Στη Βουλή τα όρια συνταξιοδότησης των γιατρών ΕΣΥ

Αρνητική στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γιατρών που υπηρετούν στο ΕΣΥ εμφανίζεται η ηγεσία της Αριστοτέλους, παρά τον ενδεχόμενο κίνδυνο να βρεθεί το σύστημα χωρίς έμπειρο προσωπικό, όσο το κύμα φυγής συνεχίζεται.

Το ζήτημα απασχόλησε τη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης στη Βουλή, με αφορμή τροπολογία που είχε καταθέσει ο ανεξάρτητος βουλευτής Α΄ Αθηνών Νικήτας Κακλαμάνης, για την παράταση της θητείας των Διευθυντών γιατρών του ΕΣΥ πέραν του 67ου έτους. Αν και ο Υπουργός Υγείας αναγνώρισε βάσιμα στοιχεία στην ανωτέρω επιχειρηματολογία, τελικώς απέρριψε το σχετικό αίτημα.

xanthos_parliament«Νομίζω ότι αυτό το θέμα έχει μια λογική –γιατί η πρόταση λέει να μπορούν να παραμένουν στη θέση τους μέχρι την πλήρωση της θέσης–, όμως είναι προβληματική η προσέγγιση αυτή, που λέει να παρατείνουμε συνεχώς –και μάλιστα πέραν των συνηθισμένων βιολογικών ορίων– τον εργασιακό βίο ανθρώπων που έχουν συνεισφέρει στο σύστημα υγείας και έχουν προφανώς καταθέσει την εμπειρία τους και τη γνώση τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Α. Ξανθός αιτιολόγησε την απόφασή του, παράλληλα, στην ανάγκη να σταλεί ξεκάθαρο σήμα προς τους νέους γιατρούς που βρίσκονται στο εξωτερικό ότι η χώρα τους μπορεί να τους δώσει την ευκαιρία μιας αξιοπρεπούς επαγγελματικής και επιστημονικής διεξόδου.

«Είμαστε σε μία φάση που το σύστημα αρχίζει και προσλαμβάνει νέους γιατρούς. Θεωρώ ότι είναι μία αντιτιθέμενη με αυτή τη λογική τροπολογία» σημείωσε σχετικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχο αίτημα είχε κατατεθεί και για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς, το οποίο επίσης απορρίφθηκε για τους ίδιους λόγους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*