Brexit

Airmic: Στην κορυφή των κινδύνων που απειλούν τις επιχειρήσεις το Brexit

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Στην κορυφή της λίστας με τους μεγαλύτερους κινδύνους που απειλούν τις επιχειρήσεις ανά τον κόσμο ανέβηκε το Brexit μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου και οι ασφαλιστικές καλούνται τώρα να βοηθήσουν τους πελάτες τους να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ για τον καθένα ξεχωριστά.

Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία διαχείρισης κινδύνων Airmic, μια από τις προτεραιότητες για κάθε οργανισμό είναι η κατάρτιση σχεδίoυ για την αντιμετώπιση των παρενεργειών του Brexit και η κατανομή των σχετικών αρμοδιοτήτων. Όπως ισχύει για κάθε κίνδυνο που μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη την εταιρεία, το Brexit αποτελεί επιχειρησιακό κίνδυνο (enterprise risk) και πρέπει να κατατμηθεί λαμβάνοντας υπόψη τα διαφορετικά τμήματα κάθε επιχείρησης και τα ρίσκα που απορρέουν για το προσωπικό, τις πωλήσεις, το κανονιστικό πλαίσιο, τις χρηματοροές, τα τεχνολογικά συστήματα και την ασφάλιση, σχολίασε η γενική διευθύντρια της Airmic Julia Graham.

Στον απόηχο του βρετανικού δημοψηφίσματος που έδειξε ότι το 52% των Βρετανών ψηφοφόρων επιθυμούν έξοδο της χώρας τους από την ΕΕ, οι επιχειρήσεις ζήτησαν σταθερότητα και διαφάνεια ώστε να διευκολυνθούν να  καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους. Ο Σύνδεσμος Βρετανικών Επιχειρήσεων (CBI) χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ως ένα «ορόσημο» στην ιστορία της χώρας. «Πολλές επιχειρήσεις θα χρειαστούν χρόνο για να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις του Brexit», δήλωσε η γενική γραμματέας του CBI Carolyn Fairbairn. «Είναι όμως συνηθισμένες να αντιμετωπίζουν αλλαγές και προκλήσεις και είμαστε βέβαιοι ότι θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα», πρόσθεσε. «Αυτό που επείγει τώρα είναι να καθησυχαστούν οι αγορές και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και η σταθερότητα στην οικονομία…»

Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα ενεργοποιήσει το Αρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που θα σηματοδοτούσε επισήμως την έναρξη της διαδικασίας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, και οι επιπτώσεις του Brexit στον ασφαλιστικό κλάδο δεν είναι σαφείς. Θα χρειαστεί χρόνος για να αποσαφηνιστεί η σχέση μεταξύ της ασφαλιστικής βιομηχανίας της Βρετανίας και της ΕΕ, υποστήριξε ο  James Bateson, στέλεχος της δικηγορικής εταιρείας Norton Rose Fulbright στο Λονδίνο.

Το πιθανότερο σενάριο, ωστόσο, είναι ότι η Βρετανία θα αποκτήσει ισότιμο νομικό πλαίσιο με τη Solvency II. Σύμφωνα με τον κ. Bateson, «ο ελέφαντας στο δωμάτιο» είναι εάν οι βρετανικές ασφαλιστικές εταιρίες θα διατηρήσουν το πανευρωπαϊκό «διαβατήριο» (passport) που τους δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιούν συναλλαγές σε όλες τις χώρες της ΕΕ χωρίς να χρειάζονται άδεια σε σε κάθε χώρα, μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. «Αυτό είναι το μεγάλο ερωτηματικό που θα χρειαστεί σκληρή διαπραγμάτευση…»