O «χάρτης» των κινδύνων από τη Zurich Insurance

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Μετά την Allianz και το «Βαρόμετρο ρίσκου» της, τη σκυτάλη πήραν η Zurich Insurance και η Marsh που παρουσίασαν τη δική τους έκθεση για τους μεγαλύτερους κινδύνους για το 2018, σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), ενόψει της ετήσιας Συνόδου του WEF στο Νταβός.

Η έκθεση σκιαγραφεί ένα δυσοίωνο περιβάλλον κλιμακούμενων πολιτικών εντάσεων και ενός επικείμενου «οικολογικού Αρμαγγεδώνα». Σύμφωνα δε με τον John Drzik,  υψηλόβαθμο στέλεχος της Marsh, οι  cyber επιθέσεις αναδεικνύονται ως η μεγαλύτερη εστία ανησυχίας για τα στελέχη επιχειρήσεων σε ανεπτυγμένες οικονομίες, καθώς η αυξανόμενη εξάρτηση των εταιρειών από τις νέες τεχνολογίας τις κάνει πιο ευάλωτες στις cyber απειλές. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα υφιστάμενα επίπεδα κάλυψης του cyber κινδύνου από την ασφαλιστική βιομηχανία «απέχουν παρασάγγας» από το να επαρκούν για να καλύψουν ένα πραγματικά καταστροφικό cyber γεγονός, όπως ένα μπλακάουτ σε ένα μείζονος σημασίας κέντρο δεδομένων.

Η μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος ενός πολέμου μεταξύ κρατών έχει αυξηθεί φέτος σε σχέση με το 2017. Το 40% των 1.000 ερωτώμενων που συμμετείχαν στην έρευνα του WEF υποστήριξε ότι ο κίνδυνος μια πολιτικο-οικονομικής σύγκρουσης μεταξύ μεγάλων δυνάμεων είναι «σημαντικά αυξημένος» σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι φυσικές καταστροφές παραμένουν οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τον κόσμο από πλευράς επιπτώσεων και πιθανοτήτων να συμβούν. Πλην όμως, οι ανησυχίες για τρομοκρατικές επιθέσεις, προσφυγικές κρίσεις και μια «οικολογική κατάρρευση» εμφανίζονται αυξημένες σε σχέση με το 2018.

Η Alison Martin, επικεφαλής διαχείρισης κινδύνων (group chief risk officer) της Zurich Insurance υπογράμμισε ότι το περιβάλλον αποτελεί εστία «οξύτατου προβληματισμού», επισημαίνοντας ότι κατά τον περασμένο Σεπτέμβριο παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη δραστηριότητα τυφώνων στα χρονικά. Η ίδια ανέφερε επίσης τις δασικές πυρκαγιές στις ΗΠΑ, τη Χιλή και την Πορτογαλία ως παραδείγματα των παρενεργειών που προκύπτουν από την αύξηση της θερμοκρασίας.
Σύμφωνα με την έκθεση του WEF, οι δασικές πυρκαγιές στις ΗΠΑ το 2017 ήταν αυξημένες κατά τουλάχιστον 46% σε σχέση με τον μέσο όρο της περασμένης δεκαετίας. Η κ. Martin, που μετακινήθηκε στην Zurich Insurance από την Swiss Re τον Οκτώβριο, είπε επίσης ότι ο κόσμος ρισκάρει έναν «οικολογικό Αρμαγεδδώνα» εάν οι πληθυσμοί εντόμων ανά τον κόσμο συνεχίσουν να μειώνονται. Η μελέτη έδειξε ότι οι πληθυσμοί εντόμων στη Γερμανία έχουν μειωθεί κατά 75% τα τελευταία 27 χρόνια. Αναδεικνύει ακόμα μια πρόβλεψη του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών ότι υπάρχουν πιθανότητες 5% ότι εντός της τρέχουσας δεκαετίας οι καύσωνες, οι ξηρασίες και οι πλημμύρες να προκαλέσουν ταυτόχρονη καταστροφή των σοδειών σιταριού τόσο στην Κίνα όσο και στις ΗΠΑ, πλήττοντας καίρια την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων.
«Η αντίδραση των κυβερνήσεων και των αρμόδιων οργανισμών απέναντι στην κλιματική αλλαγή είναι “πολύ λίγο και πολύ αργά” (too little, too late)», δήλωσε η κ. Martin. «Κι όμως, δεν είναι πολύ αργά να διαμορφώσουμε ένα πιο ανθεκτικό αύριο. Πρέπει όμως να δράσουμε με μια ισχυρότερη αίσθηση επείγοντος προκειμένου να αποφύγουμε την δυνητική κατάρρευση του συστήματος…»

Δείτε όλη την έκθεση εδώ: https://www.zurich.com/_/media/dbe/corporate/knowledge/docs/the-global-risks-report-2018.pdf

Δείτε σχετικό βίντεο εδώ: https://www.zurich.com/en/knowledge/articles/2018/01/top-5-global-concerns-that-could-keep-you-awake-at-night

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*