Κρατείται από τις κινεζικές αρχές ο πρόεδρος της Anbang!

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Ο πρόεδρος του κινεζικού ασφαλιστικού ομίλου Anbang Wu Xiaohui “αδυνατεί να εκπληρώσει τα καθήκοντά του”, ανακοίνωσε η εταιρεία, επιβεβαιώνοντας έτσι δια της πλαγίας τα δημοσιεύματα κινεζικών ΜΜΕ ότι ο κ. Xiaohui τελεί υπό κράτηση από τις αρχές του Πεκίνου.

Υπενθυμίζεται ότι κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί στο παρελθόν και με τον επικεφαλής του ομίλου Fosun, Guo Guanchang. O Wu Xiaohui ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από την ταχεία άνοδο της Anbang και την εμφάνισή της στο διεθνές προσκήνιο, όπου η εταιρεία έγινε διάσημη για τις τολμηρές προσφορές εξαγοράς της, όπως π.χ. όταν “τα έβαλε’ με τον αμερικανικό ξενοδοχειακό κολοσσό Marriott για την εξαγορά της Starwood (με την Marriott να επικρατεί..).

Ο Κινέζος επιχειρηματίας, όμως, βρέθηκε σε αντιπαράθεση με τις εποπτικές αρχές της Κίνας για την επικίνδυνη εξάρτηση της Anbang από ασφάλειες ζωής για την άντληση κεφαλαίων, καθώς και για την αδιαφανή εταιρική δομή του ομίλου.

Σύμφωνα με το οικονομικό περιοδικό Caijing, ο Wu συνελήφθη στις 9 Ιουνίου. Λίγες ημέρες νωρίτερα, οι Financial Times είχαν αποκαλύψει ότι στον πρόεδρο της Anbang είχε απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Anbang, “Ο κ. Wu Xiaohui αδυνατεί να εκπληρώσει τα καθήκοντά του για προσωπικούς λόγους…Η εταιρεία λειτουργεί κανονικά και ο πρόεδρος έχει εξουσιοδοτήσει άλλα στελέχη να αναλάβουν τα καθήκοντά του”.

Η Anbang βρέθηκε στην εμπροσθοφυλακή του κύματος συγχωνεύσεων και εξαγορών από κινεζικές εταιρίες στο εξωτερικό την περίοδο 2015-2016, με γνωστότερο deal την εξαγορά του εμβληματικού ξενοδοχείου της Νέας Υόρκης Waldorf Astoria έναντι 2 δισ. δολ.

Η κράτηση του Wu εντάσσεται στην επιχείρηση “κάθαρσης” του χρηματοοικονομικού τομέα της Κίνας που ξεκίνησε τον Ιανουάριο, όταν Κινέζοι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν γνωστό επιχειρηματία σε πολυτελές ξενοδοχείο στο Χονγκ-Κονγκ και τον οδήγησαν στην ενδοχώρα.

Από τότε δεν υπάρχουν νέα του Xiao Jianhua, ούτε επίσημη επιβεβαίωση ότι τελεί υπό κράτηση. Η πρώτη σοβαρή ένδειξη ότι η Anbang είχε προβλήματα ήρθε στις αρχές Μαϊου, όταν η εποπτική αρχή του κινεζικού ασφαλιστικού κλάδου (CIRC) απαγόρευσε στον όμιλο να λανσάρει νέα προϊόντα για τρεις μήνες, κατηγορώντας την για “παράκαμψη των κανονισμών” και για “πρόκληση χάους στην αγορά”.

Είχε προηγηθεί η σύλληψη του επικεφαλής της CIRC, Xiang Junbo, στις αρχές Απριλίου, ως υπόπτου διαφθοράς…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*