αιμοδοσία

«Ξεμάτωσαν» τα νοσοκομεία στα Γιάννενα

Επείγουσα έκκληση για αίμα απευθύνουν τα δύο νοσοκομεία του Νομού Ιωαννίνων, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες των ασθενών, καθώς έχουν έλλειψη ακόμη και σε ομάδες που θεωρούνται κοινές όπως η Α+ και η 0+.

Όπως εξηγεί στο epiruspost.gr η Διευθύντρια Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ελευθερία Ζερβού, εξαιτίας της έλλειψης αίματος το νοσηλευτικό ίδρυμα πότε αναβάλλει προγραμματισμένα χειρουργεία και πότε καθυστερεί τις μεταγγίσεις ασθενών. «Τη Δευτέρα στην Αιμοδοσία του ΠΓΝΙ η δυναμικότητα ήταν μόλις 125 μονάδες αίματος, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η αγωνία των ανθρώπων της αιμοδοσίας μεγαλώνει ακόμη περισσότερο ενόψει του εορταστικού τριημέρου, κατά τη διάρκεια του οποίου ενδέχεται να προκύψουν ακόμη μεγαλύτερες ανάγκες, καθιστώντας την έκκληση που απευθύνουν πιο επείγουσα και δραματική από ποτέ.

blooddonationΈνας από τους κύριους λόγους – σύμφωνα με το δημοσίευμα – είναι η μείωση του αριθμού των εθελοντών αιμοδοτών κατά 225 άτομα σε σχέση με πέρυσι. Είναι ενδεικτικό πως οι εξορμήσεις που είχαν προγραμματιστεί τις τελευταίες δύο Κυριακές αναβλήθηκαν, καθώς δεν υπήρχε προσέλκυση εθελοντών αιμοδοτών. Σύμφωνα με την κ. Ζερβού πρόσθετο πρόβλημα αποτελεί η μείωση που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα και στην προσέλευση αιμοδοτών από το συγγενικό περιβάλλον ασθενών που πρόκειται να χειρουργηθούν.

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», το οποίο έχει απευθυνθεί σε όλους τους εθελοντές αιμοδότες ζητώντας τη συμβολή τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*