Σε κατάργηση του νόμου για το άτμισμα ελπίζει ο ΣΕΗΗΤ

«Καπνούς» βγάζουν οι επιχειρήσεις ηλεκτρονικού τσιγάρου για τη νέα αντικαπνιστική νομοθεσία, με την οποία –μεταξύ άλλων– απαγορεύεται το άτμισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους (εδώ).

Όπως εκτιμούν, οι ρυθμίσεις για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα συνιστούν απομάκρυνση από τη λογική όσο κι από την ευρωπαϊκή πρακτική, και σύντομα θα εκπέσουν.

«Στην Ελλάδα, που το κάπνισμα είναι η μεγαλύτερη απειλή για την Δημόσια Υγεία, που ο νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος δεν εφαρμόζεται, η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε να αποκλείσει από τους καπνιστές το πιο αποτελεσματικό μέσο για τη διακοπή του καπνίσματος» σχολιάζει ο πρόεδρος του ΣΕΗΗΤ Δημήτρης Πετρόπουλος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κλάδου, η 8η Σεπτεμβρίου θα αποδειχθεί μαύρη μέρα για τη δημόσια υγεία, αφού ο νόμος βλέπει το δέντρο (το άτμισμα) αγνοώντας το δάσος (το κάπνισμα).

«Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε χωρίς να τηρηθεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία απαιτεί την πρότερη κοινοποίηση στα κοινοτικά όργανα» τονίζει σχετικά ο κ. Πετρόπουλος, ο οποίος υπενθυμίζει ότι έγκυρες έρευνες αποδεικνύουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι κατά 95% λιγότερο επιβλαβές, ότι οι περισσότερες χώρες της ΕΕ αναγνωρίζουν νομοθετικά τον ρόλο του στην αποτροπή του καπνίσματος και ότι η νέα νομοθεσία θέτει αυστηρές προδιαγραφές για την κατασκευή του.