ΙΣΘ: Απουσιάζει μια συνεπής πολιτική υγείας για το Προσφυγικό

Την απουσία συνεπούς πολιτικής υγείας για τους πληθυσμούς των προσφύγων υπογραμμίζουν κατά τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης τα κρούσματα ελονοσίας που καταγράφονται στον ελλαδικό χώρο.

Ο Σύλλογος υποστηρίζει ειδικότερα ότι με εγκύκλιο (επισυνάπτεται) του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας δημιουργήθηκαν «παράτυπες διαδικασίες αδειοδότησης» για το ιατρικό προσωπικό των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Όπως αναφέρει επιπλέον, το υπουργείο έχει παραλείψει να ορίσει τον αριθμό των γιατρών και των ειδικοτήτων που είναι απαραίτητες για τον κάθε καταυλισμό, ενώ δεν έχει οριοθετήσει τι είδους υπηρεσίες υγείας και πότε παρέχονται. Ακόμη, έχει παραμελήσει – σύμφωνα με τον ΙΣΘ – να καταρτίσει ένα πρόγραμμα πρόληψης και συστηματικών εμβολιασμών για τους πληθυσμούς αυτούς.

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένο και εφαρμόσιμο σχέδιο πολιτικής υγείας για τους πρόσφυγες» λέει ο Πρόεδρος του ΙΣΘ Θανάσης Εξαδάκτυλος. «Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι υπηρεσίες του κράτους, του στρατού, των περιφερειών, των δήμων αλλά και οι εθελοντές καλούνται καθημερινά να ανταπεξέρχονται σε αχρείαστες επιπλέον δυσκολίες κι όλ’ αυτά υπό την αλαζονική ιδεολογική ομπρέλα που εύκολα χαρακτηρίζει ακραίο ή ξενοφοβικό όποιον διατυπώνει ορθολογικές παρατηρήσεις»συμπληρώνει.

Σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, η Αριστοτέλους αγνόησε επιδεικτικά επιστολή του Δημάρχου Λαγκαδά και τις ανησυχίες που εξέφραζε, μετά τη διαπίστωση κρουσμάτων στο χωριό Άγιος Βασίλειος, το οποίο ήταν απαλλαγμένο από ελονοσία εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ταυτόχρονα, μένει αναπάντητο εάν οι τοποθεσίες των καταυλισμών που βρίσκονται στο Δήμο Λαγκαδά είναι οι ενδεδειγμένες ή όχι, λόγω της γειτνίασης με περιοχή που προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar.

«Τα κρούσματα ελονοσίας στον πληθυσμό των Ελλήνων αλλά και των προσφύγων αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου που λόγω θέρους γίνεται εμφανής. Το κύριο πρόβλημα είναι η απουσία συνεπούς πολιτικής υγείας για τους πληθυσμούς των προσφύγων, οι ανάγκες των οποίων καλύπτονται από την υπερπροσπάθεια των επιμέρους υπηρεσιών με προεξέχοντα τον ελληνικό στρατό» καταλήγει ο κος Εξαδάκτυλος.

Εγκύκλιος Υπουργείου Υγείας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*