Θύελλα αντιδράσεων για τους μη πιστοποιημένους διασώστες

Με εξώδικη πρόσκληση και κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ και της Πυροσβεστικής σε περίπτωση ενεργοποίησης των διατάξεων του ν. 4368/2016 και της σχετικής απόφασης της Διοίκησης του ΕΚΑΒ, που επεκτείνει την εφαρμογή της για τη χορήγηση άδειας διασώστη σε μη πιστοποιημένους οδηγούς με ταχύρρυθμη εκπαίδευση (εδώ).

Το θέμα συζητήθηκε σε κοινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ με τα Προεδρεία της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος. Όπως εκτιμήθηκε, το εγχείρημα αφενός υποβαθμίζει το πραγματικό έργο του Πυροσβεστικού Σώματος και του ΕΚΑΒ, αφετέρου θέτει σε άμεσο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Ειδικότερα, οι φορείς επισημαίνουν πως ο ρόλος των πληρωμάτων των ασθενοφόρων των ΚΥ δεν περιορίζεται σε απλή οδήγηση και διακομιδή, αλλά αντίθετα υπαγόμενα στο ΕΚΑΒ και υπό το συντονισμό του «επιτελούν την Επείγουσα Προνοσοκομειακή Περίθαλψη, η οποία περιλαμβάνει ένα περίπλοκο σύνολο χειρισμών  και εφαρμογής επιστημονικών πρωτοκόλλων της επείγουσας ιατρικής». Την ίδια ώρα, η 6ωρη εκπαίδευση «δεν καλύπτει ούτε την ανάγνωση των περιστατικών που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι διασώστες του ΕΚΑΒ καθημερινά».

Από την άλλη, τονίζουν οι προαναφερόμενοι φορείς, η ανάθεση ξένων και αλλότριων καθηκόντων στους εργαζόμενους του ΠΣ είναι εκτός των διατάξεων που καθορίζει το καθηκοντολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και άρα παράνομη. «Κυρίως δε, είναι αδιανόητο να τους ανατεθούν καθήκοντα παροχής Επείγουσας Προνοσοκομειακής Περίθαλψης, που απαιτούν εξειδικευμένη γνώση και εκπαίδευση την οποία αυτοί στερούνται».

Στο κοινό τους ψήφισμα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ και στο ΠΣ ζητούν, τέλος, τη στελέχωση τόσο των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ όσο και των Κέντρων Υγείας με πιστοποιημένους διασώστες-πληρώματα ασθενοφόρων απόφοιτους του ΙΕΚ ΕΚΑΒ, καθώς «διαθέτουν την κατάλληλη κατάρτιση πάνω στην αντιμετώπιση κάθε πάσχοντα και στην μετέπειτα διακομιδή του με ασθενοφόρο».