Πρεμιέρα για το νέο σύστημα εξυπηρέτησης στα συμβεβλημένα ιατρεία

Νέοι κανόνες για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων μέσω των συμβεβλημένων ιατρείων τίθενται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, το υφιστάμενο σύστημα των δωρεάν ραντεβού δεν εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους, όπως προκύπτει από καταγγελίες που δέχεται κατά καιρούς. Κατά συνέπεια, υποστηρίζει, οι αλλαγές είναι επιβεβλημένες. Για τους γιατρούς, οι νέες οδηγίες -εκτός του ότι παραβιάζουν τους όρους της σύμβασης με τον Οργανισμό- εμπεριέχουν κενά και ασάφειες που θα δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα από εκείνα που επιδιώκουν να επιλύσουν.

Οι κατευθύνσεις που δόθηκαν προβλέπουν:

  • 100 δωρεάν επισκέψεις την εβδομάδα με μέσο όρο δωρεάν επισκέψεων 20 ατόμων την ημέρα
  • προκαθορισμένο δηλωθέν ωράριο λειτουργίας των ιατρείων ΕΟΠΥΥ
  • ενδεικτικό χρόνο επίσκεψης 15 λεπτών περίπου.

Σύμφωνα με πηγές του Virus, παρά την κατά γενική ομολογία άρνηση των γιατρών να δηλώσουν συγκεκριμένο ωράριο εντός του οποίου θα εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι, ήδη κάποιοι έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να συμμορφωθούν με την αντίστοιχη οδηγία. Ωστόσο, λίγα 24ωρα πριν από την «πρεμιέρα» του νέου συστήματος οι απαραίτητες φόρμες στο e-dapy δεν έχουν εμφανιστεί. Εξάλλου, δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα εάν θα αποζημιώνεται ή όχι ένας γιατρός σε περίπτωση που κάποιος ασφαλισμένος χρειαστεί να τον επισκεφθεί εκτάκτως, εκτός του δηλωθέντος ωραρίου.

Ταυτόχρονα, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΟΠΥΥ, μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι μπορούν να πληροφορηθούν για τη διαθεσιμότητα των δωρεάν ραντεβού, δεν υπάρχει ειδικό πεδίο στο οποίο να εμφανίζεται η διαθεσιμότητα ανά εβδομάδα/ημέρα.

Έτσι, είναι απορίας άξιο αν πράγματι από τη Δευτέρα το σύστημα θα λειτουργήσει κατά πώς προβλέπεται…

Αν και οι γιατροί είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε επισχέσεις εργασίας, προς το παρόν τηρούν στάση αναμονής. Θεωρούν, άλλωστε, ότι η δυσαρέσκεια των ασφαλισμένων δεν θα αργήσει να εκδηλωθεί. Εκτιμούν, μάλιστα, πως οι πρώτοι που θα αντιδράσουν θα είναι οι χρόνιοι ασθενείς που γράφουν τα φάρμακά τους στην αρχή κάθε μήνα και οι ασθενείς που κατοικούν σε αγροτικές περιοχές όπου οι ειδικοί γιατροί είναι ελάχιστοι.

Για το σκοπό αυτό, ορισμένοι σύλλογοι έχουν ήδη διαμορφώσει ειδικές φόρμες στις οποίες οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να συντάξουν έγγραφη αναφορά για την ταλαιπωρία τους προς τον ΕΟΠΥΥ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*