Δισεκατομμυριούχος δωρίζει 250 εκατ. δολ. σε έρευνα για καρκίνο

Το αστρονομικό ποσό ύψους 250.000.000 δολ. δωρίζει σε 6 αμερικανικά ερευνητικά κέντρα ο συνιδρυτής του Facebook Sean Parker, με στόχο να επιταχύνει την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών θεραπειών στο μέτωπο της έρευνας ανοσοθεραπείας του καρκίνου.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ανάμεσα στα νοσοκομεία που θα δωρίσει το ποσό συμπεριλαμβάνονται πάνω από 40 εργαστήρια και περισσότεροι από 300 ερευνητές σε 6 βασικά ερευνητικά κέντρα: Memorial Sloan Kettering, Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (Λος Άντζελες), Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (Σαν Φρανσίσκο), Πανεπιστήμιο του Χιούστον του Τέξας, MD Anderson και Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας στη Φιλαδέλφεια.
Η έρευνα θα επικεντρωθεί στον αναδυόμενο τομέα της ανοσοθεραπείας του καρκίνου, ο οποίος εκμεταλλεύεται το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος προκειμένου να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα.

Πρόσφατα εγκεκριμένα φάρμακα όπως το Yervoy και το Opdivo της Bristol Myers Squibb Co και το Keytruda της Merck & Co Inc βοήθησαν ορισμένους ασθενείς να διατηρήσουν σε ύφεση την ασθένειά τους. Αλλά αυτές οι θεραπείες πρώτης γενιάς δεν είναι αποτελεσματικές για όλους, με τους επιστήμονες να προσπαθούν να καταλάβουν πώς μπορούν να γίνουν πιο αποτελεσματικές.

«Πολύ μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών», όπως τόνισε ο Sean Parker, αναφερόμενος στην έρευνα για την ανάπτυξη φαρμάκων κατά του καρκίνου. «Ο μέσος όρος ζωής έχει αυξηθεί μόνο τρεις έως έξι μήνες, με μερικά από αυτά τα φάρμακα να κοστίζουν δισεκατομμύρια για την ανάπτυξή τους.»

Σημειώνεται πως το υπέρογκο αυτό ποσό είναι το μεγαλύτερο που έχει δοθεί μέχρι στιγμής για έρευνα καρκίνου.