Ελληνο-αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο: Ελκυστικός επενδυτικός προορισμός η Ελλάδα

Με μεγάλη επιτυχία και ιδιαίτερο ενδιαφέρον ολοκληρώθηκε το καθιερωμένο ετήσιο συνέδριο του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου «Η Ωρα της Ελληνικής Οικονομίας | Αναμόρφωση της Οικονομίας-Αναβίωση της Επιχειρηματικότητας | Καινοτομία-Τεχνολογία-Ηθική-Εξωστρέφεια», το οποίο πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental.

Τις εργασίες του διήμερου συνεδρίου έκλεισε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, τονίζοντας ότι η επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας με τους θεσμούς ανοίγει το δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και ότι η ελληνική οικονομία καταγράφει διαρκή ανάπτυξη στη βιομηχανική παραγωγή, στις εξαγωγές, στο λιανεμπόριο αλλά και στον τουρισμό, ο οποίος εμφανίζει εξαιρετικές επιδόσεις.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην προτεραιότητα που έχει θέσει η κυβέρνηση για τον τομέα του Τουρισμού και επεσήμανε πως το 2017 ήταν μια θεαματική χρονιά, με τα ποσοστά να καταγράφουν άνοδο κατά 9% στις διεθνείς αφίξεις και εκτιμώντας ότι οι συνολικές αφίξεις θα αγγίξουν τα 30 εκατομμύρια. Κλείνοντας την ομιλία της και αναφορικά με τις επενδύσεις στον τουρισμό, σημείωσε ότι περισσότερες από 300 προτάσεις έχουν υποβληθεί τη τελευταία 2ετία στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου για υφιστάμενα ξενοδοχεία και αδειοδοτήσεις ειδικών τουριστικών υποδομών, ενώ παράλληλα σε διάφορα στάδια αδειοδότησης βρίσκονται 17 σύνθετα τουριστικά καταλύματα.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, το Ελλήνο-αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμήν του πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας Αλέξη Τσίπρα.

Από το βήμα του συνεδρίου, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας για την επόμενη ημέρα. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «Οι αγορές ανάβουν το “πράσινο φως” για την οριστική έξοδο από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, η ανάπτυξη επιστρέφει, μαζί και οι επενδύσεις και η έξοδος από την κρίση δημιουργεί από το 2019 τον δημοσιονομικό χώρο για μείωση των συντελεστών φορολόγησης», ενώ πρόσθεσε πως «η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να περάσουν στην κοινωνία τα θετικά αποτελέσματα της ανάπτυξης».

Ταυτόχρονα, κατηγόρησε όσους επιμένουν στην καταστροφολογία, αρνούμενοι να αναγνωρίσουν τους θετικούς δείκτες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, και σημείωσε ότι την καλύτερη απάντηση δίνει η ίδια η πραγματικότητα, παραπέμποντας και στις πρόσφατες δηλώσεις του Πιερ Μοσκοβισί. «Είμαι στην ευχάριστη θέση να υποστηρίξω, χωρίς ίχνος υπερβολής, το αισθάνεστε όλοι, ότι η ώρα της ελληνικής οικονομίας επιτέλους έφτασε και με αυτή συγχρονίζονται θετικές εξελίξεις που εμπνέουν αισιοδοξία και σηματοδοτούν τη θετική αλλαγή για την οποία εργαζόμαστε εδώ και τρία χρόνια» επεσήμανε και συνέχισε λέγοντας: «Με αυτή τη θετική δυναμική θα μπούμε στο νέο έτος και συνεπώς το 2018 θα είναι πράγματι ένα έτος καμπή για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία, με τη χώρα να αφήνει πίσω της τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 και μαζί τους μια ολόκληρη ιστορική εποχή, και να εισέρχεται στην επόμενη μέρα με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, ανανεωμένη και με πίστη στις δυνάμεις της».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία της έγκαιρης ολοκλήρωσης του τεχνικού σκέλους της τρίτης αξιολόγησης, λέγοντας ότι έγινε με τους καλύτερους δυνατούς όρους για τη χώρα και την ελληνική κοινωνία, σημειώνοντας ότι η συμφωνία, παρά τις γνωστές «Κασσάνδρες», δεν συνοδεύτηκε από νέα δημοσιονομικά μέτρα. Σχετικά με τις επενδύσεις, πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αλλαγή του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, για την οποία είπε ότι έχει γίνει πλέον ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, και επικαλέστηκε το ταξίδι του στις ΗΠΑ και τις συνομιλίες με τον πρόεδρο Τραμπ, καθώς και τη συζήτηση με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, που παρακολουθεί όλες αυτές τις αλλαγές.

Για να δείτε ολόκληρη την ομιλία του πρωθυπουργού πατήστε εδώ.

Ντ. Κοστέλο: «Η Ελλάδα σε θετική τροχιά»

Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο στην κεντρική του ομιλία παρουσιάστηκε αισιόδοξος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της εγκαίρως, έχει μπει σε θετική τροχιά και αυτό «μας επιτρέπει να ελπίζουμε σε επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος». Παράλληλα, στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη υλοποίησης των προαπαιτούμενων για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, ώστε να ξεκινήσει το επόμενο στάδιο που είναι οι συζητήσεις για το χρέος οι οποίες θα διασφαλίζουν την πλήρη βιωσιμότητα και μετά τη λήξη του προγράμματος στα μέσα του 2018.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η τρίτη αξιολόγηση συνδέεται συνολικά με 110 απαιτούμενα, από τα οποία έχουν υλοποιηθεί περίπου το ένα τρίτο. «Είναι σημαντικό η Ελλάδα να ολοκληρώσει το πρόγραμμα, γιατί οι εταίροι έχουν δεσμευτεί να λάβουν μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους μόνο εφόσον ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Δεν έχουν γίνει ακόμη συζητήσεις για το ποιες θα είναι οι βέλτιστες διευθετήσεις. Όλα θα συζητηθούν το επόμενο έτος. Είναι πολύ σημαντικό όταν κλείσει η αξιολόγηση να έχουμε τρεις-τέσσερις μήνες περιθώριο για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε στο μέλλον» τόνισε, ενώ υποστήριξε ότι όροι όπως «καθαρή έξοδος» δεν είναι οι πλέον πρόσφοροι. Σημείωσε δε ότι η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση συνδέεται με 82 βασικά παραδοτέα.

Αναφορικά με το ύψος του πλεονάσματος για το ’17, τόνισε ότι έχει συμφωνηθεί, όπως επίσης και τα κονδύλια του προϋπολογισμού του ‘18. Στη συνέχεια, χαιρέτισε τις προσπάθειες του ΟΔΔΗΧ, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές προς τη κατεύθυνση της ρευστότητας, ενώ παράλληλα επεσήμανε τις σημαντικές συμφωνίες για τη μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα, τη ΔΕΗ, το Κτηματολόγιο, την αδειοδότηση επενδύσεων, την άρση εμποδίων στον ανταγωνισμό και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε την ανάγκη συναίνεσης για την έξοδο της χώρας από το τούνελ κρίσης. Στη συνέχεια παρουσίασε την υπόθεση της ΔΕΗ ως κριτήριο επιτυχίας τονίζοντας χαρακτηριστικά, «Αγγίζουμε πολύ δύσκολα θέματα με βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις. Παράδειγμα η ΔΕΗ, που είναι ταμπού για όλο το πολιτικό σύστημα. Αγγίζοντάς το προκαλούμε ισχυρές αντιδράσεις και αντιστάσεις. Η επιτυχής επίλυση θα είναι δοκιμασία και κριτήριο για το αν μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα».

Αναφερόμενος στα κόκκινα δάνεια, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό γεγονός την επιτυχία της ανταλλαγής ομολόγων και «επιτομή του προβλήματος» τα κόκκινα δάνεια , η λύση του οποίου απαιτεί τόλμη και έχει κόστος το οποίο η κυβέρνηση αναλαμβάνει και θα πρέπει να στηριχθεί από το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*