back to top
19.5 C
Athens
Παρασκευή 24 Απριλίου 2026

Mega Deal: H ΑΧΑ εξαγοράζει την XL Group έναντι 15,3 δισ. δολ. 

Με ένα mega deal ξεκίνησε η εβδομάδα για την παγκόσμια ασφαλιστική βιομηχανία, αφού ο γαλλικός ασφαλιστικός όμιλος AXA ανακοίνωσε την εξαγορά του (αντ)ασφαλιστικού ομίλου XL Group με έδρα τις Βερμούδες έναντι 15,3 δισ. δολ.  Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά από ευρωπαϊκή ασφαλιστική στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η οποία καθιστά την AXA τον μεγαλύτερο “παίκτη” διεθνώς στις γενικές ασφαλίσεις για εταιρείες.

Η ΑΧΑ θα προσφέρει 57,60 δολάρια/μετοχή για την XL, τιμή που ενσωματώνει premium 33% στην τιμή κλεισίματος της μετοχής της XL την Παρασκευή. Η εξαγορά ακολουθεί αρκετές εβδομάδες φημολογίας για την τύχη της XL μετά την εξαγορά της Validus Holdings (ενός ακόμα ομίλου με έδρα τις Βερμούδες) από την AIG  στις αρχές του 2018 έναντι 5,6 δισ. δολ. Η γερμανική Allianz είχε εμφανιστεί τότε ως ένας από τους “μνηστήρες” της XL και δεν αποκλείεται να κατατεθεί προσφορά ανταγωνιστικής αυτή της ΑΧΑ στη συνέχεια.

- Advertisement -

Με την ολοκλήρωση του deal, ο εκτελεστικός διευθυντής της XL Greg Hendrick θα γίνει διευθύνων σύμβουλος ενός ενιαίου σχήματος που θα περιλαμβάνει τις Axa Corporate Solutions και Axa Art. Ο επικεφαλής της XL Mike McGavick θα γίνει αντιπρόεδρος του κλάδου εταιρικών γενικών ασφαλίσεων και θα λειτουργήσει ως ειδικός σύμβουλος του CEO της AXA  Thomas Buberl για θέματα ενοποίησης των δυο εταιρειών.

Οπως δήλωσε ο κ. Buberl, “Η XL έχει το σωστό γεωγραφικό αποτύπωμα, στελέχη εγνωσμένης εμβέλειας και είναι γνωστή για τις καινοτόμες λύσεις που προσφέρει στους πελάτες της. Ο συνδυασμός των δραστηριοτήτων μας στις γενικές ασφαλίσεις για εταιρείες θα ενισχύσει τη θέση μας στις μεγάλες εταιρίες, ιδίως στις εξειδικευμένες καλύψεις και την αντασφάλιση και θα βελτιώσει έτι περαιτέρω την ήδη ισχυρή θέση της ΑΧΑ στην ασφάλιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων”.

- Advertisement -

Ο Mike McGavick της XL τόνισε ότι το “deal συνιστά μια εξεπέραστη ευκαιρία να επιταχύνουμε τη στρατηγική μας και να της δώσουμε νέες διαστάσεις”.

Η ΑΧΑ δήλωσε ότι υπολογίζει την απόδοση της επένδυσής της στο 10%, κάνοντας λόγο για συνέργειες προ φόρων της τάξης των 400 εκατ. δολ. από το deal που θα προέλθουν από εξοικονόμηση πόρων 200 εκατ. δολ, αύξηση εσόδων 100 εκατ. δολαρίων και 100 εκατ. δολάρια εξοικονόμηση από την αγορά αντασφάλισης. Ο γαλλικός όμιλος υποστήριξε επίσης ότι το deal θα περιορίσει την ευαισθησία του στις διακυμάνσεις των χρηματαγορών (παρέχοντάς του καλύτερη πρόσβαση σε εναλλακτικά κεφάλαια) και θα δώσει ώθηση στις αναπτυξιακές του προοπτικές.

