στηθοσκόπιο, ΕΟΠΥΥ, ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ

Αποχωρούν γιατροί από τον ΕΟΠΥΥ;

Έντονη δυσαρέσκεια επικρατεί στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς για τις μονομερείς ενέργειες του Οργανισμού με τις οποίες αλλάζει το καθεστώς των δωρεάν επισκέψεων.

Η τάση αποχώρησης των γιατρών και καταγγελίας της σύμβασης του ΕΟΠΥΥ, η οποία καταγράφηκε σε έκτακτη σύσκεψη στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας (ΙΣΠ), είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στον κλάδο. Αντίστοιχες τάσεις εκφράζονται και σε άλλες πόλεις.

Πέρα από τις ενστάσεις που έχουν ήδη εκφραστεί σχετικά με τη δήλωση ωραρίου εξυπηρέτησης, το χρονικό πλαφόν ανά ραντεβού και τον μέσο ημερήσιο όρο επισκέψεων, ο κλάδος δυσανασχετεί και με τους χειρισμούς της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ επί της εφαρμογής των νέων κανόνων.

«Η εφιαλτική κατάσταση από την αναλγησία της διοίκησης του Οργανισμού έχει εξαντλήσει κάθε όριο υπομονής και αντοχής των ιατρών, που αμείβονται ελάχιστα για τις υπηρεσίες που παρέχουν με αδιανόητες περικοπές, clawback, ΕΦΚΑ, πρωτοφανείς σε Ευρωπαϊκό επίπεδο» επισημαίνει σχετικά το ΔΣ του ΙΣΠ. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα συμβεβλημένα ιατρεία οφείλονται δεδουλευμένα τουλάχιστον 6 μηνών.

Για τον ΙΣΠ η πάταξη των εικονικών επισκέψεων είναι επιθυμητή και δίκαιη όταν προκαλεί στοχευμένη ανίχνευση παραβατικότητας.

«Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με μεγάλη ευκολία μέσω: 1. της real time ηλεκτρονικής καταγραφής αντισυμβατικών συμπεριφορών συναδέλφων, οι οποίες πρέπει να ελεγχθούν 2. ηλεκτρονικής ανίχνευσης σταθερών επιλεκτικών συνεργασιών και 3. έκδοσης ειδικού μυστικού αριθμού (pin) στον ασθενή που θα προστατεύει ως δικλείδα ασφαλείας κάθε ηλεκτρονική πράξη υπηρεσίας υγείας» τονίζει.

Καταγγέλλει, παράλληλα, ως σκανδαλώδη την ελεύθερη κυκλοφορία αριθμών ΑΜΚΑ πολιτών «σε άγνωστους χώρους», σημειώνοντας ότι αποτελεί «όχημα συναλλαγής και προκλητής ζήτησης».

Εξάλλου, σύμφωνα με τον ΙΣΠ, δεν είναι λίγες οι προφορικές ή γραπτές διαμαρτυρίες πολιτών κατά της απόφασης της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ τις τελευταίες ημέρες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*