Ανακάλυψαν κολλύριο για την… πρεσβυωπία!

Επιτέλους! Ανοίγει ο δρόμος για να απαλλαγούμε από τα γυαλιά πρεσβυωπίας. Αμερικανοί ερευνητές δοκίμασαν με επιτυχία ένα πρωτοποριακό κολλύριο, το οποίο αυξάνει την ελαστικότητα του φακού του οφθαλμού, γεγονός που μπορεί να δώσει λύση σε άτομα με πρεσβυωπία…

Το κολλύριο περιέχει μία ουσία με την ονομασία EV06 και αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία Encore Vision, που τον Δεκέμβριο του 2016 εξαγοράστηκε από τη Novartis, η οποία διαθέτει ισχυρή παρουσία στην οφθαλμολογία. Τα αποτελέσματα των δοκιμών παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά από τον Richard L Lindstrom, ιδρυτή των Minnesota Eye Consultants και μέτοχο της εταιρείας στο ετήσιο συνέδριο της American Society of Cataract and Refractive Surgery(ASCRS), που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Λος Άντζελες.

Μάλιστα, όπως ανέφερε, είναι πιθανό η ίδια ουσία να αναστέλλει ή και να αναστρέφει τη δημιουργία καταρράκτη, που θεωρείται ότι προκαλείται από την ίδια χημική διαδικασία, που ευθύνεται και για την πρεσβυωπία.

Η ουσία EV06 στοχεύει τους δεσμούς δισουλφιδίου, που δημιουργούνται ανάμεσα στις πρωτεΐνες στον φακό του ματιού ως αντίδραση στην οξειδωτική πρόκληση και τις ακτίνες UV του φωτός – δύο παράγοντες που σκληραίνουν και «συννεφιάζουν» το φακό.

Στις δοκιμές που έγιναν σε 75 άτομα, η πειραματική ουσία έδρασε πιο γρήγορα από το αναμενόμενο και βελτίωσε την ελαστικότητα του φακού, βελτιώνοντας την πρεσβυωπία. Συνολικά, το 84% των ασθενών «κέρδισαν» τουλάχιστον μία γραμμή στην κοντινή όραση, 53% δύο γραμμές, 22% τρεις γραμμές και 12% τέσσερις γραμμές σε χρονικό διάστημα 90 ημερών.

Αν και λίγοι ασθενείς ανέφεραν ελαφρύ ερεθισμό, λαμβάνοντας την ουσία δύο φορές την ημέρα, δεν υπήρχαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες και κανένας ασθενής δεν διέκοψε τη θεραπεία. Μάλιστα, μετά τη λήξη των δοκιμών, οι ασθενείς που είχαν λάβει τη θεραπεία συνέχιζαν να έχουν βελτίωση στην κοντινή όραση για έως 301 ημέρες!

Η πρεσβυωπία (Μείωση Κοντινής Όρασης) αφορά όλους τους ανθρώπους ηλικίας άνω των 40-45 ετών και οφείλεται σε αλλαγές και φθορά του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού, που χάνει την ικανότητα να προσαρμόζει στις κοντινές αποστάσεις. Πρόκειται για μια πάθηση που παρουσιάζεται σε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από το φύλο τους ή αν ήδη πάσχουν από άλλες διαθλαστικές ανωμαλίες όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός.