Καταγγελίες για ελλείψεις στο ΕΚΑΒ

Το ζήτημα της ανεπαρκούς κάλυψης της περιφέρειας με μονάδες διάσωσης του ΕΚΑΒ στην περιφέρεια και κυρίως στα νησιά ανέδειξε, με ερώτηση στη Βουλή, ο βουλευτής Αχαΐας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του προς τον Υπουργό Υγείας.

Σύμφωνα με τον Ιάσονα Φωτήλα, φορείς των νησιών αναφέρουν πως υπάρχουν ελλείψεις και σε διασώστες και σε ασθενοφόρα και το προσωπικό του ΕΚΑΒ καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αντεπεξέλθει, ενώ βρισκόμαστε μεσούσης της τουριστικής περιόδου.

Όπως ανέφερε ο κ. Φωτήλας, το Υπουργείο προχωρά σε μετατάξεις διασωστών σε διοικητικές θέσεις καθώς και σε μεταθέσεις χωρίς πάντα να δικαιολογούνται επαρκώς οι ενέργειες αυτές με βάση τις πραγματικές ανάγκες των περιοχών.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε αγορές ασθενοφόρων και σε προσλήψεις διασωστών.

«Το μόνο που ξέχασε να αναφέρει είναι πότε επιτέλους θα τα κάνει όλα αυτά. Επίσης, εσκεμμένα μπέρδευε τις μετατάξεις με τις μεταθέσεις των διασωστών», σχολιάζει ο κ. Φωτήλας.

Την ίδια ώρα, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει άλλο ένα περιστατικό το οποίο καταδεικνύει τις σοβαρές ελλείψεις που ταλανίζουν το ΕΚΑΒ. Όπως αναφέρουν, στις 16 Ιουλίου στην πόλη του Αιτωλικού «πεζός που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο χτύπησε σοβαρά στο κεφάλι του και περίμενε ασθενοφόρο 40 λεπτά, επιβαρύνοντας σοβαρά την υγεία του».

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, αυτό έγινε γιατί το μοναδικό ασθενοφόρο του τομέα Μεσολογγίου πήρε εντολή να καλύψει περιστατικό στην περιοχή της Ναυπάκτου, με αποτέλεσμα τα όποια περιστατικά προέκυπταν στην περιοχή Μεσολογγίου ή του Αιτωλικού και στα παραθαλάσσια μέρη της Αιτωλοακαρνανίας να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν.