Οι… κάμψεις αυξάνουν την επιβίωση!

Ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, όπως οι κάμψεις, είναι ζωτικής σημασίας και αυξάνουν το προσδόκιμο επιβίωσης. Αυτό έδειξε έρευνα του πανεπιστημίου του Σίδνεϋ, στην οποία συμμετείχαν περίπου 80.000 άτομα.

Ειδικότερα, η έρευνα που είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος του είδους της, έδειξε ότι άτομα που κάνουν άσκηση μυϊκής ενδυνάμωσης έχουν 23% μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα από οποιαδήποτε αιτία και 31% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο.

Μάλιστα, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας είναι ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής Μανώλης Σταματάκης από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας, ο οποίος δήλωσε ότι «η έρευνα δείχνει ότι η σωματική άσκηση που προωθεί τη μυϊκή ενδυνάμωση μπορεί να είναι εξίσου σημαντική για την υγεία όσο οι αεροβικές δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο και η ποδηλασία».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά για τους ενήλικες 150 λεπτά αεροβικής γυμναστικής συν δύο ημέρες μυϊκής ενδυνάμωσης την εβδομάδα. Κατά τον κ. Σταματάκη, κυβερνήσεις και αρχές δημόσιας υγείας έχουν παραμελήσει την αξία και σημασία της μυϊκής ενδυνάμωσης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό American Journal of Epidemiology (https://goo.gl/X9TehT). Τα στοιχεία αφορούσαν 80.306 ενήλικες και προέρχονται από σχετικές έρευνες σε πληθυσμιακό δείγμα Αγγλίας και Σκωτίας. Αν και πρόκειται για μελέτη παρατήρησης, τα αποτελέσματα σταθμίστηκαν για παράγοντες όπως ηλικία, φύλο, κατάσταση υγείας, επίπεδο εκπαίδευσης και τρόπος ζωής.