Η ΑΧΑ θα χρηματοδοτήσει το deal με 3,5 δισ. ευρώ μετρητά, 6 δισ. ευρώ που θα προκύψουν από την αρχική δημόσια εγγραφή της μονάδας της στις ΗΠΑ (την οποία σκοπεύει να επισπεύσει) και με 3 δισ. ευρώ σε ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης. Εχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση-γέφυρα (back-up bridge financing) 9 δισ. ευρώ. Η συμφωνία αναμένεται να κλείσει στο β’ εξάμηνο του 2018 και τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης των μετόχων της XL Group και της λήψης των απαραίτητων αδειών από τις εποπτικές αρχές.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Allianz με Εθνική Τράπεζα, οι μεγάλες αλλαγές

Επανεκκίνηση συνομιλιών με δεσμευτικό χαρακτήρα – Kινήσεις εντός του έτους και από την Credia Bank

Εθνική Ασφαλιστική: Ξεκλειδώνει τον ανταγωνισμό, ανοίγει την πόρτα σε νέους παίκτες

Επιβεβαιώνεται το από 15/1 ρεπορτάζ του «ΙW» – Τρία ερωτήματα για το επικείμενο ντιλ με τη Βιοϊατρική και πότε αναμένονται επίσημες απαντήσεις

Με δικό της συνδικάτο στα Lloyd’s η Zurich, αν δεν κλείσει το ντιλ με την Beazley

O CEO Mario Greco δήλωσε μάλιστα στους FT ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό ήδη από τις 2 Απριλίου 2026

Η Acrisure επεκτείνεται σε Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη με την εξαγορά της EIS

Τ. Χατζηθεοδοσίου: «Η ένταξη της EIS φέρνει στον όμιλο μια ομάδα με εξειδίκευση σε τομείς που αναπτύσσονται ραγδαία στην περιοχή»

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ασφάλιση ημερήσιου επιδόματος ασθενείας, πώς αποζημιώνουν τους ασφαλισμένους τους οι Ελβετοί

Πολλοί εργοδότες συνάπτουν ομαδική ασφάλιση για να καλύψουν αυτόν τον κίνδυνο και να προσφέρουν καλύτερη προστασία στο προσωπικό τους

Έκθεση ETSC: Οι ποδηλάτες στην Ευρώπη «μένουν πίσω» καθώς διευρύνεται το χάσμα οδικής ασφάλειας

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών καλεί σε άμεση δράση για μείωση ταχυτήτων και ανάπτυξη διαχωρισμένων ποδηλατοδρόμων

Νέα εποχή στη συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων

Οι δύο χώρες ανανέωσαν το Στρατηγικό Μνημόνιο Συνεργασίας τους με στόχο να ενισχύσουν τις οικονομίες τους και να αξιοποιήσουν νέες ευκαιρίες

Λήγει στις 30 Απριλίου ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός #WhyInsuranceMatters για νέους

Οι συμμετέχοντες καλούνται να δημιουργήσουν ένα σύντομο βίντεο για τη σημασία της ασφάλισης στη σύγχρονη ζωή

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

«Shaping the Future of Insurance»: Το 19th Insurance Conference έρχεται στις 25 Ιουνίου

Στο #inco26 η ηγεσία της αγοράς συζητά τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την επόμενη ημέρα της ιδιωτικής ασφάλισης

Η Εθνική Ασφαλιστική πουλά ακίνητο ιδιοκτησίας της

Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί στις 8/5 – Πώς διαμορφώθηκαν οι επιδόσεις της εταιρείας το 2025

Διπλή διάκριση για τη MEGA BROKERS στα Βραβεία της ERGO

Οι βραβεύσεις επιβεβαιώνουν τη σταθερή, αποδοτική συνεργασία των δύο εταιρειών, που βασίζεται στην εμπιστοσύνη, στη συνέπεια και στα απτά αποτελέσματα

Groupama: Θετικές επιδόσεις το 2025, συνεχίζονται οι στρατηγικές πρωτοβουλίες

Η ασφαλιστική συνεχίζει την υλοποίηση του πλάνου της με άξονες την κερδοφόρο ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την αναβάθμιση της εμπειρίας πελάτη

Ξεκίνησε η ψηφοφορία κοινού και Κριτικής Επιτροπής για τα Greek Exports Awards 2026 – Ψηφίστε έως 29/4

Τα Greek Exports Forum & Awards 2026 έρχονται στις 8 Μαΐου στο Divani Caravel και στο LiveOn Expo Complex