Με διαστάσεις τρέχει η παχυσαρκία

από το virus.com.gr

Νόσος του σύγχρονου κόσμου, η παχυσαρκία λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας. Από 303 εκατομμύρια το 2000, ο αριθμός των παχύσαρκων διεθνώς άγγιξε τα 472 εκατομμύρια το 2010 και αναμένεται να εκτιναχθεί στα 672 εκατομμύρια το 2020. Δέκα χρόνια μετά, το 2030 οι υπέρβαροι αναμένεται να φθάσουν τα 2,16 δισεκατομμύρια και οι παχύσαρκοι τα 1,12 δισεκατομμύρια παγκοσμίως!

Δικαίως, λοιπόν, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας περιγράφει την παχυσαρκία ως το σημαντικότερο παγκόσμιο χρόνιο πρόβλημα υγείας στους ενήλικες. Στις αγωνιώδεις προσπάθειες ασθενών και γιατρών να αντιστρέψουν την κατάσταση προσπαθεί να συμβάλλει και η ιατρική, με τις επεμβάσεις βαριατρικής, αλλά και η φαρμακοβιομηχανία, με φαρμακευτικά σκευάσματα, προσθέτοντας νέα «όπλα», για να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα της άσκησης και της σωστής διατροφής.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στην Ελλάδα το 65,8% των ενηλίκων ανδρών και το 55,2% των ενηλίκων γυναικών είναι υπέρβαροι, ενώ το 21,9% των ανδρών και το 23,8% των γυναικών είναι παχύσαρκοι.

Πλέον, οι Έλληνες ασθενείς έχουν πρόσβαση σε μια νέα θεραπεία, που δρα σε περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στον έλεγχο της πρόσληψης τροφής και της δαπάνης κατανάλωσης ενέργειας.

Δυστυχώς, η παχυσαρκία συνοδεύεται από μια πληθώρα σοβαρών προβλημάτων υγείας, ψυχολογικών και σωματικών, γνωστών και αγνώστων. 3,4 εκατομμύρια θάνατοι αποδίδονται κάθε χρόνο στην παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος. Αντίστοιχα, η οικονομική επιβάρυνση διεθνώς ξεπερνά τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, ήτοι το 2,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ.  «Ο παχύσαρκος νοσεί από την κορυφή ως τα νύχια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δρ Γεώργιος Πανοτόπουλος, Παθολόγος – Διατροφολόγος, Διεθνής Ειδικός στην Παχυσαρκία (SCOPE Obesity International Fellow), Αντιπρόεδρος ΕΠΑΜΕΔΙ.

«Η παχυσαρκία σήμερα θεωρείται μία χρόνια, εξελισσόμενη και υποτροπιάζουσα νόσος. Τα αίτια της δεν είναι απλώς το αυξημένο φαγητό και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, αλλά γενετικοί, φυσιολογικοί, συμπεριφορικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες», προσέθεσε.

Όπως εξήγησε ο Δρ. Πανοτόπουλος, η παχυσαρκία συνεπάγεται έναν αριθμό ψυχοκοινωνικών επιπτώσεων.  Ενώ είναι νόσος, για ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας μας τα άτομα με παχυσαρκία θεωρούνται αποκλειστικά υπεύθυνα για το πρόβλημα, αδύναμοι χαρακτήρες, οκνηροί και  κοιλιόδουλοι, άσχημοι και καθόλου ελκυστικοί, με αποτέλεσμα οι σοβαρά παχύσαρκοι να εμφανίζουν άγχος, κατάθλιψη, ενοχή και απόρριψη.

«Κυβερνήσεις, αρμόδιοι φορείς, ο ιατρικός και φαρμακευτικός κόσμος οφείλουν να αναλάβουν δραστικές πρωτοβουλίες, τόσο στο πεδίο της διατροφής, της άσκησης, δηλαδή της πρόληψης, όσο και της θεραπείας, προκειμένου να ανακοπεί η επιδημία της παχυσαρκίας», δήλωσε ο Σπύρος Βεργίνης, Business Units Manager Rx&OTC, της εταιρείας Valeant.  Όπως εξήγησε, η νέα θεραπεία, που συνδυάζει υδροχλωρική ναλτρεξόνη και υδροχλωρική βουπροπιόνη, «βοηθά στην απώλεια επιπλέον 5% με 10% σωματικού βάρους», ως συμπλήρωμα μιας δίαιτας μειωμένων θερμίδων και φυσικής άσκησης.

Ο εν λόγω συνδυασμός είναι εγκεκριμένος από τον FDA και τον EMA για χρήση σε ενήλικες ασθενείς (ηλικίας 18 ετών και άνω), με αρχικό δείκτη μάζας σώματος 30 ή μεγαλύτερο. Μπορεί επίσης να χορηγηθεί σε άτομα με δείκτη μάζας σώματος μεταξύ 27 και 30, εάν έχουν πρόσθετες σχετιζόμενες με το βάρος παθήσεις, όπως ελεγχόμενη υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), διαβήτη τύπου 2 ή υψηλά επίπεδα λιπιδίων (λίπους) στο αίμα. Η ανάγκη συνεχιζόμενης θεραπείας θα πρέπει να αξιολογείται μετά από 16 εβδομάδες και να επαναξιολογείται ετησίως.

Το φάρμακο χορηγείται με ιατρική συνταγή, αλλά δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ.

