Στη δικαιοσύνη οι υγειονομικοί για το ασφαλιστικό

Εξοργισμένοι εμφανίζονται οι συνδικαλιστικοί φορείς των υγειονομικών με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που «βάζει χέρι» σε χρήματα του ταμείου τους και παραπέμπουν στη δικαιοσύνη.

Φαρμακοποιοί, γιατροί, οδοντίατροι, κτηνίατροι «καταγγέλλουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να νομοθετήσει τη διαδικασία της “υπεξαίρεσης” των χρημάτων των υγειονομικών με ειδική διάταξη που συμπεριλαμβάνεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο».

Μάλιστα, ο Μ. Βλασταράκος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ο Αθ. Κατσίκης της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, ο Κ. Λουράντος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο Ν. Κόλμαν της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών και η Μ. Βουδούρη του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου κάνουν λόγο για «ληστρική και αιφνιδιαστική επιδρομή του κράτους κατά των αυξημένων εισφορών που επί χρόνια κατέβαλαν οι υγειονομικοί».

Όπως ισχυρίζονται, πρόκειται για πρωτοβουλία της ίδιας της κυβέρνησης, η οποία «ιδιοποιείται τις εισφορές αυτές και με το πρόσχημα μελλοντικών αναλογιστικών μελετών σιωπά εντέχνως για την τύχη τους», μέσω των άρθρων 94 παρ. 5 και 39 παρ. 15. Τα εν λόγω άρθρα, των οποίων ζητούν την απόσυρση, οδηγούν στην κατάργηση και αναδρομικά από αρχές του έτους «ενός ολόκληρου ασφαλιστικού κλάδου, που στηρίχθηκε σε εισφορές που καταβάλλονταν οικειοθελώς και επιπλέον των υποχρεωτικών εισφορών». Επιπλέον, καλούν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μη συναινέσουν στις παράνομες αυτές μεθοδεύσεις.

«Η υφαρπαγή των χρημάτων της ειδικής ρύθμισης της προσαύξησης των μονοσυνταξιούχων του ΤΣΑΥ φαλκιδεύει τα διά νόμου κατοχυρωμένα δικαιώματα των υγειονομικών, οι οποίοι πληρώνουν επί τόσα χρόνια αυξημένες κατά 50%ασφαλιστικές εισφορές, και καταληστεύει τη νομοθετημένη προσαύξηση στη σύνταξηκαθώς δεν υπάρχει καμία κατοχύρωση από την προσχηματική επίκληση μελλοντικής διενέργειας αναλογιστικής μελέτης», αναφέρει ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών.

Προειδοποιεί, μάλιστα, πως παράλληλα εξαϋλώνεται ο λογαριασμός της «στέγης υγειονομικών», καθώς δεν προβλέπεται στο νομοσχέδιο.

«Ασφαλιστικό; Ποιο ασφαλιστικό; Ο Θεός να κάνει ασφαλιστικό αυτό το νομοσχέδιο. Τι προβλέπει; Μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών. Μήπως είναι ένα δεύτερο φορολογικό;», διερωτάται από την πλευρά του ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν μελέτες βιωσιμότητας ή αναλογιστικές μελέτες.

Οι γιατροί του Πειραιά τονίζουν πως οι μειώσεις των συντάξεων θα φτάσουν το 30% (μεσοσταθμιστικό 15% με 20%), ενώ περικόπτεται το εφάπαξ και σταδιακά καταργείται το ΕΚΑΣ. «Που οδηγούμαστε; Σε περαιτέρω φτωχοποίηση της κοινωνίας. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όπως και το φορολογικό, χτυπούν άμεσα τη μεσαία τάξη, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες. Αν η σημερινή κυβέρνηση έχει σκοπό να εξαφανίσει τη μεσαία τάξη, ας μας το πει. Πώς θα αναπτυχθεί η χώρα χωρίς μεσαία τάξη, μόνο με άκρατο κρατικισμό; Σε όλον τον κόσμο,τα ασφαλιστικά νομοσχέδια είναι ανταποδοτικά και αναπτυξιακά. Στην Ελλάδα, μόνο εισπρακτικά», αναφέρουν και εκφράζουν την εκτίμηση ότι είναι καταδικασμένο σε αποτυχία.

Την ίδια ώρα, οι υγειονομικοί καταγγέλλουν και την απόφαση της Κυβέρνησης να δεσμεύσει τα διαθέσιμά του ταμείου τους, «καταργώντας κάθε έννοια διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας τους».

Προαναγγέλλουν, μάλιστα, την προσφυγή τους στα δικαστήρια, τονίζοντας πως «οι σχετικές αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων θα τεθούν ενώπιον των αρμοδίων εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών προς διερεύνηση αξιόποινων πράξεων». Ειδικότερα, πρόκειται να προσβάλουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας άμεσα τις αποφάσεις  μεταφοράς των αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδος, ως εκτελεστές κανονιστικές διοικητικές πράξεις.

«Η κατάθεση και η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου θα γραφτεί στις μελανές σελίδες της πολιτικής ιστορίας και θα καταρρίψει κάθε ρεκόρ νομικών προσφυγών από όλους του θιγόμενους φορείς», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι γιατροί της Πάτρας.