Επείγουσα ανακοίνωση από Yahoo για πρόσφατες υποκλοπές δεδομένων

Αγαπητέ χρήστη του Yahoo,

Επικοινωνούμε μαζί σας, για να σας ενημερώσουμε σχετικά με ένα πρόβλημα ασφάλειας δεδομένων, το οποίο ενδέχεται να αφορά τις πληροφορίες του λογαριασμού σας στο Yahoo. Έχουμε προβεί σε ενέργειες, προκειμένου να προστατεύσουμε το λογαριασμό σας και συνεργαζόμαστε στενά με τις αρχές επιβολής του νόμου.

Τι συνέβη;

Τον Νοέμβριο του 2016, οι αρχές επιβολής του νόμου παρείχαν στη Yahoo αρχεία δεδομένων για τα οποία κάποιο τρίτο μέρος ισχυρίστηκε ότι ήταν δεδομένα χρηστών του Yahoo. Αναλύσαμε αυτά τα δεδομένα με τη βοήθεια ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων εγκληματολογίας και διαπιστώσαμε ότι φαίνεται πώς πρόκειται για δεδομένα χρηστών του Yahoo. Βάσει περαιτέρω ανάλυσης αυτών των δεδομένων από τους εμπειρογνώμονες εγκληματολογίας, πιστεύουμε ότι κάποιο μη εξουσιοδοτημένο τρίτο μέρος, τον Αύγουστο του 2013, έκλεψε δεδομένα που σχετίζονται με ένα ευρύτερο σύνολο λογαριασμών χρηστών, συμπεριλαμβανομένων και των δικών σας. Δεν έχουμε καταφέρει να προσδιορίσουμε την παραβίαση που σχετίζεται με αυτήν την κλοπή. Πιστεύουμε ότι το συγκεκριμένο περιστατικό μάλλον είναι διαφορετικό από το περιστατικό που αποκαλύψαμε στις 22 Σεπτεμβρίου 2016.

Ποιες πληροφορίες αφορά το πρόβλημα;

Στις κλεμμένες πληροφορίες λογαριασμών χρηστών ενδέχεται να περιλαμβάνονται ονόματα, διευθύνσεις e-mail, αριθμοί τηλεφώνου, ημερομηνίες γέννησης, κατακερματισμένοι κωδικοί πρόσβασης (με χρήση MD5) και, σε ορισμένες περιπτώσεις, κρυπτογραφημένες ή μη κρυπτογραφημένες ερωτήσεις και απαντήσεις ασφάλειας. Ενδεχομένως να μην υπάρχουν όλα αυτά τα στοιχεία δεδομένων για το λογαριασμό σας. Σύμφωνα με τη διερεύνηση προκύπτει ότι στις κλεμμένες πληροφορίες δεν περιλαμβάνονταν μη κρυπτογραφημένοι κωδικοί πρόσβασης, δεδομένα καρτών πληρωμής ή στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών. Τα δεδομένα καρτών πληρωμής και τα στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών δεν είναι αποθηκευμένα στο σύστημα που πιστεύουμε ότι επηρεάστηκε.

Τι κάνουμε

Προβαίνουμε σε ενέργειες, για να προστατεύσουμε τους χρήστες μας:

  • Ζητούμε από τους χρήστες οι οποίοι ενδεχομένως έχουν επηρεαστεί να αλλάξουν τους κωδικούς πρόσβασης.
  • Ακυρώσαμε τις μη κρυπτογραφημένες ερωτήσεις και απαντήσεις ασφάλειας, προκειμένου να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόσβαση σε λογαριασμούς.
  • Βελτιώνουμε συνεχώς τα μέτρα προστασίας και τα συστήματά μας που εντοπίζουν και αποτρέπουν τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε λογαριασμούς χρηστών.

Τι μπορείτε να κάνετε

Σας συνιστούμε να ακολουθήσετε τις εξής προτάσεις για την ασφάλεια:

  • Αλλάξτε τους κωδικούς πρόσβασης, καθώς και τις ερωτήσεις και απαντήσεις ασφάλειας για τυχόν άλλους λογαριασμούς στους οποίους χρησιμοποιήσατε τις ίδιες ή παρόμοιες πληροφορίες που χρησιμοποιήσατε για το λογαριασμό σας στο Yahoo.
  • Ελέγξτε όλους τους λογαριασμούς σας για ύποπτη δραστηριότητα.
  • Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί όσον αφορά τυχόν αυθαίρετα μηνύματα επικοινωνίας που ζητούν τα προσωπικά σας στοιχεία ή σας παραπέμπουν σε μια ιστοσελίδα που ζητά προσωπικά στοιχεία.
  • Αποφύγετε τα κλικ σε συνδέσμους ή τις λήψεις συνημμένων από ύποπτα e-mail.

Επιπλέον, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε το Κλειδί λογαριασμού Yahoo, ένα απλό εργαλείο πιστοποίησης που σας απαλλάσσει εντελώς από την ανάγκη χρήσης κωδικού πρόσβαση στο Yahoo.

Για περισσότερες πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το πρόβλημα και τους πόρους ασφάλειας, επισκεφτείτε τη σελίδα Yahoo Account Security Issues FAQs (Συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με προβλήματα ασφάλειας για λογαριασμούς Yahoo) που διατίθεται στη διεύθυνση https://yahoo.com/security-update.

Η προστασία των πληροφοριών σας είναι σημαντική για εμάς και καταβάλλουμε συνεχείς προσπάθειες για να ενισχύσουμε τις άμυνές μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*