΧΑ δήλωσε ότι υπολογίζει την απόδοση της επένδυσής της στο 10%, κάνοντας λόγο για συνέργειες προ φόρων της τάξης των 400 εκατ. δολ. από το deal που θα προέλθουν από εξοικονόμηση πόρων 200 εκατ. δολ, αύξηση εσόδων 100 εκατ. δολαρίων και 100 εκατ. δολάρια εξοικονόμηση από την αγορά αντασφάλισης. Ο γαλλικός όμιλος υποστήριξε επίσης ότι το deal θα περιορίσει την ευαισθησία του στις διακυμάνσεις των χρηματαγορών (παρέχοντάς του καλύτερη πρόσβαση σε εναλλακτικά κεφάλαια) και θα δώσει ώθηση στις αναπτυξιακές του προοπτικές.

Η ΑΧΑ θα χρηματοδοτήσει το deal με 3,5 δισ. ευρώ μετρητά, 6 δισ. ευρώ που θα προκύψουν από την αρχική δημόσια εγγραφή της μονάδας της στις ΗΠΑ (την οποία σκοπεύει να επισπεύσει) και με 3 δισ. ευρώ σε ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης. Εχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση-γέφυρα (back-up bridge financing) 9 δισ. ευρώ. Η συμφωνία αναμένεται να κλείσει στο β’ εξάμηνο του 2018 και τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης των μετόχων της XL Group και της λήψης των απαραίτητων αδειών από τις εποπτικές αρχές.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Allianz με Εθνική Τράπεζα, οι μεγάλες αλλαγές

Επανεκκίνηση συνομιλιών με δεσμευτικό χαρακτήρα – Kινήσεις εντός του έτους και από την Credia Bank

Εθνική Ασφαλιστική: Ξεκλειδώνει τον ανταγωνισμό, ανοίγει την πόρτα σε νέους παίκτες

Επιβεβαιώνεται το από 15/1 ρεπορτάζ του «ΙW» – Τρία ερωτήματα για το επικείμενο ντιλ με τη Βιοϊατρική και πότε αναμένονται επίσημες απαντήσεις

Με δικό της συνδικάτο στα Lloyd’s η Zurich, αν δεν κλείσει το ντιλ με την Beazley

O CEO Mario Greco δήλωσε μάλιστα στους FT ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό ήδη από τις 2 Απριλίου 2026

Η Acrisure επεκτείνεται σε Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη με την εξαγορά της EIS

Τ. Χατζηθεοδοσίου: «Η ένταξη της EIS φέρνει στον όμιλο μια ομάδα με εξειδίκευση σε τομείς που αναπτύσσονται ραγδαία στην περιοχή»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ε. Puls, HDI Global: «Δημιουργώντας έναν οργανισμό που καθοδηγείται από τον άνθρωπο και τροφοδοτείται από την ΤΝ»

Ο CEO της εταιρείας παρουσιάζει τα θετικά αποτελέσματα του 2025 και την ευρύτερη στρατηγική της

Στις 23 Απριλίου 2026 το 11ο Παγκύπριο Συνέδριο του ΠΣΕΑΔ – Βίντεο

Με το μήνυμα «Μαζί γράφουμε Ιστορία. Διαμορφώνοντας το Αύριο», η διοργάνωση αναμένεται να αναδείξει προκλήσεις και προοπτικές μιας περιόδου αυξημένων απαιτήσεων

Αλλαγή ηγεσίας εν μέσω ανάπτυξης για την KPMG International

Ο Gary Wingrove αναλαμβάνει καθήκοντα Global Chairman και CEO τον Οκτώβριο – Η παρακαταθήκη του απερχόμενου Bill Thomas

Τι μας λέει η Coface για τον πόλεμο στο Ιράν, ποιοι ωφελούνται, ποιοι χάνουν

Ακόμη και σε περίπτωση βραχύβιας κρίσης, οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να επεκταθούν πολύ πέρα ​​από την περίοδο των εχθροπραξιών

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ασφαλίσεις ζωής: Πτώση στα υπό διαχείριση κεφάλαια, αύξηση σε UL και αναβαλλόμενες παροχές πρώην υπαλλήλων

Το 82% των υπό διαχείριση κεφαλαίων –μαθηματικά αποθέματα– προήλθε από τις ατομικές ασφαλίσεις

Στα 920 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός

Η αύξηση παρασύρει ανοδικά μια σειρά από μεγέθη, όπως οι τριετίες, τα επιδόματα ανεργίας και γάμου, καθώς και τα μισθολογικά κλιμάκια στο Δημόσιο

Νέα εκπροσώπηση του ΠΣΕ στο ΔΣ της Export Credit Greece με έμφαση στις εξαγωγικές ασφαλίσεις

Ο κ. Καλαμπόκης τόνισε ότι βασική του προτεραιότητα είναι η ενίσχυση των εργαλείων ασφάλισης και χρηματοδότησης

Γ. Χατζηθεοδοσίου: «Σωστή η αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά να δούμε και πώς θα στηριχθεί η επιχειρηματικότητα»

Για συνεχή επιβάρυνση των μικρομεσαίων και μάλιστα ενώ οι συνέπειες του πολέμου στη Μ. Ανατολή πλήττουν την κατανάλωση κάνει λόγο ο Πρόεδρος του ΕΕΑ

Bronze βραβείο αυτοματοποίησης διαδικασιών απέσπασε η Designia Insurance Brokers

Ά. Τρύφων: «Η ψηφιακή αναβάθμιση υποστηρίζει τη συνεργασία με τους εταίρους μας και ταυτόχρονα βελτιώνει την καθημερινότητα των εργαζομένων μας»