στηθοσκόπιο, ΕΟΠΥΥ, ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ

Έρχεται μαχαίρι στις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ!

Θέμα τιμής είναι για την κυβέρνηση η επιτυχής έκβαση της επιχειρούμενης μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ. Στην κατεύθυνση αυτή, αξιοποιούνται όλα τα μέσα προκειμένου να υποβληθούν αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη στελέχωση των ΤοΜΥ, που θα υπερκαλύπτουν τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί.

Οι αιχμές που άφησε ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για τις μισθολογικές απολαβές των ιδιωτών γιατρών που θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ, έναντι εκείνων των γιατρών που θα εργαστούν στις ΤοΜΥ, εντάσσονται ξεκάθαρα στο προαναφερόμενο πλαίσιο.

«Τα κίνητρα (για πρόσληψη γιατρών στα ΤοΜΥ) είναι ιδιαιτέρως σημαντικά, ιδίως αν τα συνυπολογίσεις με τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, που θα είναι συμβάσεις πολύ χαμηλότερης αποζημίωσης από αυτές που ισχύουν μέχρι σήμερα» είπε χαρακτηριστικά ο Σταμάτης Βαρδαρός.

Μια δήλωση η οποία προκάλεσε θυμό και οργή στους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό γιατρούς, που σήμερα αμείβονται με 10 ευρώ μεικτά (3 ευρώ καθαρά) ανά ασθενή. Είναι προφανές πως, εάν η προσφορά του ΕΟΠΥΥ στους γιατρούς που ιδιωτεύουν για την υπογραφή νέων συμβάσεων (οι ισχύουσες έχουν λήξει και βρίσκονται σε καθεστώς παράτασης) υπάρξει μικρότερη, η συνεργασία θα είναι πλέον ασύμφορη.

«Πρόκειται για απ’ ευθείας εκφοβισμό των εργαζομένων, συμβεβλημένων ιατρών, αλλά και των νέων ιατρών που περιμένουν τη νέα σύμβαση» σχολιάζει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ. Εκτιμά, παράλληλα, πως οι δηλώσεις Βαρδαρού μαρτυρούν το τεράστιο αδιέξοδο μπροστά από το οποίο βρίσκεται το Υπουργείο Υγείας, λόγω μειωμένου ενδιαφέροντος των γιατρών για διορισμό στις ΤοΜΥ.

«Με απειλές δεν γίνεται ΠΦΥ» τονίζει περαιτέρω η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ και ζητά την παρέμβαση της δικαιοσύνης, την αντίδραση του πολιτικού κόσμου, τη στήριξη των ενώσεων και ομοσπονδιών εργαζομένων και την άμεση παραίτηση του ΓΓ για την ΠΦΥ.