Brexit

Το Brexit μπορεί να πλήξει την κεφαλαιακή επάρκεια των ασφαλιστικών

της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Ανησυχίες ότι οι πρόσφατες απώλειες στις αγορές που πυροδοτήθηκαν από το Brexit θα πλήξουν την κεφαλαιακή επάρκεια των βρετανικών ασφαλιστικών ομίλων, εγείροντας ανησυχίες για την ικανότητά τους να καταβάλλουν μερίσματα ή να επιστρέφουν κεφάλαια στους επενδυτές, εκφράζουν παράγοντες της αγοράς.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες της Solvency II, οι ασφαλιστικοί όμιλοι της ΕΕ πρέπει να αξιολογούν συνεχώς τον επενδυτικό κίνδυνο και τα μοντέλα φερεγγυότητας πρέπει να επικαιροποιούνται σε τακτική βάση. Ειδικά οι όμιλοι ασφαλειών ζωής  επενδύουν στις αγορές ομολόγων προκειμένου να “ευθυγραμμίσουν” τις αποδόσεις τους με τις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει και το τελευταίο διάστημα τοποθετούνται ολοένα και περισσότερο στην αγορά εταιρικών ομολόγων που προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τα κρατικα΄. Ομως, η εμπιστοσύνη στα βρετανικά εταιρικά ομόλογα μειώθηκε. Και τα χρηματιστήρια, εξάλλου,  -όπου επίσης επενδύουν οι ασφαλιστικές- εξασθένισαν, καταγράφοντας την Παρασκευή και τη Δευτέρα τις μεγαλύτερες διήμερες απώλειες από τις μαύρες ημέρες του Οκτωβρίου του 2008 (στον απόηχο της κατάρρευσης της Lehman Brothers) προτού σταθεροποιηθούν την Τρίτη.

“Τα μοντέλα της  Solvency II ειναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις κινήσεις στα πιστωτικά spreads, τα χρηματιστήρια, τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, τα επιτόκια, τις τιμές των ακινήτων και άλλων αξιών”, δήλωσε στο Reuters o Marcus Rivaldi, στέλεχος της Twelve Capital. “Ωστόσο, ο αντίκτυπος στην καθημερινή λειτουργία των ασφαλιστικών στη Βρετανία θα είναι σχετικά περιορισμένος”.

H μετοχή της Legal & General κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των ασφαλιστικων του δείκτη FTSE 100,  αφού με απώλειες 30% από το κλείσιμο της Πέμπτης υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Moody’s, ο  δείκτης φερεγγυότητας της εταιρείας θα υποχωρούσε στο 158% σε περίπτωση μείωσης των βρετανικών επιτοκίων λόγω Brexit, από 169% στα τέλη Δεκεμβρίου. Η JP Morgan υπολόγισε τον τρέχοντα δείκτη φερεγγυότητας της L&G στο 150%.

Ενας δείκτης φερεγγυότητας κοντά στο 100% σημαίνει ότι οι ασφαλιστικές έχουν αρκετά κεφάλαια για να καλύψουν τους κινδύνους από underwriting, επενδύσεις και την λειτουργία τους, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι οι εταιρείες ασφαλειών ζωής θα έπρεπε να έχουν δείκτη φερεγγυότητας τουλάχιστον 160%, με δεδομένες τις μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις τους. “Εάν η αστάθεια και η μεταβλητότητα παραμείνουν, τότε πιστεύουμε ότι όμιλοι όπως η Prudential και η Legal & General θα έχουν κεφαλαιακά προβλήματα”, εκτιμά η JP Morgan.

Οι μετοχές της Prudential έχουν υποχωρήσει κατά 20% περίπου μετά το δημοψήφισμα. Οσο για τη Aviva, η μετοχή της οποίας υποχώρησε την Παρασκευή έως και 30% σε χαμηλό τετραετίας, υποστήριξε τη Δευτέρα ότι η κεφαλαιακή της θέση είναι ισχυρή. Ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποίησε την Παρασκευή ότι οι εταιρίες ασφαλειών ζωής της Βρετανίας κινδυνεύουν με υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας εάν υπάρξει “διατηρήσιμη οικονομική αδυναμία και ουσιαστική επιδείνωση στις αγοραίες τιμές των αξιών”.  Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές και αναλυτές εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι, εκτιμώντας ότι η εξασθένιση της στερλίνας μπορεί να ευνοήσει ορισμένους ομίλους, ενισχύοντας την κερδοφορία από τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό. Οπως σημείωσε και ο Nick Martin της Polar Capital, “Σε τέτοιες καταστάσεις, υπάρχουν συχνά ευκαιρίες…”

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*