Τι δηλώνει από το Monte Carlo η AM – Best για αντασφαλιστικές. Σε κίνδυνο cat bonds αξίας $14 δισ.

της Ελενας Ερμείδου

Στα 20 με 65 δισεκατομμύρια δολάρια ανεβάζει το λογαριασμό του τυφώνα Irma, η Air Worldwide σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε για τις επιπτώσεις του τυφώνα στις ΗΠΑ και σε ορισμένα νησιά της Καραϊβικής, ενώ, η AM Best από το Rendez Vous του Μόντε – Κάρλο που ξεκίνησε χτες δηλώνει πως ζημιές υπάρχουν και θα επηρεάσουν σίγουρα το capacity της αγοράς. Δεν είναι, όμως ικανές αυτές οι ζημιές να μεταβάλλουν την αγορά. Το «παιχνίδι» συμπληρώνει θα το ορίσουν οι 4 μεγάλες αντασφαλιστικές με την προσφορά διαφοροποιημένων αντασφαλιστικών προϊόντων.

Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά το κόστος του τυφώνα στις ΗΠΑ, η  AIR Worldwide το υπολογίζει μεταξύ 15 δισεκ. και 50 δισεκ. Σε ό,τι αφορά τις υπό μελέτη Νήσους το κόστος υπολογίζεται μετταξύ 5 δισεκ. με 15 δισεκ. δολάρια.

Η AIR εξηγεί ότι οι υπολογισμοί του κόστους για τις ΗΠΑ περιλαμβάνουν τις καταστροφές που έχουν προκαλέσει οι άνεμοι και οι καταιγίδες στις ιδιωτικές και εμπορικές περιουσίες στο εσωτερικό περιεχόμενο αυτών τα επί πλέον κόστη για την διαβίωση καθώς επίσης και το κόστος που συνδέεται με την διακοπή λειτουργία των επιχειρήσεων και της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Σε κίνδυνο Cat Bond αξίας 14 δισ. δολαρίων

Στο «κόκκινο» βρίσκονται και ομόλογα καταστροφών αξίας περίπου 14 δισεκ. δολαρίων. Τα ομόλογα αυτά έχουν μέχρι ένα ορισμένο επίπεδο έκθεση στην Φλόριδα και τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα σε καταιγίδες και τυφώνες.

Ηδη η Standard & Poor’s έδωσε λίστα που περιλαμβάνει 13 κατηγορίες cat bond τα οποία ενέχουν κίνδυνο από τον τυφώνα Irma.

Σύμφωνα με τα τελευταία νέα ο τυφώνας βρίσκονταν χτες Κυριακή στην κατηγορία 3 με ταχύτητα 130 κόμβων και χτύπησε την Φλόριδα προκαλώντας μεγάλες καταστροφές.

Η ΑΜ Best για τις καταστροφές από το Μονακό

Ο τυφώνας Irma δεν θα «γυρίσει» την αγορά ούτε θα προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις στην ευρύτερη αγορά, ωστόσο σε τοπικό επίπεδο θα υπάρξει αντίκτυπος στις τιμές στο καθορισμό της τιμολογιακής πολιτικής των τεσσάρων μεγάλων αντασφαλιστικών στο κόσμο σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η AM Best στο Rendez vous de Septembre στο Μόντε – Κάρλο που ξεκίνησε χτες.

Ο Διευθυντής της A.M. Best Director, Greg Reisner, τόνισε συγκεκριμένα ότι έχουν συμβεί τεράστια καταστροφικά συμβάντα στην Φλόριδα, το αν, ή όχι επηρεάσουν την αγορά, θα φανεί.

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει η AM Best από το Μονακό το σενάριο που παίζει είναι μεταξύ 75 δισεκ. δολαρίων με 125 δισεκ. δολαρίων, ύψος ποσού το οποίο μπορεί να καταλάβει περίπου το 10% της προσφοράς (capacity) στην αγορά. Ξεκάθαρα πρόκειται για απώλεια αλλά όχι αρκετή για να μεταβάλλει την αγορά.

Οι 4 μεγάλες αντασφαλιστικές θα ορίσουν πιθανά το παιχνίδι στην αγορά και στο επιχειρηματικό τομέα με προσφορά διαφοροποιημένων προϊόντων.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*