Γ. Κατρούγκαλος: Δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των όσων προβλέπονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που βρίσκεται στη βουλή και επηρεάζουν τον κλάδο της διαμεσολάβησης. Αυτό ήταν το μήνυμα του  υπουργού Εργασίας, κ. Γ. Κατρούγκαλο στη συνάντηση που είχε προ ημερών με  εκπροσώπους της διαμεσολάβησης. Ο υπουργός, αν και έδωσε δίκιο στο ΕΕΑ και την ΕΔΑΕ για τα όσα υποστηρίζουν, δήλωσε ότι οι θεσμοί είναι αυτοί που πιέζουν να βρεθούν τα έσοδα για τους φορείς ασφάλισης, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο αντίδρασης στην κυβέρνηση.

Αυτό που κατάφεραν να κερδίσουν οι διαμεσολαβούντες ήταν μια εξαίρεση για τους νεοεισερχόμενους στον κλάδο. Να πληρώνουν δηλαδή το 50% των εισφορών προς τα Ταμεία για τα πρώτα τρία χρόνια. Με τη διαφορά όμως ότι το ευνοϊκό αυτό καθεστώς θα ισχύσει μόνο για τους κατόχους πανεπιστημιακού τίτλου, και την όποια διαφορά στις κρατήσεις θα υποχρεωθούν να την καταβάλλουν κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του επαγγελματικού τους βίου. Θα ισχύει δηλαδή ότι και για τους οικονομολόγους και τους μηχανικούς. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα έχει, τελικά, οριζόντια εφαρμογή σε όλα τα δημόσια επιμελητήρια.

Οι διαμεσολαβούντες στη συνάντηση ζήτησαν  να  δοθεί έστω η δυνατότητα μίας ήπιας προσαρμογής σε βάθος 3ετίας με κλιμάκωση του συντελεστή υπολογισμού των εισφορών και να υπάρξουν εκπτώσεις τουλάχιστον στους νεοεισερχόμενους στον κλάδο της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΑΔΕ  “η υλοποίηση της συγκεκριμένης πολιτικής, σε συνδυασμό με τις φορολογικές ρυθμίσεις,  οδηγεί σε  φτωχοποίηση και εξόντωση  τους επαγγελματίες Ασφαλιστικούς Διαμεσολαβητές  καθώς τους υποχρεώνει να καταβάλουν το 70% του εισοδήματός τους σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές”.