Προς το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ οδεύει η κινεζική Anbang

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Την αρχική δημόσια εγγραφή του στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ το 2017 δρομολογεί ο κινεζικός ασφαλιστικός όμιλος Anbang Insurance, ιδιοκτήτης του εμβληματικού ξενοδοχείου Waldorf Astoria, που διεκδίκησε πριν λίγους μήνες την αλυσίδα Starwoood (η οποία τελικά κατέληξε στη Marriott International).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Anbang -που εδρεύει στο Πεκίνο- έχει ζητήσει από επενδυτικές τράπεζες να της υποβάλουν προτάσεις έως το τέλος της εβδομάδας. Δεν είναι ακόμη σαφές ποιες από τις μονάδες της Anbang θα αφορά η εισαγωγή, αλλά εκτιμάται ότι στο επίκεντρο θα βρεθεί ο κλάδος ασφαλειών ζωής στην Κίνα, καθώς και ορισμένες από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό. Η εταιρεία, επικεφαλής της οποίας είναι ο Γου Σιαοχούι, σύζυγος της εγγονής του Ντενγκ Χσιαοπίνγκ, εξετάζει το ενδεχόμενο να αντλήσει κεφάλαια μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης προ της εισαγωγής της στο χρηματιστήριο.

Σε κάθε περίπτωση, η αρχική δημόσια εγγραφή της Anbang θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της διαφάνειας, θα έριχνε φως στην ιδιοκτησιακή δομή του ομίλου, προσφέροντας παράλληλα κεφάλαια που θα χρηματοδοτούσαν την περαιτέρω επέκτασή του. Όπως προκύπτει από στοιχεία του Bloomberg, η Anbang είναι η πιο δραστήρια από τις κινεζικές ασφαλιστικές όσον αφορά τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στο εξωτερικό, έχοντας ανακοινώσει deals συνολικής αξίας 13,5 δισ. δολ. την τελευταία διετία. Τελευταία μεγάλη συμφωνία ήταν η εξαγορά της αλυσίδας ξενοδοχείων Strategic Hotel and Resorts από την αμερικανική εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων Blackstone έναντι 6,5 δισ. δολ.

«Προκειμένου να αποδειχθεί επιτυχημένη η εισαγωγή της Anbang στο χρηματιστήριο, η εταιρεία θα πρέπει να εξηγήσει την στρατηγική της στους επενδυτές και να αναλύσει με λεπτομέρειες πώς σκοπεύει να αξιοποιήσει τα κεφάλαια που θα αντλήσει», σχολίασε ο Philippe Espinasse, στέλεχος της Nomura Holdings.

Το περασμένο έτος, η Anbang συμπεριέλαβε τέσσερις από τις ξένες εταιρείες που αγόρασε (τη νοτιοκορεατική Tongyang Life Insurance, την ολλανδική Vivat, τη βελγική τράπεζα Banque Nagelmackers και την αμερικανική Fidelity & Guaranty Life) στη μονάδα ασφαλειών ζωής Anbang Life Insurance. Τα καθαρά κέρδη της μονάδας υπερδιπλασιάστηκαν το 2015 σε σχέση με το 2014 και ανήλθαν στα 19,6 δισ. γιουάν (3 δισ. δολ.), ενώ τα στοιχεία ενεργητικού επταπλασιάστηκαν στα 921,6 δισ. γιουάν, σύμφωνα με την ετήσια λογιστική κατάσταση για το 2015.

Παράγοντες της αγοράς του Χονγκ Κονγκ σχολιάζουν ότι η αρχική δημόσια εγγραφή της Anbang εκεί θα της άνοιγε ένα καλό κανάλι χρηματοδότησης, είναι όμως πιθανό η εταιρεία να αντιμετωπίσει δυσκολίες κατά τη διαπραγμάτευση της τιμολόγησης των μετοχών της, καθώς οι επενδυτές αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα τις ασφαλιστικές συνολικά λόγω του περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων διεθνώς.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*