Αντικαθίσταται η Εγκύκλιος Βαρδαρού για την εξυπηρέτηση στα ΠΕΔΥ

Η εξυπηρέτηση των πολιτών στα ΠΕΔΥ, η διάρκεια των ραντεβού και η πρόσφατη εγκύκλιος του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα για την ΠΦΥ απασχόλησαν τη συνάντηση που είχε ο Στ. Βαρδαρός με την Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας (ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΠΥ-ΠΕΔΥ).

Στη συνάντηση, οι εκπρόσωποι των Υγειονομικών των ΠΕΔΥ εξέφρασαν την ενόχληση τους για την Εγκύκλιο που εξέδωσε ο κ. Βαρδαρός με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών στα ΠΕΔΥ, ορίζοντας ως υποχρεωτική την παροχή υπηρεσιών προς όλους όσοι προσέρχονται στις Μονάδες και στα Κέντρα Υγείας, ακόμη και αν είναι χωρίς ραντεβού.

«Την θεωρούμε τουλάχιστον άδικη και μειωτική για τους γιατρούς των Μονάδων του ΠΕΔΥ», επεσήμαναν στον κ. Βαρδαρό οι εκπρόσωποι των Υγειονομικών, προειδοποιώντας ότι να δημιουργήσει ανεξέλεγκτες αντιδράσεις και επιθέσεις στους γιατρούς.

«Οι συνάδελφοι της Πρωτοβάθμιας ανέκαθεν εξυπηρετούν πέραν των τακτικών ραντεβού και όλα τα πραγματικά επείγοντα περιστατικά που εμφανίζονται», τονίζει ο Π. Ψυχάρης.

Έτσι, ο κ. Βαρδαρός, αφού δήλωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις του η υποβάθμιση του ρόλου του γιατρού, συμφώνησε να εκδοθεί νέα σχετική εγκύκλιος.

Σε ό,τι αφορά την καθημερινή λειτουργία των Μονάδων του ΠΕΔΥ συμφωνήθηκε η αύξηση της χρονικής διάρκειας της εξέτασης των ραντεβού, ενώ τις επόμενες ημέρες η Ομοσπονδία θα καταθέσει στο Υπουργείο Υγείας πλήρες σχέδιο.

Πάντως, οι εκπρόσωποι των Υγειονομικών διατύπωσαν τη διαφωνία τους σε πιθανή επέκταση του ωραρίου λειτουργίας όλων των Μονάδων του ΠΕΔΥ, καθώς εκτιμούν πως, με δεδομένες τις υπάρχουσες συνθήκες, μόνο προβλήματα θα δημιουργηθούν.

Τέλος, η Εκτελεστική Γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ κατέθεσε υπόμνημα για τα ειδικά προβλήματα που παραμένουν άλυτα στην 3η και 4η ΥΠΕ, ζήτησε την έκδοση διαπιστωτικών πράξεων, σύμφωνα με το Νόμο 4368/2016, σε όλες τις ΥΠΕ, αναφέρθηκαν στα προβλήματα όσων εργάζονται με δικαστικές αποφάσεις, ενώ επανέλαβαν το αίτημα για επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων τους.