Οι προτάσεις της ΕΕ για την Πανευρωπαϊκή Ατομική Σύνταξη

Την δημιουργία και προώθηση του  Πανευρωπαϊκού Ατομικού Συνταξιοδοτικού Προϊόντος (PEPP) προτείνει στα κράτη μέλη της ΕΕ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το οποίο θα παρέχει στους Ευρωπαίους πολίτες περισσότερες επιλογές όσον αφορά την αποταμίευσης τους με σκοπό τον σχηματισμό ενός κεφαλαίου κατά τη συνταξιοδότησή τους.

Τα PEPP θα έχουν τα ίδια βασικά χαρακτηριστικά οπουδήποτε πωλούνται στην ΕΕ και μπορούν να προσφέρονται από ευρύ φάσμα παρόχων, όπως ασφαλιστικές εταιρείες, τράπεζες, ταμεία επαγγελματικής συνταξιοδότησης, επιχειρήσεις επενδύσεων και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων. Θα συμπληρώνουν τις υφιστάμενες κρατικές, επαγγελματικές και εθνικές ατομικές συντάξεις, αλλά δεν θα αντικαταστήσουν ούτε θα εναρμονίσουν τα εθνικά καθεστώτα ατομικής συνταξιοδότησης.

Η Επιτροπή συνιστά πάντως στα κράτη μέλη «να επιφυλάσσουν την ίδια φορολογική μεταχείριση στο προϊόν αυτό με εκείνη που ισχύει για παρόμοια υφιστάμενα εθνικά προϊόντα, ώστε να εξασφαλιστεί ότι το PEPP ξεκινά με τις πλέον ευνοϊκές συνθήκες».

Τα νέα προϊόντα θα ενισχύσουν επίσης, σε τελική ανάλυση, το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια Ένωση Κεφαλαιαγορών, βοηθώντας να διοχετεύονται οι αποταμιεύσεις σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην ΕΕ.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, αρμόδιος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την ένωση κεφαλαιαγορών, παρουσιάζοντας σήμερα τις προτάσεις της Επιτροπής δήλωσε: «Το Πανευρωπαϊκό Ατομικό Συνταξιοδοτικό Προϊόν αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών. Έχει τεράστιες δυνατότητες, καθώς θα προσφέρει στους αποταμιευτές σε ολόκληρη την ΕΕ περισσότερες επιλογές για τον σχηματισμό ενός συνταξιοδοτικού χρηματικού αποθέματος. Αυτό θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό, επιτρέποντας σε περισσότερους παρόχους να προσφέρουν το προϊόν αυτό εκτός των εθνικών αγορών τους. Θα λειτουργήσει σαν ένα σήμα ποιότητας και έχω την πεποίθηση ότι το PEPP θα ευνοήσει επίσης τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις στις κεφαλαιαγορές».

Ο αντιπρόεδρος Γίρκι Κατάινεν, αρμόδιος για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, δήλωσε τα εξής: «Η σημερινή πρόταση αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα για τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την υλοποίηση του σχεδίου δράσης της Επιτροπής για την Ένωση Κεφαλαιαγορών και την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς κεφαλαίων στην ΕΕ. Τα πανευρωπαϊκά ατομικά συνταξιοδοτικά προϊόντα θα συμβάλουν στην προαγωγή του ανταγωνισμού μεταξύ των παρόχων συνταξιοδοτικών υπηρεσιών, προσφέροντας στους καταναλωτές περισσότερες επιλογές στην τοποθέτηση των αποταμιεύσεών τους. Η ολοκλήρωση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών αποτελεί επίσης σημαντικό στοιχείο του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη. Εκφράζω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι η παρούσα πρόταση θα συμβάλει επίσης στη διοχέτευση αποταμιεύσεων σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις, βοηθώντας με τον τρόπο αυτό την επίτευξη των στόχων του Επενδυτικού Σχεδίου για την αναβάθμιση των υποδομών, την τόνωση της ανάπτυξης και τη στήριξη της δημιουργίας θέσεων εργασίας».

One comment

  1. Είδαν και απόειδαν με τις πενιχρές πωλήσεις συνταξιοδοτικών προγραμμάτων οι ασφαλιστικές, ειδικά μετά την κατάρρευση της εμπιστοσύνης λόγω των σκανδάλων που κατέστρεψαν κόσμο και κοσμάκη, και είπαν να τις κάνουν “υποχρεωτικές” κι αυτές μπας και “πουλήσουν”… τίποτα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*