Όπως τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου, η μείωση 5%-15% του αρχικού βάρους σε περίοδο 6 μηνών, αποτελεί ρεαλιστικό στόχο και προσφέρει αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία. Hμέτρια απώλεια βάρους 5%-15%, σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, σχετίζεται με σημαντικές κλινικές βελτιώσεις των καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου (αρτηριακή πίεση, τριγλυκερίδια, HDLχοληστερόλη, σάκχαρο νηστείας, γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαίρινη) σε διάστημα ενός έτους.

Σύμφωνα με μελέτες, στα άτομα που η δίαιτα συνδυάζεται με άσκηση, η απώλεια βάρους είναι μεγαλύτερη, σε σχέση με εκείνα που ακολουθούν μόνο δίαιτα. Παρόλα αυτά, και στις 2 περιπτώσεις, το 50% των ατόμων παρουσιάζει επαναπρόσληψη του αρχικού τους βάρους.

Τα αποτελέσματα του νέου θεραπευτικού συνδυασμού στη μείωση του σωματικού βάρους αποδείχθηκαν σε 4 βασικές μελέτες, σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο, στις οποίες μετείχαν περίπου 4.500 παχύσαρκοι ή υπέρβαροι ασθενείς. Οι ασθενείς που μετείχαν στις μελέτες έλαβαν το φάρμακο στο πλαίσιο ενός προγράμματος απώλειας βάρους, με καθοδήγηση και συμβουλευτική σχετικά με τη δίαιτα και την άσκηση. Σε τρεις από τις μελέτες, η μέση απώλεια βάρους στους ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο ήταν περίπου 3,7% έως 5,7%, σε σύγκριση με 1,3% έως 1,9% με το εικονικό φάρμακο. Το ποσοστό των ασθενών που έλαβαν θεραπεία και πέτυχαν απώλεια βάρους της τάξης του 5% κυμαινόταν από 28% έως 42% σε σύγκριση με 12% έως 14% για το εικονικό φάρμακο. Ποσοστό περίπου 13% έως 22% των ασθενών που έλαβαν το νέο φάρμακο πέτυχαν μείωση τουλάχιστον 10% του βάρους, ενώ το ίδιο ποσοστό μείωσης παρατηρήθηκε στο 5% με 6% των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Στην άλλη μελέτη, στην οποία η συμβουλευτική ήταν πιο εντατική, η συνολική απώλεια βάρους ήταν μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια της μελέτης: 8,1% για τη νεά θεραπεία και 4,9% για το εικονικό φάρμακο. Το 46% και 30% περίπου των ασθενών που έλαβαν το φάρμακο πέτυχαν μείωση του σωματικού τους βάρους κατά 5% και 10% αντίστοιχα, σε σύγκριση με 34% και 17% που ήταν τα αντίστοιχα ποσοστά για το εικονικό φάρμακο.

Το θεραπευτικό αποτέλεσμα ήταν πιο έντονο σε ασθενείς που ολοκλήρωσαν 56 εβδομάδες θεραπείας ή οι οποίοι έχασαν τουλάχιστον 5% του αρχικού τους βάρους σε διάστημα 4 μηνών.

Δράση: “MychoiceMylife”

Στο πλαίσιο της διάθεσης της νέας θεραπείας στην ελληνική αγορά, η εταιρεία Valeant/PharmaSwiss Hellas, διοργανώνει παράλληλη δράση κοινωνικής ευθύνης, με τίτλο “MychoiceMylife”. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η παροχή ουσιαστικής γνώσης στους πολίτες, ώστε να επιτευχθεί μείωση του ποσοστού των παχύσαρκων και υπέρβαρων ατόμων στην κοινωνία, αλλά κυρίως, η διαμόρφωση ελεύθερης σκέψης και προσωπικών επιλογών στο θέμα της διαχείρισης του σωματικού βάρους. Κεντρική ιδέα της εκστρατείας είναι ότι, πάντα και με τη σωστή ιατρική καθοδήγηση, ο καθένας μπορεί να κάνει απλές, μικρές αλλαγές που οδηγούν σε μεγάλα αποτελέσματα – συχνά σωτήρια για την ίδια τη ζωή των υπέρβαρων και των παχύσαρκων ασθενών. Κεντρικό πρόσωπο στην καμπάνια “MychoiceMylife” είναι η δημοσιογράφος Ελεονώρα Μελέτη.

«Αναγνωρίζοντας υπεύθυνα το μέγεθος του προβλήματος και τις συνέπειες της «νόσου» της παχυσαρκίας στην Υγεία & την Ελληνική Οικονομία, η Valeant/PharmaSwiss Ελλάδας υλοποιεί τον στόχο της και εισάγει στο χαρτοφυλάκιό της, τον θεραπευτικό συνδυασμό ναλτρεξόνης – βουπροπιόνης, ως μια από τις πλέον καινοτόμες θεραπευτικές λύσεις, πάντοτε με γνώμονα την παροχή ολοκληρωμένης και υπεύθυνης φροντίδας προς τους υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς και το κοινωνικό σύνολο. Υποσχόμαστε, εκπληρώνοντας το μερίδιο του έργου που μας αναλογεί, να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής των πολιτών στη χώρα μας», δήλωσε ο Γενικός ∆ιευθυντής της Valeant/PharmaSwiss Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας, Ιάκωβος Μιχαλίτσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*